• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #202846  autor: MADMAX
 16 lip 2007, 07:15
Witam

Pytanie grzecznościowe (na które nie potrafię odpowiedzieć stąd ten post ;-) ) od użytkowniczki TT.

Mianowicie jakiś czas temu aktywowała sobie numer na którym defaultowo było 9zł do wykorzystania. Od razu zamówiła pakiecik 600sms do sieci za 1gr sztuka (koszt 6zł). Resztę czyli 3zł szybko przegadała więc pozostał jej tylko ów pakiecik ważny do 25 lipca 2007r.
I teraz meritum zagadki: dlaczego nie może wysyłać wspomnianych, tanich smsów do sieci mimo iż pakiet jest nadal ważny? Czy trzeba mieć jakiekolwiek środki na koncie głównym by mozna było korzystać z bonusowego pakietu? W Orange (POP) można było, z tego co mi mówi owa świeża userka TT, korzystać z pakietu przy wyczyszczonym koncie głównym.

Jaka może być przyczyna wyżej opisanego problemu?

Pozdrawiam

#202847  autor: aga
 16 lip 2007, 07:20
A ma całkiem stan zerowy konta? Jeśli tak, to chyba w tym przyczyna.
Kod: Zaznacz cały
Warunkiem koniecznym do korzystania z danej usługi wymagane jest posiadanie minimalnej kwoty na koncie w wysokości opłaty za minutę połączenia

#202849  autor: MADMAX
 16 lip 2007, 07:55
aga, na podstawie zacytowanego przez Ciebie fragmentu regulaminu dotarłem do tego:
http://www.era.pl/repositories/era_pl_r ... Happy7.pdf
gdzie na str. 3 jest faktycznie informacja o konieczności posiadania środków na koncie głównym ale teraz pojawia się pytanie:
Musi to być kwota odpowiadająca dokładnie 1 minucie (czyli w tym wypadku 77gr) czy może to być kilka groszy na połączenie zgodnie z naliczaniem sekundowym (dajmy na to 1sek)? :)

Własnie otrzymałem od zainteresowanej maila na temat środków które posiada na koncie:
Konto główne:
"Bieżące saldo: 0.06 zł z VAT
Ważność konta na połączenia wychodzące: 10-07-2007
Jednostki wystarczą na (minuta/sms): 0\0"

Konto 600sms/1gr:
"Pozostało do wykorzystania SMS/MMS
487/81
Pakiet ważny do
25-07-2007"
Swoją drogą, trochę to dziwne bo nie widzę związku między środkami z konta głównego a pakietowego. Niby po co należy trzymać te 77gr (?) na karcie?

Pozdrawiam

#202869  autor: aga
 16 lip 2007, 09:31
MADMAX pisze:Musi to być kwota odpowiadająca dokładnie 1 minucie (czyli w tym wypadku 77gr) czy może to być kilka groszy na połączenie zgodnie z naliczaniem sekundowym (dajmy na to 1sek)
Ja miałam niecałe 40 gr na koncie i nie mogłam zadzwonić pod numer z Numerków za Grosze, gdzie połączenie kosztuje 9 gr/min. Słyszałam komunikat, że nie mam wystarczającej ilości środków na wykonanie połączenia.

Teraz dopiero widzę, że problem pewnie jest w tym
MADMAX pisze:Ważność konta na połączenia wychodzące: 10-07-2007
Konto musi być ważne na połączenia wychodzące, a w tym przypadku koleżanka już może tylko odbierać połączenia. Nie pozostaje jej nic innego jak doładować za 20 zł, co przedłuży ważność konta o 1 miesiąc na połączenia wychodzące.

#202870  autor: MADMAX
 16 lip 2007, 09:38
Dziękuję za informacje, przekażę dw. :smt006

Pozdrawiam

#202889  autor: Mel
 16 lip 2007, 10:22
Obawiam się, że już nie skorzysta z tego pakietu, skoro miała niekatywne połączenia wychodzące. Najprawdopodobniej będzie musiała aktywować kolejny. Niemniej jestem bardzo ciekawa jak się to skończy.

#203159  autor: Pawrzes
 17 lip 2007, 00:37
Mel pisze:Obawiam się, że już nie skorzysta z tego pakietu, skoro miała niekatywne połączenia wychodzące. Najprawdopodobniej będzie musiała aktywować kolejny. Niemniej jestem bardzo ciekawa jak się to skończy.

Pakiet nie przepadnie :) ale... mi się zdarzyło że po zakończeniu ważności konta na połączenia wychodzące zniknął. Ponieważ nie ma o tym ani słowa w regulaminie napisałem reklamację do BOA (pierwszą zresztą od wielu lat) i moje konto zostało doładowane o 6 zł - konsultant przyznał mi rację że nie powinien przepaść (pakiet miałem wykorzystany w ponad 50%)
Ostatnio zmieniony 17 lip 2007, 01:42 przez Pawrzes, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam

#203166  autor: Mel
 17 lip 2007, 01:24
Zajrzałam dziś na moje konto i tam było napisane Niewykorzystane MMS-y i SMS-y przepadaja po miesiacu od aktywacji. Jako, że właśnie upłynęło 30 dni od aktywacji pakietu, a doładuję pod koniec miesiąca, to napisze, czy zniknęły. W każdym bądź razie na koncie już nie ma nic na temat usługi.
I jeszcze jedna sprawa. Aktywowałam pakiet 18.06 więc teoretycznie powinnam mieć go ważnego do 17.07, ale nie mam :( Miałam do 16.07.

