• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#186262  autor: pawel_k
 25 maja 2007, 14:38
pyp pisze:
amadeo pisze:no bo zmiany trzeba zapisać u samej góry -zapis konfiguracji Livebox jesli zapisujesz a a livebox gubi nastawy to trzeba go wymienić
No i własnie tak zrobiłem... To teoretycznie teraz nie powinny mi uciekać te UPD i TCP ?
Teoretycznie tak. Zaleca sie dodatkowo restart LB dla pewnosci czy napewno "zapisal"

:)

#186303  autor: pyp
 25 maja 2007, 17:23
pawel_k pisze:Teoretycznie tak
Pozyjemy zobaczymy :-)

Pozdrawiam - pYp

re

#186387  autor: amadeo
 25 maja 2007, 21:11
pawel_k pisze:
pyp pisze:
amadeo pisze:no bo zmiany trzeba zapisać u samej góry -zapis konfiguracji Livebox jesli zapisujesz a a livebox gubi nastawy to trzeba go wymienić
No i własnie tak zrobiłem... To teoretycznie teraz nie powinny mi uciekać te UPD i TCP ?
Teoretycznie tak. Zaleca sie dodatkowo restart LB dla pewnosci czy napewno "zapisal"
teoretycznie tak.... mozna wyłaczyć z zasilania czy zachował swoje ustawienia-jesli nie zachowa to Livebox do wymiany

Obrazek

#186404  autor: pyp
 25 maja 2007, 22:10
amadeo pisze:teoretycznie tak
Wszystko sprawdziłem i jest jedna wielka czapa, zapisałem całe ustawienie i zrestartowałem Liveboxa, po czym sam nie połaczył sie, musiałem wejsc na 192. . . . i zalogowac się ręcznie (moje usługi->dostęp do internetu) Oj ten livebox... szkoda słów i nerwów !

[ Dodano: 2007-05-25, 22:14 ]
A włąsnie jeszcze takie jedno pytanko przy okazji :-) Po co w Livebox`ie Bluetooth ?

Pozdrawiam - pYp

re

#186569  autor: amadeo
 26 maja 2007, 15:40
Znaczy to tyle, ze mozesz stwozyc zwyczajne polaczenie sieciowe LAN poprzez bluetooth i udostepnic nim internet. Wtedy kabel ethernet jest zbedny. Konfiguracji dokonujesz w zakladce windowsa - polaczenia sieciowe i dokonujesz ustawien w karcie sieciowej "Bluetooth".

Obrazek

#186573  autor: pyp
 26 maja 2007, 15:52
amadeo pisze:mozesz stwozyc zwyczajne polaczenie sieciowe LAN poprzez bluetooth i udostepnic nim internet
Aha, dlatego :-) myslałem że mozna jakimś fartem stworzyć Neta w telefonie i sobie korzystać :-) Ale niestety...

Pozdrawiam - pYp

#188871  autor: MADMAX
 03 cze 2007, 11:54
Witam

Coś mi strzeliło do głowy żeby zamówić sobie "liveboxa" by rozdzielić neo na dwa komputery.
Moją stację podłaczyłem do LB przez USB, natomiast drugi komputer śmiga przez WIFI.

Problem jest następujący;
Gdy załączam stację główną (tzn tą która podpięta jest przez kabel do LB) internet chodzi prawidłowo.
Kłopoty zaczynają się gdy przy uruchomionej pierwszej stacji, odpalam również internet na drugim sprzęcie (WIFI). Na tym drugim chodzi płynnie natomiast na pierwszym zaczyna mnie rozłączać.
Nadmienię, że problem nie występuje notorycznie ale jednak irytuje bo rozłaczanie zdarza się dużo częściej niż w przypadku standardowego podłączenia pod Sagema 800.
Co może być tego przyczyną i jak to naprawić? Oczywiście jeśli trzeba (i będę zorientowany) służę dodatkowymi informacjami.

Pozdrawiam

#188928  autor: pawel_k
 03 cze 2007, 13:47
CYBER, sprawdz czy przy podlaczeniu pierwszego komputera zwyklym kablem sieciowym dalej rozlacza.

