• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #218918  autor: Cazix
 05 wrz 2007, 00:02
Przedstawiam test telefonu Nokia N70 Music Edition. Jestem jego posiadaczem od kilku dni. Telefon kupiony w sklepie rtv bez simlocka.

Obrazek

W pudełku znajduje się:

telefon
ładowarka
karta 1GB wraz z adapterem
słuchawki z dodatkowym pilotem do odtwarzacza mp3
oprogramowanie pc suite
instrukcja
kabel USB
karta gwarancyjna (2 lata)

Obudowa

Obudowa jest wykonana z dobrych materiałów. Telefon nie skrzypi oraz nie ma żadnych luzów. Zasłona na aparat chodzi bardzo dobrze. Jedyna wada to widoczne odciski palców na przednim panelu w okolicach wyświetlacza.

Wyświetlacz

Wyświetlacz ma przekątną 2,1", 256 kolorów co absolutnie wystarcza ponieważ i tak nie było by widać różnicy gołym okiem gdy miał by 16K kolorów i dodatkowo jest mniejsze zużycie energii. Wadą jest natomiast rozdzielczość 176x208 co w telefonie 3G z tak dużym wyświetlaczem jest po prostu śmieszne.. Kolejną wadą jest, że nie da ustawić się tapety na całą wielkość ekranu (być może się da, ale ja nie znalazłem takiego bajeru)

Klawiatura

Klawisze są bardzo małe, ale wygodnie się pisze sms'y (mam dosyć duże palce). Klawiatura podświetlana jest na niebiesko. Zaletą telefonu (przynajmniej dla mnie) jest, że nie posiada joysticka. Prócz klawiszy numerycznych są jeszcze inne przyciski (menu, przycisk do włączania słownika t9, przycisk do odtwarzacza mp3, oraz przycisk C do usuwania liter, zdjęć, aplikacji itp). Po prawej stronie znajduję się klawisz (spust) aparatu a na dnim slot na karty pamięci.

Menu

W menu mamy do wyboru siatkę składająca się z 14 ikon lub liste.

A o to ikony menu:

1. Wiadomości
2. Kontakty
3. Kalendarz
4. Radio
5. Galeria
6. Fotostudio
7. Zegar
8. Internet
9. Osobiste
10. Szukanie
11. Biuro
12. Narzędzia
13. Łącza
14. Simextra

Mp3, Radio
Telefon jest wyposażony w odtwarzacz plików mp3 oraz radio. Muzyka gra bardzo czysto, zarówno na słuchawkach jak i na głośniku. Odtwarzacz posiada również wadę.. a mianowicie brak equalizera. W zestawie otrzymałem słuchawki wraz z pilotem do odtwarzacz mp3. Możemy nim zmieniać utwory, przewijać, zmieniać głośność itp. Radia możemy słuchać jedynie na słuchawkach.

Aparat

N70 został wyposażony w aparat o matrycy 2mpx oraz cyfrowy zoom x20. Posiada również dobrą lampę błyskową (diodę). Zdjęcia na wyświetlaczu telefonu wychodzą bardzo dobrze.
Gorzej gdy wrzuci się je na komputer. Zdjęcia na komputerze niestety nie są najlepszej jakości. Lepiej jest natomiast z filmami, możemy odtwarzać je na całym ekranie. Filmy się nie tną i są bardzo dobrej jakości jak na telefon. Na komputerze również wyglądają imponująco. Jako, że N70 jest telefonem 3G posiada również drugą kamerę o rozdzielczości 0,3mpx do wideo rozmów wyposażoną w zoom cyfrowy x2. Poniżej dodaje kilka przykładowych zdjęć.

Normalne światło dzienne:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gorsze światło, widoczność:

Obrazek
Obrazek

Całkowicie ciemne pomieszczenie:

Obrazek
Obrazek

zoom x10:

Obrazek

Symbian

N70 posiada system operacyjny Symbian. Dzięki niemu możemy wgrać mnóstwo aplikacji. Wiadomo system operacyjny tak jak w komputerze potrzebuje czasami pomyśleć. Przy włączaniu aparatu, gier, motywów trzeba czekać ok. 2-3s. Miałem włączonych 5 aplikacji i telefon chodził bez zarzutu. Włączanie N70 trwa ok 30-40s.

Łącza

Model N70 wyposażony jest w Bluetooth. Dla niektórych moze być wadą, że nie posiada IrDY (moim zdaniem jest ona nie potrzebna). Bluetooth chodzi bardzo dobrze, nie miałem żadnych problemów jak do tej pory z łączniem się za jego pomocą. Z komputerem możemy połączyć się na 2 sposoby: przez BT oraz przez kabel USB dołączony do zestawu.

