• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #217906  autor: yar
 01 wrz 2007, 17:00
Oficjalnie brak info ze strony PLUS'a - lecz z bardzo wiarygodnego zrodla wiadomo iz w/w transmisja jest juz dostepna.... :)

Testowany na dzielnicach - Srodmiescie, Poludnie....

--------------------
Sygnatury Brak
--------------------

#217907  autor: elrond
 01 wrz 2007, 17:05
Plus z UMTSem wchodzi do coraz mniejszych miast, tu mamy 120tyś, a plany już i na 50tyś.

#218009  autor: 121167
 02 wrz 2007, 10:36
3G Plusa dziala rowniez w:
Muszynie (malopolskie) - miasteczko 5 tys.
Bukowinie Tatrzanskiej - wies niedaleko Zakopanego

Na mapkach jeszcze nie zaznaczyli

#218019  autor: Kaczy
 02 wrz 2007, 11:08
121167 pisze:Bukowinie Tatrzanskiej - wies niedaleko Zakopanego
To pewno "zawiewa" od Zakopanego. Tak samo w paru podszczecińskich wioskach jest UMTS :)

...::: Made for loneliness :::...

#218030  autor: elrond
 02 wrz 2007, 11:30
121167 pisze:Muszynie (malopolskie) - miasteczko 5 tys.
Bukowinie Tatrzanskiej - wies niedaleko Zakopanego
Tylko zwróćcie uwagę na charakter tych miejscowości. Muszyna to miejscowosć uzdrowiskowa, sanatoria, wody mineralne itp.- kupa ludzi :wink: Bukowina to chyba najbradziej znana wieć podhalańska. Ciagle słysze o jakiś imprezach tam organizowanych, zatem spora baza noclegowa = zysk, więc i operatorzy nie przepuszczą okazji.

#218038  autor: 121167
 02 wrz 2007, 11:51
Kaczy pisze:
121167 pisze:Bukowinie Tatrzanskiej - wies niedaleko Zakopanego
To pewno "zawiewa" od Zakopanego. Tak samo w paru podszczecińskich wioskach jest UMTS :)
Anteny sa umieszczone w Bukowinie na hotelu Rysy. Od Zakopanego "zawiewalo" od dawna.

#218053  autor: mariusz9a
 02 wrz 2007, 12:23
Ja tylko dodam że Polkomtel jest zobowiązany do pokrycia 50% ludności Polski zasięgiem UMTS (a co za tym idzie także HSDPA) do końca 2008 roku. Także nie ma się co dziwić. Muszą się śpieszyć i wkraczają do coraz mniejszych miejscowości;)

#218131  autor: dechomenon
 02 wrz 2007, 16:02
mariusz9a pisze:Ja tylko dodam że Polkomtel jest zobowiązany do pokrycia 50% ludności Polski zasięgiem UMTS (a co za tym idzie także HSDPA) do końca 2008 roku. Także nie ma się co dziwić. Muszą się śpieszyć i wkraczają do coraz mniejszych miejscowości;)
ale na jakiej podstawie twierdzisz, że jest zobowiązany? z moich informacji jakie posiadam, to czy w danej miejscowości będzie UMTS zależy w dużym stopniu od urządzeń, terminali jakie klienci będą nabywać i czy postawienie BTS-ów im się opłaci! Bo jeśli w 30tys. mieście na miesiąc sprzeda się 10 terminali...to jaki rachunek ekonomiczny ma PLUS aby postawić tam maszty UMTS ? Włocławek jest dużym miastem tam na pewno ruch na sieci będzie większy...więc nie wiem skąd te 50%...?

#218193  autor: mariusz9a
 02 wrz 2007, 18:54
dechomenon, czytałem to w jakimś artykule. Pisało tak chyba że jeśli Polkomtel nie wywiąże się ze zobowiązania to zostanie na niego nałożona kara. Dotyczy to wszystkich operatorów którzy dostali koncesje na UMTS bodajże w 2000 lub 2001 roku (już nie pamiętam kiedy ten przetarg był). Ja to bardzo dawno temu czytałem (chyba jakoś w 2004 lub 2005 roku) więc szczegółów już nie pamiętam. Ale nie wiem czy ta informacja nie jest zamieszczona nawet na stronie Plusa...
Chyba że ktoś to bardziej pamięta i pomyliłem ten 2008 rok.

#218886  autor: dechomenon
 04 wrz 2007, 22:37
ale jak spojrzysz na mapę zasięgu to raczej wątpliwa sprawa aby się z tego wywiązali...jeśli antena UMTS ma zasięg 1km to ile ich by musieli założyć ? masakra..