:)

#189019  autor: MADMAX
 03 cze 2007, 16:47
Zwykły kabel sieciowy?... Nie było go w zestawie LB a nie mam takowego :oops:

Przed chwilą znów mnie wyrzuciło i nawet klikanie w ikonę "konfiguracji" nic nie dało.
Wciąż użeram się z jakimiś komunikatami:

Obrazek

Obrazek

... i takie tam podobne przykre okienka... :(
Po restarcie połączenie pojawia się albo nie (bywa różnie). Na drugiej stacji (WIFI) cały czas jest okej.

A może to wina jakichś firewalli (mam Sygate cośtam) albo antywira (NOD 32) ?

Przy okazji jest jeszcze coś - mimo, że mam na GG ustawioną opcję by załączał się w momencie wejścia do sieci (na "chmurkę" lub "dostępny" przykładowo) - nie robi tego. Muszę go huknąć z ręki żeby się uruchomił :?

Posiadam "Liveboxa" od wczoraj i już mam go dosyć :x

Spróbuję coś tam jeszcze pogrzebać - jak nic to nie da, oddam na szrot ten złom :?

Pozdrawiam

#189051  autor: pyp
 03 cze 2007, 17:32
CYBER pisze:Zwykły kabel sieciowy?... Nie było go w zestawie LB a nie mam takowego
Ja jak przyniosłem do domciu liveboxa też miałem go podłaczonego przez USB a drugi przez Wi-Fi. I miałem podobne problemy... Po konsultacjach na 0800102102 podłaczyłem pierwszy komputer przez kabel sieciowy i wszystko było w miare OK, jeszcze dobrze liveboxa skonfigurowałem i chodził w miare dobrze. Co mnie zdziowiło w twojej wypowiedzi, to że nie dostałes w zestawie kabla sieciowego. Jest to w każdym zestawie... Spróbuj własnie tak podłączyć jak ci mówią inni przez karte sieciowa. Albo jeszcze jest kwestia taka że masz ustawione porty USB na oszczędzanie energią i zaakceptowane wyłaczanie urządzen w celu oszczędniości. Żeby to sprawdzić to spróbuj wejść w nastepującą zakładkę :
Mój Komputer -> Właściwosci -> Sprzęt -> Menadżer Urządzeń -> Kontrolery Uniwersalnej magistrali szeregowej -> i tam gdzie masz "główne koncentratory USB" daj własciwości każdego z głównych koncentartorów USB -> Zarządzanie energia i poodznaczaj "Zezwalaj komputerowi na wyłaczanie..."
Ta operacja miejmy nadzieje pomoże :-)

Pozdrawiam - pYp

#189081  autor: MADMAX
 03 cze 2007, 18:35
pyp pisze:Co mnie zdziowiło w twojej wypowiedzi, to że nie dostałes w zestawie kabla sieciowego. Jest to w każdym zestawie... Spróbuj własnie tak podłączyć jak ci mówią inni przez karte sieciowa.
A który to? :)
Może nie wiem, że dostałem :wink: Mam tu w zestawie z kabli: telefoniczny, ethernet, usb i 2 mikrofiltry.

pyp pisze:Albo jeszcze jest kwestia taka że masz ustawione porty USB na oszczędzanie energią i zaakceptowane wyłaczanie urządzen w celu oszczędniości.
Zrobiłem to wcześniej i nie przyniosło żadnego rezultatu ale może dlatego, że odptaszkowałem te opcje po zainstalowaniu liveboxa? Teraz zrobiłem tak, że przy odznaczonych opcjach oszczędności energii odinstalowałem całą aplikację i zainstalowałem od nowa. Zobaczymy czy coś to da... :)

Dziękuję za rady :sunny:

Pozdrawiam

re

#189149  autor: amadeo
 03 cze 2007, 22:37
zarządzanie energia nic niema do tego bo Livebox posiada swoje zasilanie więc to nie to-i nic to nie da..bo miałoby sens wtedy jakby był podłaczony Sagem800.Sensowne byłoby wpisanie na sztywno DNS

Obrazek

#189193  autor: MADMAX
 04 cze 2007, 07:41
Niestety totalna kaszana.

