• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #20028  autor: D@rio
 25 wrz 2005, 23:43
O jakie dodatkowe usługi linia ISDN jest bogatsza niż linia analogowa?

Prosze o szczegółową odpowiedź.
Pozdrawiam :-)

#20067  autor: blom
 26 wrz 2005, 12:20
stabilniejsza szybsza - Internet jest 64kb/s lub na 2 liniach 2x64kb/s ale oplaty tez razy 2 ogolnie isdn lepsza jakosc rozmow - jak w komorkach

sa pewne uwagi bo tpsia sie "plula" ze na isdn neo nie moze byc bo nie - moze juz stanowisko zmienila i dsl wciskala

#20075  autor: WitekT
 26 wrz 2005, 12:33
Nie zmieniła - dalej nie można mieć jednocześnie ISDN i łącza DSL...

re

#20218  autor: Saracen
 26 wrz 2005, 21:35
Jak wiemy modemy sprzedawane przez TP do Neostrady obługują ISDN, tyle że problem leży gdzie indziej.
Po prostu nie ma portów DSLAM na centrali

porównanie pots a isdn

ADSL na ISDN ( G992.1 Annex B )
ISDN - telefon :0 -120 kHz
ISDN - Upstream 173 - 276 kHz
ISDN - Downstream 276 - 1100 KHz

ADSL na POTS ( G992.1 Annex A )
POTS - telefon : 0 - 4 kHz
POTS - Upstream : 32 - 138 kHz
POTS - Downstream: 138 -1100 kHz

Anologowe połączenie telefoniczne ma inne napięcie jak ISDN
ISDN = 90V
POTS = ~ 48 V ( sygnał dzwonka = bis 70 V )

Głównym z dostawców DSLAM (modemy od strony centrali ) jest Lucent Technologies http://www.lucent.com.pl ja zadzwoniłem i dokładnie się dowiedziałem Ceny Kart do Stinger z portami ISDN są takie same jak z portami POTS a dokładnie Karta Koncentrator STGR-LIM-AB
48 portowa kosztuje 5900 zł
Tepsa po prostu nie chce !!!
Po prostu taka jest polityka firmy - zakupiła i montuje wyłącznie urządzenia Annex A (czyli na linie POTS).
Nie ma żadnych przeciwskazań technicznych, żeby montować urządzenia Annex B, czyli na linie ISDN, jak robią to Netia i Dialog. Kwestia decyzji na wysokim szczeblu i tyle. A decyzji nie ma i nie zanosi się aby była.

[email protected]
Obrazek

#20333  autor: blom
 27 wrz 2005, 10:52
o problemach na centralach to juz wiele pisano.... sa extremalne przypadki iz jeden sasiad moze miec neo a 2 nie.. bo "pracuja" na centrali....

#21692  autor: Michu
 01 paź 2005, 16:07
Przed chwilą dzwonil do mnie pracownik TP. Proponowal mi zmiane linii analogowej na ISDN i abo wyzsze o 10zł.... instalacja gniazdka 1,22 powiedzcie czy to sie oplaca... co na tym zyskuje oprocz jakosci rozmow. Slyszalem ze bede mial w sumie dwa numery tel a place jeden abo.... poza tym jesli nr glowny jest zajety zostaje auto przekierowany na ten dodatkowy?

Glowny bylby u rodzicow a dodatkowy u mnie. Mamuśka po 20 wisi na telefonie i byloby to dobre...

WIdzicie przeciw wskazania?

PS nie korzystam i nie chce korzystac z neo!!

#21696  autor: WitekT
 01 paź 2005, 16:10
Daj sobie spokój z tym ISDNem... :)

#21697  autor: blom
 01 paź 2005, 16:11
WitekT pisze:Daj sobie spokój z tym ISDNem... :)
potwierdzam to wielki niewypal w ykonaniu tp - znaczy upierniczaja pozniej ludzia zycie....

#21699  autor: Michu
 01 paź 2005, 16:15
ehhh czyli nie warto?? bo musze mamie wytlumaczyc? czy to jest jakas kicha? tzn co nie dziala czy sie psuje czy inne diabły

#21702  autor: WitekT
 01 paź 2005, 16:29
1. Nie skorzystasz z Neostrady ani InternetDSL.
2. Jakość to rzecz złudna - musiałbyś też dzwonić do gościa, który ma ISDN, żeby wszystko szło cyfrowo.
3. Nie jestem pewien jak z abonamentem, ale chyba jest trochę droższy (standardowy).
4. Usługi w PSTN i ISDN masz praktycznie takie same.

