Witam wszystkich zgromadzonych
Miałam problem z aplikacją EraGG, a dokładniej ze skonfigurowaniem ustawień tak, aby raczyła odpalić. Posiadam Nokię 7373, z simlockiem w erze. Nigdzie nie znalazłam opisu, jak można te moje nieszczęsne ustawienia naprawić. W końcu, po wizytach na rozmaitych forach, sama do tego doszłam. I zamierzam się tym podzielić. Raczej na każdej Nokii powinno być podobnie. A więc:
Masz problem z EraGG? Jeśli tak, to czytaj uważnie.
1. Aby zrobić cokolwiek, musisz mieć włączony GPRS.
Uwaga! Usługi WAP Tak Tak i Internet Tak Tak możesz aktywować, jeśli Twoja karta Tak Tak spełnia dwa warunki:
a) jest ważna na połączenia wychodzące
b) stan konta jest wyższy niż 0 zł
GPRS możesz aktywować, wysyłając Ekspresowy kod Tak Tak w sieci Era *132*2*1# (korzystanie z kodów jest bezpłatne). Usługi zostaną aktywowane w ciągu kilku godzin. Włączenie usług zostanie potwierdzone SMS-em. Aktywacja usług WAP Tak Tak i Internet Tak Tak wykorzystujących Pakietową transmisję danych jest bezpłatna.
2. Wejdź na
http://www1.era.pl/phones/phones_config ... &subtype=0. Niżej masz konfigurator telefonu, klikaj, wybierz markę, model, tak tak / abonament, numer telefonu i jaką usługę chcesz skonfigurować (polecam obie:)). Potem czekaj na smsa konfiguracyjnego, zapisz ustawienia i aktywuj je (Nokia sama o to zapyta). Wstępna konfiguracja z głowy.
3. Wyślij sms o treści GG pod numer 8089 (bezpłatny) i czkaj na linka. Potem "użyj szczegółu > Adres URL > i łączy się. Potem pobierz Era GG (ew. możesz wgrać przez kabel, niczym się to nie różni, a jest za free) - opłata jak za połączenie z wapem.
4. Jeśli masz już EraGG, uruchom ją. Pojawi się komunikat (coś o pierwszym uruchomieniu), postępuj zgodnie z instrukcjami. Jeżeli odpali ci się dalej bez problemu to dobrze, a jeśli nie... to nic straconego. Podejrzewam że wyświetlił się komunikat "Najpierw uaktywnij dane pakietowe" lub coś w ten deseń.
5. Wejdź w Ustawienia > Konfiguracja > Własna Konfiguracja Ustawień > Dodaj > Punkt Dostępu.
Nazwa konta: dowolna
> Ustawienie punktu dostępu
Nośnik danych: Dane pakietowe
> Ustawienia nośnika
Punkt dostępu danych pakietowych: erainternettt
(trzy "t"!)
Typ sieci: IPv4
Typ uwierzytelniania: Normalne
Nazwa użytkownika: erainternet (jedno "t"!)
Hasło: erainternet (jedno "t"!)
Następnie 3 x wróć, znajdziesz się w miejscu skąd dodawales punkt dostępu.
6. Opcje > Uaktywnij. Nokia wyświetli komunikat o uaktywnieniu zapisanych konfiguracji. Teraz EraGG powinno hulać
Przepraszam że to takie długie wyszło

Informuję że ten tekst można kopiować do woli