Po kolejnym wczorajszym przeinstalowaniu LB, dioda synchronizacji miga (wg instrukcji oznacza to brak synchronizacji). To znaczy, że co - najpierw livebox jako tako działał (ale tylko przez wifi) a teraz nagle postanowił "zagubić" synchro?? :smt011

Notorycznie nie mogłem się też zalogować na stronę konfiguracji. Udało mi się to zaledwie kilka razy na "naście" prób. Albo w ogóle nie wpuszcza (przed lub po wpisaniu hasła i loginu "admin") a kilka razy owszem, wpuściło wysypując cały kod strony po angielsku i... francusku :smt009

Szukałem w sieci i widzę, że problem z USB dość popularny. Wyłączyłem nawet NOD'a oraz firewalla i nic.
Cały czas albo livebox albo nie może pobrać IP dla komputera połączonego przez USB (DLACZEGO?? Ten drugi przez wi-fi działa!) albo się w ogóle nie łączy albo wyrzuca po kilkunastu sekundach do kilkunastu minut :evil:

Ostatnia sprawa.
W panelu administracyjnym neostrady jeszcze przed instalacją LB zmieniłem sobie hasło użytkownika (wiecie, standardowo jest to jakiś zbiór nicniemówiących znaków) na bardziej "zapamiętliwe".
Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że nie livebox nie chce na nim przeprowadzić instalacji i wypluwa błąd "nr 2" lub "błąd nr 9"! :shock:
Instalację można przeprowadzić na hasełku przydzielonym przez TP...
To po kiego wała opcja "zmiana hasła"?? :tard:

Przydałby się jakiś pogromca koszmaru pod nazwą "DEATHBOX"... :smt079

PS: W domu mam zrzuty komunikatów o błędach, jeśli trzeba wkleję o ile sieć będzie mi działać choć z 10 minut...

Pozdrawiam

re

#189197  autor: amadeo
 04 cze 2007, 08:15
Po kolejnym wczorajszym przeinstalowaniu LB, dioda synchronizacji miga (wg instrukcji oznacza to brak synchronizacji). To znaczy, że co - najpierw livebox jako tako działał (ale tylko przez wifi) a teraz nagle postanowił "zagubić" synchro??
jak miga ok 1 raz na sekundę???
Notorycznie nie mogłem się też zalogować na stronę konfiguracji. Udało mi się to zaledwie kilka razy na "naście" prób. Albo w ogóle nie wpuszcza (przed lub po wpisaniu hasła i loginu "admin") a kilka razy owszem, wpuściło wysypując cały kod strony po angielsku i... francusku
wina braku połaczenia z strona konfiguracyjną- moze byc problem wirusa-trojana
uzyj START-URUCHOM-cmd- wpisz netstat i enter i zobacz ile linijek się wyświetli zapewne baaaaardzo dużo.Opisany problem moze oznaczac blokadę przegladarki IE lub mozzila.
Szukałem w sieci i widzę, że problem z USB dość popularny. Wyłączyłem nawet NOD'a oraz firewalla i nic.
Cały czas albo livebox albo nie może pobrać IP dla komputera połączonego przez USB (DLACZEGO?? Ten drugi przez wi-fi działa!) albo się w ogóle nie łączy albo wyrzuca po kilkunastu sekundach do kilkunastu minut
dla świetego sposobu -zresetuj LIVEBOX- odinstaluj wszystko na tym kompie co masz USB w aplikacji DODAJ USUŃ 9wszystko co dotyczy livebox!!

Czy uzywasz programów P2P-Bechare,eMule,itp??? - mozliwe że zapycha ci port komunikacyjny USB....
W panelu administracyjnym neostrady jeszcze przed instalacją LB zmieniłem sobie hasło użytkownika (wiecie, standardowo jest to jakiś zbiór nicniemówiących znaków) na bardziej "zapamiętliwe".
Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że nie livebox nie chce na nim przeprowadzić instalacji i wypluwa błąd "nr 2" lub "błąd nr 9"!
Instalację można przeprowadzić na hasełku przydzielonym przez TP...
To po kiego wała opcja "zmiana hasła
te błędy dotyczą windowsa którego używasz

co do zmiany hasła to przegladarka coś chrzani wprowadza błędy -TROJANY???

