• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #207831  autor: szeczu
 29 lip 2007, 22:27
Witam.
Jakiś czas temu kupiłem od znajomego SE Z800i (tel. był w sieci vodafone). Mój problem polega na tym, że gdy wkładam swoją kartę SIM (ERA), włączam telefon... telefon znajduje sieć ERA, ale mam bardzo słaby zasięg i po jakimś czasie tel. po prostu "gubi" sieć. Dałem ten telefon znajomemu z serwisu i on twierdzi, że przyczyną tego jest taśma (przewód) łączący antenę z układem, kolejny problem polega na tym, że tego elementu nigdzie nie można dostać...

Więc moje pytanie jest następujące : Czy to naprawdę może być to ?? I jeśli to jest ten element to poproszę (w miarę możliwości) o jakieś namiary, gdzie mogę taką część zamówić...

@Administracja

Proszę o nie usuwanie tego tematu przez najbliższy tydzień, ponieważ rano wyjeżdżam i będę mógł odczytać odpowiedzi dopiero pod koniec tygodnia (około piątku)

Dziekuje, pozdrawiam.

Nie obawiaj się niet Ci tematu nie usunie jak jest dobrze zatytułowany ;)
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 22:30 przez szeczu, łącznie zmieniany 1 raz.

#207860  autor: sabled
 29 lip 2007, 22:55
Antena jest podłączona kabelkiem (coax cable) oraz taśmą (antenna assembly). Jeżeli któreś z nich się przerwało, przetarło lub poprosto straciło przewodność to telefon sieć rzeczywiście może gubić i należy taką część wymienić. W przypadku braku widocznych uszkodzeń warto je przeczyścić oraz w razie konieczności usunąć korozję ze styków. Do tego wgrać nowe oprogramowanie. Tutaj masz instrukcję serwisową. Może ona w czymś pomoże.
Części do tego telefonu nie udało mi się znaleźć.

#208892  autor: szeczu
 02 sie 2007, 17:53
Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem, jednak pojawia się kolejny problem z tym, że tych części : coax cable i antenna assembly nigdzie nie mogę u siebie dostać... jeśliby ktoś miał namiar na sklep oferujący sprzedaż wysyłkową to proszę tutaj bądź pw.