#218899  autor: ywis
 04 wrz 2007, 22:53
A ja w Łodzi psioczyłem na ten UMTS jak nie wiem, jakość połączenia była o wiele gorsza od normalnego połączenia, po prostu makabra, nie wiem czy to był przypadek akurat w tym dniu, czy nie. Oczywiście nie byłem gdzieś na obrzeżach, a w śródmiesciu (centrum) miasta i w słuchawce mi szeleściło cały czas coś, przerywało rozmowę, a po przejściu na normalny system wszystko elegancko chodziło ;)

#218901  autor: mariusz9a
 04 wrz 2007, 22:57
dechomenon, Chyba antena UMTS ma do 8 km zasięgu (jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić). Zresztą tu nie chodzi o pokrycie 50% powierzchni Polski a o 50% ludności Polski. A to spora różnica. Już teraz pokuszę się o stwierdzenie że Plus pokrył ok 30% ludności zasięgiem 3G, więc te 50% do końca 2008r to jest bardzo realne;)
ywis, hmmm... W moim mieście (jak zresztą w całym GOP) akurat się nie spotkałem z takim problemem... Jedyne co to czasami przy wideorozmowie mam same pixele na ekranie:D Ale to tylko wtedy gdy zasięg 3G spada do 1 kreseczki u mnie lub u drugiej osoby;)

#218922  autor: INTRO
 05 wrz 2007, 00:20
Plus naprawdę cały czas rozbudowuje swój zasięg.

#218948  autor: dechomenon
 05 wrz 2007, 09:32
mariusz9a pisze:dechomenon, Chyba antena UMTS ma do 8 km zasięgu (jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić).
niestety na szkoleniu miałem o zasięgu BTS-ów GSM ma ok 30km, EDGE ma 10km a UMTS 1km

#218958  autor: mariusz9a
 05 wrz 2007, 10:11
dechomenon pisze:UMTS 1km
Trochę ten 1 km to mi się podejrzany bardzo wydaje... Bo jak wystawie telefonik za okno to w manualnym wyszukiwaniu łapie mi sieć 3G Playa z Katowic, a do Katowic w linii prostej mam ok 5 km... Mnie kiedyś w technikum uczyli że komórka UMTS może mieć max zasięg 8 km. Ale to było kupę czasu temu (jeszcze za czasów gdy UMTS w Polsce to była czysta teoria i marzenia hehe) ;) Skoro tak Ci mówili na przeszkoleniu to może i tak jest. Nie sprzeczam się już i kończę ten watek bo odbiegamy od tematu:P

#218972  autor: widex
 05 wrz 2007, 10:58
Plus bardzo dobrze się rozwija, jak kiedyś psioczyłem na Plus-a to teraz mogę ich chwalić....

Tylko na razie jestem zadowolony z Orange, ale po włączeniu Pakietu Orange Free 5 zabrali, ale nie włączyli. Z Biurze obsługi mi powiedzieli, że rozważą to i dziś przyszedł sms, że wymaga to głębszych przemyśleń.... Między nami to na kartę w Plusie dostaje się 20 MB za 5 zł a nie 5 MB, no ale niby Plus oszukuje w rozliczaniu.
Koniec gadania nie na temat....

Co do UMTS, to Plus jak już napisałem, zaczął brać się ostro do roboty. Zasięg 3G Orange, play i Ery to pikuś.... Zobaczymy jak to będzie u mnie w małej miejscowości. Który operator się pierwszy nakłoni. Nie będę jechał do Włocławka, aby wykonać wideo rozmowę :) hehe

1 km? to w takim Włocławku ile NodeB musieliby uruchomić :| ile kasy ;/

#218977  autor: mariusz9a
 05 wrz 2007, 11:16
Jeżeli chodzi o zasięg 3G Plusa to akurat od początku (od września 2004) Polkomtel chyba najdynamiczniej rozwija swoją sieć 3G. Może czasami (ale rzadko) prześcigała go Era...

[ Dodano: 2007-09-05, 12:14 ]
Wszedłem teraz z ciekawości na mapę zasięgu Plusa i sporo nowych miejscowości pojawiło się w zasięgu UMTS/HSDPA. Przyznam że w ciągu miesiąca to sporo tego uruchomili...
Tylko zastanawia mnie jedno a mianowicie zasięg w Rzeszowie - czemu Plus zamiast pokryć miasto pokrył elegancko zasięgiem HSDPA wsie leżące na północ od Rzeszowa?:D A miasto w zasadzie jak miało marny zasięg 3G tylko na niektórych ulicach tam ma nadal...