ps
bardzo proszę o jakies załaczniki błędów

Jakby coś służę pomocą -możliwy kontakt telefoniczny podam na PW

Obrazek

#189200  autor: MADMAX
 04 cze 2007, 09:00
amadeo pisze:jak miga ok 1 raz na sekundę???
Hmm, chyba tak - sprawdzę w domu :)

amadeo pisze:wina braku połaczenia z strona konfiguracyjną- moze byc problem wirusa-trojana
uzyj START-URUCHOM-cmd- wpisz netstat i enter i zobacz ile linijek się wyświetli zapewne baaaaardzo dużo.Opisany problem moze oznaczac blokadę przegladarki IE lub mozzila
Zupełnie przez przypadek kilka dni temu akurat czyściłem sprzęt z wirusów więc powinno być czysto jak w kuchni na podłodze u niemca :wink:
Oczywiście jeszcze sprawdzę wg Twojego sposobu :-)

amadeo pisze:Czy uzywasz programów P2P-Bechare,eMule,itp??? - mozliwe że zapycha ci port komunikacyjny USB....
Hmm, Osiołka nie używam w ogóle, Bearshare wyrzuciłem ok rok temu bo ponoć nie jest to najszczęśliwsza aplikacja natomiast gdzieś mam na dysku jakiś soft zw z torrentem ale też dawno nic nim nie pociągałem.
Załączę po 16:00 zrzut programów które uruchamiają mi się przy starcie.

amadeo pisze:co do zmiany hasła to przegladarka coś chrzani wprowadza błędy -TROJANY???
Nie mam o tym żadnej informacji, jest komunikat "hasło zostało zmienione" (czy coś w ten deseń) czyli chyba powinno być ok.

amadeo pisze:Opisany problem moze oznaczac blokadę przegladarki IE lub mozzila.
Akurat uzywam Opery 9.20 bodajże ale próbowałem też FF - ta sama sytuacja.

Oczywiście wszystko uda mi się tu zamieścić o ile choć na chwilę będzie mi działał net :)

Dzięki :-)

Pozdrawiam

#189244  autor: pyp
 04 cze 2007, 13:23
CYBER pisze:Zupełnie przez przypadek kilka dni temu akurat czyściłem sprzęt z wirusów więc powinno być czysto jak w kuchni na podłodze u niemca
Oczywiście jeszcze sprawdzę wg Twojego sposobu
Najlepiej bym polecił formata, i od nowa załadowanie wszystkich ustawień i progamów. Co jeszcze moge ci polecic to nie instaluj aplikacji Neostrada tylko wszystko skonfiguruj ręcznie. Wiem że to duże utrudnienie, ale jeżeli masz taka możliwość to nie czekaj i formatuj.
CYBER pisze:A który to?
Może nie wiem, że dostałem Mam tu w zestawie z kabli: telefoniczny, ethernet, usb i 2 mikrofiltry.
Jest to ten kabel Ethernet ( posiada końcówki kolorowe i takie zatyczki-jeden ma koncówke czerwoną którą wpinasz do liveboxa w miejsce z czerwonym oznaczeniem )
Ale najlepiej zró tak : Zresetuj Liveboxa, usuń wszystkie aplikacje i drivery od Liveboxa io podłacz go przez Karte sieciową !!

Pozdrawiam - pYp

#189346  autor: MADMAX
 04 cze 2007, 18:24
ACHTUNG, ACHTUNG - CYBER znów nadaje :-D
Nie wiem jak długo ale mam nadzieję, że tym razem będzie już wszystko ok.

Za Waszą namową postanowiłem pozbyć się z komputera wszystkiego co związane jest z problematycznym połączeniem przez kabel USB.
Podłączyłem kabel ethernetowy i od około pół godziny śmiga zarówno sieć na stcji, nazwijmy to głównej jak i na drugim komputerze za ścianą przez WIFI (sygnał "dobry" - ściana z siporeksu + płyty gipsowo-kartonowe gwoli ścisłości) więc jest okej :)

Myślę, że chwilowo nie ma sensu bym wklejał zrzuty, o których była mowa.
Jeśli ktoś będzie miał jeszcze podobny problem z USB sądzę, że kabel ethernet może być jednym z właściwych rozwiązań kłopotu.