#203462  autor: MADMAX
 17 lip 2007, 22:01
W związku z tym wątkiem nasunęła mi się jeszcze taka wątpliwość, którą postaram się logicznie i zrozumiale przedstawić.

Powiedzmy, że mam sobie Tak-Tak'a z kontem wychodzącym ważnym 1-30 lipca.
10 lipca aktywuję sobie ów pakiet 600smsów, który ważny jest 30 dni a więc przynajmniej do 9 sierpnia.
Przychodzi dzień 1 sierpnia a ja nie przedłużyłem ważności konta głównego ale nie wykorzystałem całej sumy którą miałem na koncie (przyjmijmy, że zostały mi ze 2zł). Pojawia się problem - czy pakiet 600 smsów powinien być aktywny skoro na koncie głównym (tym z ostatniego doładowania, którego nie przedłużyłem kolejnym doładowaniem) zostały mi pieniądze? Czy też ww. pakiet wiadomości automatycznie jest "dezaktywowany" wraz z brakiem przedłużenia ważności konta głównego - wychodzącego? - Jeśli druga opcja jest własciwa znaczyłoby to, że de facto należy mieć ciągle aktywne konto wychodzące i stąd ten obowiązek trzymania "przy życiu" minimalnej sumy na połączenia.
Jak to jest?

Pozdrawiam

#203468  autor: Pawrzes
 17 lip 2007, 22:10
MADMAX Napisałem powyżej jak jest ;) Pakiet ma swój termin ważności i nie jest on skracany po zakończeniu połączeń wychodzących. Jeśli konto straci ważność np. 20 sierpnia a pakiet był ważny do 30 sierpnia to po doładowaniu konta np. 25 sierpnia ten pakiet nadal będzie na koncie z datą ważności 30 sierpnia.

Pozdrawiam

#203480  autor: MADMAX
 17 lip 2007, 22:29
Chodzi o to, że zainteresowana tematem twierdzi iż w POP'ie jest tak iż mając konto główne np 1-30 lipca może zrobić tak że pakiet smsów aktywowuje sobie np 29 lipca i będzie miała tą usługę czynną mimo iż konto główne/wychodzące nie będzie przedłużone (czyli będzie mogła sobie smsowac za 1gr do Orange przez prawie cały sierpień).

TT z nie daje takiej możliwości i zmusza użytkownika do ciągłego zasilania konta głównego jeśli chce nieprzerwanie korzystać z aktywowanego pakietu 600smsów :P

Pozdrawiam

#203490  autor: Pawrzes
 17 lip 2007, 23:17
No tak jest bo Orange nie blokuje połączeń wychodzących a tylko zeruje konto dlatego można korzystać z pakietu.
Wolę jednak zablokowanie połączeń i zamrożenie niewykorzystanej kwoty niż zabranie mojej kasy z konta a której nie wykorzystałem...

Pozdrawiam

#203493  autor: MADMAX
 17 lip 2007, 23:24
A tu jest pies pogrzebany... :)

Pozdrawiam

#203523  autor: Mel
 18 lip 2007, 02:44
Być może będę upierdliwa, ale Pawrzes, na itaktaku jest napisane Niewykorzystane MMS-y i SMS-y przepadaja po miesiacu od aktywacji.

Więc czy ostatnio (np. lipiec) ktoś to przerabiał?

#203533  autor: MADMAX
 18 lip 2007, 08:00
W POP'ie z tego co pamiętam przy doładowaniu konta w ciągu 5 dni kwota która przepadła jest zwracana. Jak to jest w TT nie wiem (?) :smt017
Pawrzes napisał, że kwota ta jest "zamrażana" ale czy na cały okres ważności karty sim? Tzn. możemy doładowac sobie konto np po pół roku i ta niewykorzystana kasa sprzed 6 m-cy zostanie "odmrożona"? :-)

Pozdrawiam

#203538  autor: aga
 18 lip 2007, 08:10
MADMAX w TT nie przepadają środki na koncie. Jeżeli masz zablokowane tylko połączenia wychodzące i doładujesz, to na 100% nie stracisz pieniędzy z konta. Natomiast moja siostra doładowała dopiero po zablokowaniu połączeń przychodzących i też nic nie zniknęło z konta, ale nie wiem czy to przypadek czy zawsze tak jest.

#203588  autor: butterfly
 18 lip 2007, 11:40
SMSy przepadają. Minuty wracają. Nie wiem co tu jeszcze wymyślicie, ale na razie to lejecie wodę. :lol:

#203622  autor: Mel
 18 lip 2007, 13:08
aga pisze: Natomiast moja siostra doładowała dopiero po zablokowaniu połączeń przychodzących i też nic nie zniknęło z konta, ale nie wiem czy to przypadek czy zawsze tak jest.
To nie jest przypadek. Miałam tak na trzech kartach. Jedna z nich została doładowana 3 miesiące po zablokowaniu rozmów przychodzących. Obecnie testuję kolejną. Na razie jest nieco ponad 5 m-cy od zablokowania rozmów przychodzących i dodzwonić się można. Doładowywać na razie nie chcę.

#204161  autor: Pawrzes
 19 lip 2007, 23:28
A gdzie jest napisane że TT blokuje rozmowy przychodzące :?: :wink: W Tak Tak-u pieniądze oraz minuty i SMSy w postaci Erajednostek nigdy nie przepadają i są na koncie do momentu deaktywacji karty - około 1 rok od zablokowania połączeń wychodzących.

Pozdrawiam

#204571  autor: MADMAX
 21 lip 2007, 13:18
Z tego co mi powiedziała zainteresowana po doładowaniu konta głównego może korzystać już z owego "zablokowanego" pakietu 600smsów :-)

Pozdrawiam