• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #232118  autor: b_smietana
 08 lis 2007, 23:17
Pogrzebałem trochę w necie i tak dla własnej ciekawości chciałem odszukać różnice pomiędzy standardem CDMA a GSM. Chciałem się dowiedzieć jaką przepustowość mają sieci CDMA jeśli chodzi o ściąganie i wysyłanie danych oraz dlaczego mają one większy zasięg niż GSM? Wyczytałem, że synchronizują się z GPS, więc w tym momencie sieć będzie korzystać ze standardu TDMA, bo chodzi o szczeliny czasowe. Ale czy same w sobie korzystają ze satelity jeśli chodzi o przesył danych? Wydaje mi się, że nie ale chciałbym, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości. I na koniec jeszcze parę pytanek: jak to jest z tymi fonami CDMA? Numer klienta i jego dane są przyporządkowane do danego aparatu? Czy jest tam coś w stylu wbudowanej na stałe karty SIM? I dlaczego większość z fonów to takie szroty? :) :)

Jak możecie, to napiszcie też wady i zalety standardów GSM i CDMA. :)

RATOWNIK MEDYCZNY +
SIEMENS SL45I -> NOKIA 3310 -> SIEMENS CXT70 - > SIEMENS M65 -> BENQ-SIEMENS EF81 (GóWNO!!!) -> NOKIA 6288

#232120  autor: Kaczy
 08 lis 2007, 23:28
b_smietana pisze:dlaczego mają one większy zasięg niż GSM?
To wynika w głównej mierze od częstotliwości na jakiej pracuje ta technologia. Im mniejsza częstotliwość tym bardziej sygnał się propaguje, a co za tym idzie jeden nadajnik jest w stanie pokryć większą powierzchnię.
b_smietana pisze:I dlaczego większość z fonów to takie szroty?
Bo ta technologia była stosowana, kiedy telefony to nie były jeszcze takimi kombajnami. Ale jak widać CDMA wraca do łask.

...::: Made for loneliness :::...

#232125  autor: tesla
 08 lis 2007, 23:40
b_smietana pisze:odszukać różnice pomiędzy standardem CDMA a GSM.
raczej ciężko znaleźć wspólne mianowniki, przynajmniej technicznie. Code Division Multiple Access to sposób na zwielokrotnienie dostępu przez rozróżnianie abonentów na podstawie indywidualnego kodu. W systemie 2G (GSM) zwielokrotnienie uzyskuje się dzięki -nomen omen- timeslotom, czyli szczelinom czasowym. Jednak nie spodziewaj się dłuższego wykładu na ten temat. Być może usłyszysz więcej jak rozkręci się Sferia, firma oferująca telefonię mobilną opartą na CDMA.
b_smietana pisze:Wyczytałem, że synchronizują się z GPS
, 90% urządzeń nadawczych ma taką możliwość. Widziałem może 2 które to robiły. Żadne z nich nie było stacją bazową.
b_smietana pisze:Ale czy same w sobie korzystają ze satelity jeśli chodzi o przesył danych?
nie, klasyczne linie radiowe.
b_smietana pisze:Jak możecie, to napiszcie też wady i zalety standardów GSM i CDMA.
bez jaj, w jednym poście? Ludzie napisali o tym wiele książek :|

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#232888  autor: darnok
 12 lis 2007, 15:41
TimeSlot pisze:
b_smietana pisze:odszukać różnice pomiędzy standardem CDMA a GSM.
raczej ciężko znaleźć wspólne mianowniki, przynajmniej technicznie. Code Division Multiple Access to sposób na zwielokrotnienie dostępu przez rozróżnianie abonentów na podstawie indywidualnego kodu. W systemie 2G (GSM) zwielokrotnienie uzyskuje się dzięki -nomen omen- timeslotom, czyli szczelinom czasowym. Jednak nie spodziewaj się dłuższego wykładu na ten temat. Być może usłyszysz więcej jak rozkręci się Sferia, firma oferująca telefonię mobilną opartą na CDMA.
Jak juz mu udzielasz info to zrob to precyzyjnie.
W GSM masz zwielokrotnianie czasowo-czestotliowosciowe TDMA-FDMA. Timesloty to jedno, a kanały czestotliwosciowe to drugie.

Ale po co az tak daleko szukac. Fakt, sferiowy CDMA2000 (rozwiniecie IS-95) jest klasycznym przykladem telefonii CDMA.
Ale od czego mamy UMTS. To tez telefonia oparta na technologii CDMA. Fakt sa pewne roznice, chociazby takie ze tu mamy mozliwy wielodostep TDD i FDD, ale cala idea jest zachowana.

Natomiast samo wykorzystanie Code Division Multiple Access najlepiej widac na przykladzie GPS, gdzie wlasnie w taki sposob jest nadawany sygnal. Nawet ponizej poziomu szumów. Ot taka cecha CDMA.