#219008  autor: prezeswk
 05 wrz 2007, 14:45
mariusz9a pisze:Jeżeli chodzi o zasięg 3G Plusa to akurat od początku (od września 2004) Polkomtel chyba najdynamiczniej rozwija swoją sieć 3G. Może czasami (ale rzadko) prześcigała go Era...

[ Dodano: 2007-09-05, 12:14 ]
Wszedłem teraz z ciekawości na mapę zasięgu Plusa i sporo nowych miejscowości pojawiło się w zasięgu UMTS/HSDPA. Przyznam że w ciągu miesiąca to sporo tego uruchomili...
Tylko zastanawia mnie jedno a mianowicie zasięg w Rzeszowie - czemu Plus zamiast pokryć miasto pokrył elegancko zasięgiem HSDPA wsie leżące na północ od Rzeszowa?:D A miasto w zasadzie jak miało marny zasięg 3G tylko na niektórych ulicach tam ma nadal...
Zasieg 3G w Poznaniu i w okoliach w zasadzie bez zmian, czyli stoja w miejscu.
A co do połnocy Rzeszowa... Widzisz, moze tam mieszka (stale lub okresowo) ktos wazny z Polkomtela, komu trzeba dać dostep do netu i videocall. A moze jakis kluczowy klient Plusa sie uparł, ze chce miec videocall i szybsze połaczenie z netem niz GPRS ?
Na mapie zasiegu jest wiele takich miejsc, gdzie dziwnym trafem jest sobie 3G, choc wcale nie jest tam duza gestość zalodnienia (Brzeg Dolny, Gryfino).
Mnie martwi zasieg plusowego EDGE - w dalszym ciagu ser szwajcarski.

#219013  autor: mariusz9a
 05 wrz 2007, 15:00
prezeswk pisze:Zasieg 3G w Poznaniu i w okoliach w zasadzie bez zmian, czyli stoja w miejscu.
Za to np w GOPie i Krakowie się zwiększył, co do reszty to się dokładniej nie przyglądałem;) Ale wydaje mi się że pokrycie wszystkich dzielnic w takich miastach jak np. Łódź, Poznań czy Wrocław to tylko kwestia czasu… Co do tego EDGE to Plus ma najgorszy zasięg ze wszystkich operatorów i wiadomo o tym nie od dzisiaj:/ Widocznie wszystkiego nie można mieć:P

#219021  autor: prezeswk
 05 wrz 2007, 15:27
mariusz9a pisze: Za to np w GOPie i Krakowie się zwiększył, co do reszty to się dokładniej nie przyglądałem;) Ale wydaje mi się że pokrycie wszystkich dzielnic w takich miastach jak np. Łódź, Poznań czy Wrocław to tylko kwestia czasu… Co do tego EDGE to Plus ma najgorszy zasięg ze wszystkich operatorów i wiadomo o tym nie od dzisiaj:/ Widocznie wszystkiego nie można mieć:P
Jasne, ze wszystkiego nie mozna miec od razu, nie mniej jednak jesli ktos uwaza siebie za lidera technologicznego, to niechaj pokazuje, ze nim jest. Wielokrotnie pisalem, ze moim zdaniem Plus zrobil duzy blad nie inwestujac w EDGE, przynajmniej w miejscach, gdzie natezenie ruchu telekomunikacyjnego jest duze. Jest cala masa miasteczek (np. wypoczynkowych, uzdrowiskowych np. Busko Zdrój), gdzie nie ma EDGE, a nie sądze, zeby prędko tam zrobili 3G. Zasieg EDGE Plusa przypomina jak pisalem ser szwajcarski. Decyzje o wspieraniu przez daną stacje BTS standardu EDGE powstawały chyba po imprezach mocno zakrapianych aloholem :))) - stad jak sadze przypadkowość lokalizacji EDGE w Plusie.
Z kolei zasieg 3G Plusa - moze obrzeza wielkich miast pokryją, w kazdym razie ja obserwuje Swarzedz Nową Wies - koło Poznania, od roku w zasiegu Plusa nic sie nie dzieje, a teren bardzo dynamicznie rozwijający się (przyrasta domów jak grzybów po deszczu, i to w zasadzie buduja się przedstawiciele handlowi i biznes, czyli de facto ludzie mobilni). Jedynie co sie dzieje, to kurczą się zasoby Plusa, rozmowy lecą juz tylko w HR, a dane (mimo EDGE) są wolniejsze niż GPRS.