• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #221288  autor: Dociekliwy
 16 wrz 2007, 07:35
Wiem, że kilka tematów o Play'u istnieje, ale mam taki oto kłopot.

Moja Szwagierka chce zmienić sieć - z poręcz na jakąś inną. I szczerze, to na początku, polecałem jej ERE, ale strasznie wkurzyli mnie tym badziewnym regulaminem, z tymi bonusowymi minutami. Gdyby były rozliczane równolegle, znaczy te dodatkowe do ery z abonamentowymi do wszystkich, byłoby super, a tak, to oferta jest jedynie dobra - bo najlepsza z pozostałych, ale poza tym żadnych rewelacji.

No i wziąłem pod lupę PLAY.

70 złotych abo, kwota do wykorzystania to 100 złotych, jest nieźle.
Z tego wychodzi nam jakieś 200 minut do wszystkich, czyli najlepiej. Dla porównania w ERZE za 80 jest 160 minut.

Ale pytanie do użytkowników jest takie - jak Wam się układa współpraca z Play'em, jak obsługa abonenta oraz awaryjność?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na pewno będą pomocne.

Pozdrawiam

Pomogłem? Kliknij POMÓGŁ pod moim postem :)

#221297  autor: slawek.u
 16 wrz 2007, 10:23
Witam Pare dni temu miałem ten sam problem, zastanawiałem się nad przejściem do Play-a. Zależało mi najbardziej na telefonie, a dokładnie na Motoroli v3xx... Byłem w ORANGE i tam ten telefon kosztuje w abonamencie 70 zł. na 24 miesiące - 750 zł. , a ja go dostałem w Play-u za 199 zł. z kartą 1 GB + słuchawki bluetooth Motoroli.
Także o 550 zł. tańszy telefon w Play-u !!!
A najlepszym przykładem jest SAMSUNG Z400:

w ORANGE 850 zł. - Play 1 zł. ....widzisz różnice w cenach telefonów...

ORANGE - ERA - PLUS - PLAY - tak jest kolejność w Polsce pod względem najdroższych sieci na abonament, tzn. cen telefonów i cen rozmów.
Wydrukowałem sobie wszystkie cenniki telefonów i cenniki abonamentów. Pozakreślałem i porównywałem....a gdy dzwonili do mnie z ORANGE namawiając na pozostanie, to dałem przykład j/w ceny Samsunga, mówiąc, że u was w Orange cena tego telefonu wynosi 850 zł., a w Playu 1 zł.....i był koniec rozmowy z przedstawicielem Orange...

Nie wiem czy widziałeś to porównanie:

http://web.playmobile.pl/pl/play-abonament/porownanie/

Jak na razie na Play nie narzekam. Z tego co słyszę w pracy i od znajomych wszyscy po kolei przechodzą do Play-a....zresztą - trzeba iść tam, gdzie najtaniej.....POZDRAWIAM.

#221300  autor: Dociekliwy
 16 wrz 2007, 10:26
slawek.u pisze:ORANGE - ERA - PLUS - PLAY - tak jest kolejność w Polsce pod względem najdroższych sieci na abonament, tzn. cen telefonów i cen rozmów.
No generalnie, to raczej nie do końca ten PLUS mi pasuje w to miejsce, ale to drugorzędna sprawa.

A powiedz jak tam sieć się sprawuje, czy masz jakieś zastrzeżenia?
Czy ogólnie wszystko działa tak jak powinno?

Jakieś problemy?

#221301  autor: slawek.u
 16 wrz 2007, 10:36
Jedyna jak na razie wadą jest to, ze Play nie ma popodpisywanych jeszcze umów z zagranicznymi sieciami. I tak sie składa,że właśnie przedwczoraj syn wracał mi z Anglii, jechał przez Francję, Blegie,Niemcy i puszczając mu sms-y , to nie wszystkie dochodziły.....
Dzwoniąc do BOA, pewna pani mi tłumaczyła i sypała nazwami zagranicznych sieci na które syn by musiał mieć ustawiony telefon żeby było ok....
A tak to nie narzekam, zasięg normalny, słyszalność normalna, nie widzę różnicy pod tym względem....
A mam jeszcze 4 komórki w Orange, gdzie dwie na dzieci.I jeśli nic się nie zmieni dalej w innych sieciach, to w grudniu przejdę kolejnymi dwoma komórkami do Play-a.

#221302  autor: kranked
 16 wrz 2007, 10:50
Playa mam od czerwca i nie miałem absolutnie żadnych problemów, mam abonament 30zł plus 10zł darmowe, choć i tak rachunki mam na poziomie ~90zł ( czas się przejść do Playa i zwiększyć abo ), ale tak to jest jak się ma na abonament :) Brałem samsunga z400 za 99zł którego zaraz sprzedałem i dopłaciłem do nowej 6288 190zł, więc właściwie mam ją w sumie za 289zł :-D Żadnych problemów z zasięgiem nie mam, nie ma jakiś niedochodzących smsów i innych problemów tego typu - po prostu działa :) Polecam :) Za granicę nie jeżdżę więc w sprawie roamingu nie chcę się wypowiadać.