Jestem dobrej myśli, choć nie powinienem chyba zbyt wcześnie mówić hop ;-)

Dziękuję za pomoc, żałuję tylko że nie mogę userom pyp, amadeo oraz pawel_k (bo trafił z kablem sieciowym) przyznać punktu "pomógł" bo nie jestem założycielem wątku... :|
Może admin lub moderator mógłby?

Pozdrawiam

re

#189424  autor: amadeo
 04 cze 2007, 21:21
masz jakiś problem z komunikacją po USB-niema bata,nie sądzę aby był to problem Livebox-a .A z innej beczki jak wejdziesz w menedzer urządzeń-niemas tam jakiś podświetleń na żółto -kontrolery USB???

Obrazek
 #189476  autor: MADMAX
 05 cze 2007, 07:40
amadeo pisze:masz jakiś problem z komunikacją po USB-niema bata,nie sądzę aby był to problem Livebox-a .A z innej beczki jak wejdziesz w menedzer urządzeń-niemas tam jakiś podświetleń na żółto -kontrolery USB???
Hmm, w sumie Livebox jest pierwszym urządzeniem, które ma problem z komunikacją przez USB z moim komputerem. Korzystam także z bluetootha, pendrive, kabla do tel kom, neo (Sagem Fast 800) również chodziło ładnie przez USB...
Z tego co kojarzę nie było w menagerze urządzeń żadnych komunikatów dot. kłopotów z USB.
Rozmawiałem również w tej sprawie z miłym człowiekiem z TP, który na co dzień zajmuje się sprawami o których tu rozmawiamy. Jako że na linii wszystko ok również zasugerował, że w przypadku problemów z USB powienienem skorzystać z kabla sieciowego - ethernet ;-)
(Przy okazji pozdrawiam :wink: )
Chyba zwyczajnie LB ma jakieś kłopoty z taką formą komunikacji z komputerem.

PS: Ach i na koniec jeszcze ciekawostka dot. tej nieszczęsnej stronki konfiguracyjnej.
Jak już wspomniałem instalację LB musiałem przeprowadzić na starym defaultowym haśle przydzielonym przez TP, inaczej instalka miała problemy ze sobą ;)
Gdy jednak udało mi się dostać na stronę konfigu prawidłowym hasłem było to... które sam sobie nadałem zmieniając je w panelu administracyjnym (wpisując hasło z TP Opera łączyła się do bólu bez skutku wysypując w końcu "timeout costam" a FF wywalał od razu "błędne hasło lub login". Trochę to pokręcone... :cyclopsani:
Ważne że się udało :smt023

Pozdrawiam

#189514  autor: pyp
 05 cze 2007, 11:12
amadeo pisze:masz jakiś problem z komunikacją po USB-niema bata,nie sądzę aby był to problem Livebox-a
Ja miałem podobny problem i to na nowym komputerze który miałem zaledwie kilka dni. Więc może to jest rzeczywiście jakaś nieprzypadłość Liveboxa.
CYBER pisze:Podłączyłem kabel ethernetowy i od około pół godziny śmiga zarówno sieć na stcji, nazwijmy to głównej jak i na drugim komputerze za ścianą przez WIFI (sygnał "dobry" - ściana z siporeksu + płyty gipsowo-kartonowe gwoli ścisłości) więc jest okej
Jeżeli chodzi o zasięg Liveboxa to musze go pochwalić, jest imponujący... mi odbiera nawet neta na drugiej stronie ulicy !!
CYBER pisze:Ach i na koniec jeszcze ciekawostka dot. tej nieszczęsnej stronki konfiguracyjnej.
Jak już wspomniałem instalację LB musiałem przeprowadzić na starym defaultowym haśle przydzielonym przez TP, inaczej instalka miała problemy ze sobą
Ja też miałem ochote na zmiane hasła, ale jak mówisz że są takie problemy to nie będe się w to bawił. Mam w Liveboxie ustawione hasło TP`esowkie i cały czas mi się łączy.

Pozdrawiam - pYp