• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #195317  autor: Than
 22 cze 2007, 13:31
Witam, gdy podłączam kabel USB do kompa i chce przesłać coś na kome. Wyskakuje że mam wybrać albo tran. plikow albo tryb telefon. Oczywiście wybieram tran.plikow ale jeszcze nigdy nie wybralem tryb telefon. Do czego służy ta opcja?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2007, 14:01 przez Than, łącznie zmieniany 1 raz.

#195324  autor: Chudy1523
 22 cze 2007, 13:38
musisz byc okropnym nowicjuszem...tryb telefonu słuzy do tego ze jezeli podepniesz kabel i klikniesz na tryb telefonu to mozesz korzystac z fona tak jakby tego kabla nie było.....pomogłem?

#195328  autor: Than
 22 cze 2007, 13:41
A kiedy i po co najczęściej się wykorzystuje ten tryb?

#195333  autor: Filip
 22 cze 2007, 13:45
Jeżeli dobrze rozumiem to chodzi o to iż chcesz coś Sobie po kabelku przenieść na telefon to wybierasz transfer plików a jeżeli nie chcesz tracić kontaktu ze światem np.czekasz na ważny telefon to komórka normalnie działa i możesz przesyłać pliki. To trochę tak jak Flight Mode,na trybie Transfer Plików nie działają funkcje GSM. Ale to tylko moje rozumowanie zresztą sprawdzę to jak mama wróci Z K510i.
 #195569  autor: stanax
 22 cze 2007, 23:25
Cze.

W trybie telefon możesz wykonywać połączenia telefoniczne (dzwonić i odbierać), odbierać i wysyłać esemesy/ ememesy a także np. sprawdzić pliki w pamięci telefonu i na karcie, zsynchronizować kontakty w telefonie i na komputerze, zsynchronizować zegary w obu itd czyli operacje trwające krótki czas. Gdybyś przenosił plik z komputera do telefonu o dużej wadze (np. 200MB filmu) to nastąpi przerwanie tej operacji (dzwoni ktoś lub przyszedł sms) i należy ją całą powtórzyć od początku.

W trybie transmisji plików rozmowy telefoniczne i sms/mms są blokowane(blokada części radiowej tela jak w trybie Fly Mode). Natomiast aplikacja Disc2Phone działa tylko w tym trybie. Dodatkowo - przenosisz pliki w telefonie miedzy kartą a pam. wew. - miedzy kartą pamięci a komputerem ( w obu kierunkach) - pamięcią wew. telefonu a komputerem ( także w obu) i kilka innych możliwości (mniej ważnych :wink: )

W obu trybach działa doładowywanie akumulatora przez USB

Nazr.
 #195586  autor: dechomenon
 23 cze 2007, 06:57
stanax pisze:Cze.

W trybie telefon możesz wykonywać połączenia telefoniczne (dzwonić i odbierać), odbierać i wysyłać esemesy/ ememesy a także np. sprawdzić pliki w pamięci telefonu i na karcie, zsynchronizować kontakty w telefonie i na komputerze, zsynchronizować zegary w obu itd czyli operacje trwające krótki czas. Gdybyś przenosił plik z komputera do telefonu o dużej wadze (np. 200MB filmu) to nastąpi przerwanie tej operacji (dzwoni ktoś lub przyszedł sms) i należy ją całą powtórzyć od początku.
ale gdzie ona ma mieć 200MB skoro jego K510i posiada 28MB pamięci ?

#195599  autor: yagi
 23 cze 2007, 08:45
To sie tyczy wszyskich niedawno wypuszczonych SE...
W trybie telefonu mozesz z niego korzystac jako modemu. Co do rwania przesylu to wystarczy uzyc My Phone Explorera i jest spox ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#195949  autor: stanax
 24 cze 2007, 16:22
dechomenon pisze:ale gdzie ona ma mieć 200MB skoro jego K510i posiada 28MB pamięci ?
...no, dałem ciała! Dzięki za wytkniecie tej głupoty którą tu strzeliłem, dechomenon!

'Interpoluje' ( :wink: :oops: ) K800 na wszystkie słoniaki jak osioł. Cios dechą w potylice celny ;-) . Czy pozwolisz edytować tego byka? Gdzieś czytałem na forum ze jakaś klientka wpadła do salonu i spytała czy można dograć karty pamięci do tela(sic!). Szkoda ze nie, bo byłbym uratowany... :roll:

W trybie telefonu możesz z niego korzystać jako modemu
... napisał yagi i to jest podstawowa zaleta tego trybu pracy telefonu spiętego z komputerem.

Nazr.

#195958  autor: przemek910
 24 cze 2007, 17:29
yagi pisze:To sie tyczy wszyskich niedawno wypuszczonych SE...
stanax pisze:Cytat:
W trybie telefonu możesz z niego korzystać jako modemu

... napisał yagi i to jest podstawowa zaleta tego trybu pracy telefonu spiętego z komputerem.

Nazr.
Szkoda, bo lepiej było, jak po podpięciu kabla SE (K750) o nic się nie pytał i moglismy robić co chcemy. I ładowac pliki i korzystać z niego jak z modemu.