Bateria

Telefon posiada baterię o pojemności 900 mAh. Bateria przy normalnym użytkowaniu (30min mp3, 10 min. rozmowy 20 sms'ów ) trzyma do 3 dni. Jest to przeciętny wynik.

Podsumowanie

Jest to bardzo dobry model firmy Nokia. Telefon nie gubi zasięgu oraz nie zawiesza się. Polecam ten telefon jako pierwszego Symbiana. Dla niektórych wadą może być, że telefon nie należy do małych (mi to nie przeszkadza..)

Jest to mój pierwszy test a więc możecie narzekać. Zdjęcia dodam jutro lub pojutrze. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, 19:49 przez Cazix, łącznie zmieniany 7 razy.

#218934  autor: MADMAX
 05 wrz 2007, 07:53
Cazix pisze:14. Simextra
To chyba tylko w ERZE?

Cazix pisze:Jako, że N70 jest telefonem 3G posiada również drugą kamerę o rozdzielczości 0,3mpx do wideo rozmów wyposażoną w zoom cyfrowy x2.
Próbowałes się nią bawić? Jeśli tak, jak oceniasz jakość videorozmów?

Cazix pisze:Model N70 wyposażony jest w Bluetooth. Dla niektórych moze być wadą, że nie posiada IrDY (moim zdaniem jest ona nie potrzebna).
Moim zdaniem także - nie przypominam się bym kiedykolwiek tego używał :)

Cazix pisze:Nie ma co ukrywać zdjęcia na komputerze to totalna kaszana..
Ooo, moim zdaniem grubo przesadziłeś. Fakt, zdjęcia nie wyglądają oszałamiająco ale tak źle nie jest.

Cazix pisze:Bateria przy normalnym użytkowanie (30min mp3, 10 min. rozmowy 20 sms'ów ) trzyma do 3 dni. Jest to przeciętny wynik.
W mojej N72 przy nieco intensywniejszym uzytkowaniu sredni wynik to 2 dni więc mozna powiedzieć, że podobnie. Już się do tego przyzwyczaiłem.

Cazix pisze:Jest to mój pierwszy test a więc możecie narzekać.
Ja nie narzekam, test jest ok a poza tym N70 i N72 to dośc podobne telefony więc dzięki Tobie mogę darować sobie test tego drugiego :D
Może mogłeś też wspomnieć coś o poruszaniu się po folderach, po galerii, o zabawie motywami oraz ogólnie o szybkości telefonu (włączanie, predkość podczas uruchomionych kilku programach) i takiej drobnostce jak komunikacja przez USB (PC Suite).

Cazix pisze:Zdjęcia dodam jutro lub pojutrze.
W dziale fotograficznym na forum Telepolis w poddziale "Nokia" sa również zdjęcia z N72 więc jakby ktoś chciał porównac, może zajrzeć :-)
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2007, 09:44 przez MADMAX, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam

#218947  autor: Klusek
 05 wrz 2007, 09:30
Cazix pisze:Kolejną wadą jest, że nie da ustawić się tapety na całą wielkość ekranu (być może się da, ale ja nie znalazłem takiego bajeru)
Chyba wszystkie Symbiany tak mają, chociaż nie wiem jak to jest z tymi najnowszymi. Rozwiązaniem jest ustawienie sobie motywu z własną tapetą.
Cazix pisze:Radia możemy słuchać jedynie na słuchawkach.
Można słuchać radia na głośniku, ale słuchawki muszą być podłączone, bo służą jako antena.

Nie jest źle, ale mogło by być lepiej jak by się pojawiły jakieś zdjęcia i jak by test wyglądał bardziej jak test a nie jak opis ;)

Obrazek
Obrazek

#218952  autor: karolgrz
 05 wrz 2007, 09:59
Mam pytanie: Czy ktoś wie. ile kosztuje zdjęcie simlocka w Nokii N70? Na Allegro są głównie w ofercie telefony z Idei/Orange, a ja mam abonament w Erze. Szukałem w sieci, ale na ten model nie znalazłem oferty zdjęcia locka. Pzdr.

karolgrz

#218954  autor: Prometo
 05 wrz 2007, 10:03
karolgrz tutaj poczytaj.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#218963  autor: karolgrz
 05 wrz 2007, 10:19
OK, dzięki. Jednak to są posty z 2005 roku, może coś się od tamtego czasu zmieniło? :( :lol: :?