#221315  autor: elrond
 16 wrz 2007, 11:51
Z mojej strony, jak na razie, pełne zadowolenie. Też miałem obawy, jednak nie żałuję. Oczywiście mogą sie zdarzyć jakieś problemy, jednak takowe lub większe spotyka sie wszędzie i jest to sprawą normalną. Jeśli chodzi o oferte to - czego chcieć wiecej? Płace 30zł, dostaje 40zł. Ktoś do mnie zadzwoni, pogadamy 2 minuty, to ja dostaje w ramach Zbieraj Minuty 1 min do wykorzystania. Mozna narzekać na drogi internet, ale tutaj mozna skorzystać z pakietu. Ogólnie - zadowolony użytkownik poleca :wink:

#221336  autor: killer0123
 16 wrz 2007, 13:00
Korzystam z usług PLAY od sierpnia (abo 30 zł) jak do tej pory nie miałem żadnych problemów i jestem zadowolony. Poprzednio miałem abo 50zł w orange, tam miałem 66 min do wszystkich a tu za 30 zł mam ich tyle że jeszcze ich do końca nie wykorzystam. Dużym plusem sieci to minuty z połączeń przychodzących.
PLAY to w tej chwili jedyna sieć w jakiej opłaca się brać telefon.

#221408  autor: Marjo
 16 wrz 2007, 19:49
Jedyny mankamnet jak dla mnie to pozno przychodzace faktury. Ja dostaje je w dzien kiedy uplywa termin platnosci. Juz mam dosyc dzwonienie na BOK Play-a i dowiadywac sie o numer faktury.

#221411  autor: elrond
 16 wrz 2007, 19:57
Jedyny mankamnet jak dla mnie to pozno przychodzace faktury. Ja dostaje je w dzien kiedy uplywa termin platnosci. Juz mam dosyc dzwonienie na BOK Play-a i dowiadywac sie o numer faktury.
Po zalogowaniu się do Playmobile.pl, chyba w zakładce "finanse"--"faktury" masz wszystko - również to co potrzebne do przelewu czyli numer klienta, nr faktury, nr konta bankowego, dane.

#221412  autor: misiek190
 16 wrz 2007, 20:00
Ja mam Play kartę od kwietnia. Nie mam żadnych zastrzezeń. Dzięki bounusom za 100zł <100zł zainwestowane+50złbounusu+minuty za odebrane> wygadałem 430 minut i wystałem okolo 100 sms-ów:D:D Takiego wyniku nie da się osiągnąc w żadnej innej sieci:)

t65->Nokia 6100->Nokia 3200->SE K700i->Nokia 6230i->Nokia 6280->Motka K3

#221418  autor: kamil1221
 16 wrz 2007, 20:13
Jestem abonamentem sieci Play od maja tego roku.
Na zasięg nie narzekam, bo mam ten sam, co oferuje Plus, nawet w moim mieście 3G łapie.
BOK - bardzo dobrze wywiązuje się ze swoich zadań - nie raz mi pomogli.
Mam swój ulubiony salon gdzie jestem z obsługą na "cześć".
Dzięki witrynie www.playmobile.pl mam wgląd na wszystkie usługi w moim telefonie - wystarczy kliknąć, aby dowiedzieć się ile, z kim się rozmawiało, włączyć usługi lub je dezaktywować.

Wszystko jest dobrze rozliczane a rachunki przychodzą w miarę punktualnie - do 2 do 3 dni po 10 każdego miesiąca.
To mój pierwszy abonament i jestem pozytywnie zaskoczony. Zawsze sądziłem że jak będę mieć abo. to nie będzie miesiąca kiedy za rachunek nie zapłacę minimum 100 zł a w Play maksymalnie zapłaciłem 54,53 zł (za abonament płacę 50 zł miesięcznie).

Play to najlepsza oferta dla mnie bo nie mam w żadnej sieci większości znajomych tylko wszędzie po trochu – jedna stawka do wszystkich.

Już nawet mój brat i jego dziewczyna myślą o Play a dokładniej o ofercie mix.
Multimedialne, tanie telefony !

#221430  autor: Dociekliwy
 16 wrz 2007, 20:40
Jesteście Kochani 8)

Wiedziałem, że mogę na Was liczyć. Bo sprawa jest taka, że oferta jest ewidentnie najlepsza. Musiałem tylko wybadać sprawę od kuchni. Nasłuchałem się wcześniej nieciekawych historii, dlatego zapytałem.

Sam jestem w ERZE od 8. lat, ale jak nic nie zaproponują, to autentycznie, też machnę się z trzema abo do Playa.

A nie wiecie jak to będzie, jak Play zacznie budować własne stacje, to jak długo jeszcze będzie korzystał z krajowego roamingu Plusa? Żeby nagle nie okazało się, że w jakiejś małej mieścinie nie będzie zasięgu?!?