#21707  autor: Michu
 01 paź 2005, 16:54
dzieki za info. Co do jakosci to sie domyslalem abo 10zł drozej.... zalezy mi tylko na tych dwoch numerach.... bo duzy pokoj wisi na tel caly czas a reszta musi robic komitet kolejkowy zeby sie zapisac na telefon.... ale co mi tam ja sobie wezme w orange darmowki :) a zamiast ISDN wezme w kablowce net za 56zł 1MBIT fajnie mam nie :)

#21708  autor: blom
 01 paź 2005, 16:56
Michu pisze:dzieki za info. Co do jakosci to sie domyslalem abo 10zł drozej.... zalezy mi tylko na tych dwoch numerach.... bo duzy pokoj wisi na tel caly czas a reszta musi robic komitet kolejkowy zeby sie zapisac na telefon.... ale co mi tam ja sobie wezme w orange darmowki :) a zamiast ISDN wezme w kablowce net za 56zł 1MBIT fajnie mam nie :)
niop i komorki i necik a tp dziekujemy :-D :-D :-D :-D :-D :-D

#21724  autor: Michu
 01 paź 2005, 18:08
Ja tp chcialem juz dawno podziekowac i zalozyc nr stacjonarny w tlenofonie albo skype (jesli mi potrzebny numer stacjonarny) mamuska dzwonilaby z komorki za darmo, ale ona jeszcze starszej daty i takie rewolcje nie sa na jej glowe... sprawy techniczne ja w domu zalatwiam ale decyzje musi podjac "gora", ktora tak jak w przypadku pani Iwnony z Orange malo co sie orientuje :):P

#21725  autor: blom
 01 paź 2005, 18:11
Michu pisze:Ja tp chcialem juz dawno podziekowac i zalozyc nr stacjonarny w tlenofonie albo skype (jesli mi potrzebny numer stacjonarny) mamuska dzwonilaby z komorki za darmo, ale ona jeszcze starszej daty i takie rewolcje nie sa na jej glowe... sprawy techniczne ja w domu zalatwiam ale decyzje musi podjac "gora", ktora tak jak w przypadku pani Iwnony z Orange malo co sie orientuje :):P
witaj w klubie ja tez mojej starszej tlumacze ze 40pln na tp miesiecznie to pieniadze stracone za 20 masz kom i 40 minut - ale stare pokolenie.....
w sumie jak by byla jakis "wiekszy" telefon to by przeszla....

#21730  autor: WitekT
 01 paź 2005, 18:27
To niech może kupi TO?

#21785  autor: blom
 01 paź 2005, 20:38
WitekT pisze:To niech może kupi TO?
niop w sam raz wyglada jak normalny

#21786  autor: Michu
 01 paź 2005, 20:38
Heh to jest za drogie!! Limit za 60 zł przegadalaby w jeden weekend :) Probowalem ja namowic na darmowe wieczory i weekendy w orange za 60zł podniosloby mi to kwote deklarowana czy jak to sie teraz nazywa, a ja mialbym tanszego soniaczka 700i. Ale nie utrudnić synkowi zycie to chyba jej cel..... podejrzewam, ze jest szpiegiem ery 8) :)
No i zostalismy na analogu tp wspieramy dalej monopol, az mi wstyd

#37031  autor: gm
 23 gru 2005, 11:46
Teraz już ISDN jest droższy od analogowego łącza, na dodatek jakość rozmów nie jest lepsza. Jedyny plus to możliwość dokupienia kolejnego numeru (UWAGA!!! płatne chyba 4 pln albo wyższy abonament i wtedy jest 3 numery). UWAGA!!! Duży minus to taryfikacja w ISDNie co 3 minuty nawet w godzinach wieczorowych i w weekend, Plan darmowe weekendy i wieczory to 95 pln. Na dodatek podobno od 1 stycznia podwyżka abonamentów. Ja chyba całkowicie zrezygnuje z ISDNa i przejdę na socjalny. Ostatnio przez 3 miesiące wykonałem (a raczej niania u nas w domu wykonała) 2 impulsy. Jakoś nie mam czasu na wizytę w Telepunkcie.

#46731  autor: Jedi
 20 sty 2006, 17:07
A np. w takim konkurencyjnym Dialogu można mieć ISDN i internet ADSL.
TP chyba po prostu przez lekkomyślność zaczęła kupować urządzenia nie pracujące z ISDN i już chyba za bardzo zdania zmienić nie może...
A czy mi sie wydaje czy patrząc na parametry ADSL w POTS i ISDN to wychodzi na to, że na liniach analogowych max. prędkosć internetu jest wieksza?

re

#46736  autor: Saracen
 20 sty 2006, 17:24
ano wiele sie nie mylisz...neo z powodzeniem by chodzila.... :(

[email protected]
Obrazek