karolgrz

#218966  autor: Prometo
 05 wrz 2007, 10:21
karolgrz na pierwszej stronie są z 2005 roku ale na pozostałych już inną datą (stron jest 19) :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#218988  autor: Cazix
 05 wrz 2007, 12:31
MADMAX pisze:Ooo, moim zdaniem grubo przesadziłeś. Fakt, zdjęcia nie wyglądają oszałamiająco ale tak źle nie jest.
No może trochę przesadziłem, ale jak zobaczyłem zdjęcia u siostry z k800i to trochę mnie zniechęciły te z N70 :P
MADMAX pisze:Może mogłeś też wspomnieć coś o poruszaniu się po folderach, po galerii, o zabawie motywami oraz ogólnie o szybkości telefonu (włączanie, predkość podczas uruchomionych kilku programach) i takiej drobnostce jak komunikacja przez USB (PC Suite).
dodałem troszkę o szybkości :)

#218990  autor: MADMAX
 05 wrz 2007, 12:43
Cazix pisze:No może trochę przesadziłem, ale jak zobaczyłem zdjęcia u siostry z k800i to trochę mnie zniechęciły te z N70
A no wiadomo, że aparacik foto N70/72 przegrywa z aparatem K800i, N73 i nie tylko niestety...
3,2mpix oraz AF swoję robią :-)
Za to w porównaniu z K800i opisywany N70 kręci lepsze filmy o czym zresztą wspomniałeś :)

Pozdrawiam

#218992  autor: Cazix
 05 wrz 2007, 13:00
Dodałem kilka zdjęć ;-)

#219121  autor: Jarek81
 05 wrz 2007, 19:49
mozna sciagnac odtwarzacz z equalizerem ok!

#219248  autor: karolgrz
 06 wrz 2007, 09:51
Witam. Wracam do wczorajszego tematu: ile kosztuje ściągnięcie simlocka w Nokii N70. Przejrzałem wszystkie posty na ten temat i wniosek jest taki, że od 2005 roku cena niewiele uległa zmianie. Ciągle w granicach 250 zł. Gdyby ktoś miał nowsze info (najlepiej z niższą ceną :-D ) to proszę napisać.

Proszę zadawać pytania w tym temacie
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 09:56 przez karolgrz, łącznie zmieniany 1 raz.

karolgrz

#219252  autor: Klusek
 06 wrz 2007, 10:00
Po pierwsze to robisz oftopic w temacie w którym się tego robić nie powinno a po drugie nieuważnie czytasz, bo w temacie, który Ci podał Prometo jest napisane, że ściągnięcie simlocka z N70 to koszt od 50 zł wzwyż w zależności od komisu a nawet jest napisane, że simlocka możesz sobie sam ściągnąć w domu.

Obrazek
Obrazek

#219257  autor: karolgrz
 06 wrz 2007, 10:43
Off Topic, Wow! Dzieki za pouczenie. Jestem tu nowy, sorry. Wszedłem na stronę, dzieki linkowi podanemu przez "asziatko", rzeczywiście jest taniej, bo 150PLN (robią to w Krakowie).

karolgrz

#219309  autor: adiq1033
 06 wrz 2007, 15:41
Cazix pisze:256 kolorów co absolutnie wystarcza ponieważ i tak nie było by widać różnicy gołym okiem gdy miał by 16K kolorów i dodatkowo jest mniejsze zużycie energii.
Zapomniałes dopisać tys. :)
karolgrz pisze:Wszedłem na stronę, dzieki linkowi podanemu przez "asziatko", rzeczywiście jest taniej, bo 150PLN (robią to w Krakowie).
Na ul. Basztowej, ściągniesz BB5 za 60 zł.

#219322  autor: karolgrz
 06 wrz 2007, 16:12
Dzięki adiq 1033. To juz jest cena całkiem do przyjęcia. Rozumiem, że to w Krakowie?Możesz podać dokładny adres, lub nr tel? Mieszkam kawałek od Krakowa, jakieś 300km.

karolgrz

#219332  autor: adiq1033
 06 wrz 2007, 17:06
Poszło na PW. I na tym poprzestańmy off-topować. Masz pytania, pisz na wspomniane PW lub gg. Zawsze możesz założyć własny, osobny temat. Pozdro.

#219336  autor: user_delete3
 06 wrz 2007, 17:20
Mala uwaga do autora testu. Tytul powienien wygladac mniej wiecej tak [TEST]Nokia n70 ME