#221431  autor: misiek190
 16 wrz 2007, 20:42
ma umowe z plusem do 2010

#221433  autor: babeo
 16 wrz 2007, 21:25
slawek.u pisze:ORANGE - ERA - PLUS - PLAY - tak jest kolejność w Polsce pod względem najdroższych sieci na abonament, tzn. cen telefonów i cen rozmów.
Typowy czarny PR.
slawek.u pisze:trzeba iść tam, gdzie najtaniej.....
Dobrze, że nie wszysycy tak myślą.
slawek.u pisze:Jedyna jak na razie wadą jest to, ze Play nie ma popodpisywanych jeszcze umów z zagranicznymi sieciami.
Też się o tym przekonałem.
kamil1221 pisze:Jestem abonamentem sieci Play
Chyba abonentem :wink:
Dociekliwy pisze: nie wiecie jak to będzie, jak Play zacznie budować własne stacje
Najpierw muszą je zbudować ;-) samo postawienie to pikuś, ale robota papierkowa. Sam osotanio wlaczę z jednym BTSem, któy ma już zgodę na budowę, ale jakoś nikt nei pomyślał, że trzeba go jakoś zasilić i robi się kopls :lol:

#221435  autor: elrond
 16 wrz 2007, 21:26
misiek190 pisze:ma umowe z plusem do 2010
Tylko że do 2010 to raczej nie bardzo postawi nadajniki w calym kraju... Myślę, że to będzie taki roaming dożywotni (Plus nie powinien chyba robić problemów), do czasu pełnego zasiegu Play w całym kraju. Bo wyobraźcie sobie sytuację że ktoś korzysta cały czas z roamingu Plusa i nagle zostanie to wyłaczone?? Fala rezygnacji z umów, pozwy, a UKE przeszło by samo siebie jeśli chodzi o nakładanie kar :wink:

#221457  autor: misiek190
 16 wrz 2007, 23:05
narazie nie ma sie czym przejmowac, jak teraz podpiszesz umowe to akurat w 2009 sie skonczy i bedzie juz wiadomo dokladniej jak sie sprawa z dzierzawa rozwiaze i ile beda mieli wtedy wlasnych nadajnikow

#221459  autor: Tomek_19
 17 wrz 2007, 01:25
Korzystałem z roamingu Play (Karta) w Niemczech i Holandii, smsy śmigały, rozmowy wykonywałem i odbierałem bez najmniejszych problemów. Poza tym karta była jeszcze używana w Rosji w roamingu, co pozwoliło zaoszczędzić jakieś 290zł !!! w stosunku do TT, z którego teraz korzystam. W przyszły weekend odbędzie się test roamingu w Czechach. Jeżeli chodzi o usługi w kraju, to nie miałem do tej pory żadnych problemów, ale Playkarta nie jest dla mnie głównym numerem, bo korzystam z niej od czasu do czasu. Jeżeli chodzi o roaming, to zawsze należy dobrze sprawdzić, z usług jakich operatorów można korzystać w danym kraju i czy możliwe jest np. wykonywanie/odbieranie rozmów i wysyłanie smsów, bo np. w Playkarcie nie u wszystkich partnerów zagranicznych jest to możliwe. Na pewno będzie się to powoli zmieniać, ale na to potrzeba czasu.

Ogólnie jednak gorąco polecam :mrgreen:

#221473  autor: djfafa
 17 wrz 2007, 09:54
To wypowiem się i ja :D
Mam abo od czerwca, jak na razie odpukać wszysko śmiga jak trzeba, nie ma problemów z zasięgiem, kasa z konta zchodzi jak trzeba, oszczędności w stosunku do abo ery który miałem do kwietnia bardzo duże. Jedyna wada to ta która była tu już wymieniona: póxno przcyhodzące faktury!
Pozdrawiam

#221474  autor: elrond
 17 wrz 2007, 10:25
djfafa pisze:Jedyna wada to ta która była tu już wymieniona: póxno przcyhodzące faktury!
Hehe, jak tylko pojawiła mi sie faktura na Playmobile.pl to przepisałem potrzebne dane i od razu zrobiłem przelew, obawiając sie duzego opóźnienia. Wtedy wiadomo - właczanie telefonu do sieci - 50zł. Jednak nie było tak źle - pierwszą fakturę wystawioną 3 wrzesnia, otrzymałem 11 czyli dali mi 6 dni na zapłate - nie jest źle, w Erze miałem niewiele więcej.

#221478  autor: djfafa
 17 wrz 2007, 11:28
elrond-fakturkę za sierpień dostałem dzisiaj z terminem płatności do ... dzisiaj! Era pod tym względem była zdecydowanie lepsza! Play ściemnia, że to opóźnienia poczty, ale jak wysłałem maila do BOKu, żeby podali nr faktury, to dostałem odpowiedź, że jeszcze mi nie mogą podać, bo jeszcze nie jest wydrukowana! A było to 7 września!!! Podali mi nr 9-go! Zapłaciłem od razu także ok. ale to jest ich wada, bo nie moim obowiązkiem jest szukanie na ich stronach numeru faktury!