• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#186836  autor: RobertX
 27 maja 2007, 15:53
pantera pisze:wszystko oki, ale jak kupujesz tańsze, to nie oznacza to że ma to być podróbką produktu oryginalnego ...
tracą na tym wszyscy, producencie, a przede wszystkim kupujący, bo tak na prawde nie wiesz czy Ci to nie zepsuje telefonu, a gwarancji z nikąd - nikt Ci jej nie uzna
jeśli już podróbka, to niech to się nazywa Nika czy Nioka ale niech będzie o tym wiadomo

#186837  autor: pantera
 27 maja 2007, 15:56
dobrze, ale kupując na allegro, nie masz pewności czy to oryginał, o to mi chodziło, o jakąś uczciwość sprzedających w prezentacji produktów ...

z resztą, o czym ja gadam ;) ... podróbek nie da się wyplenić, dopuki będą je robić chinole za miske ryżu ;)

#186859  autor: RobertX
 27 maja 2007, 16:30
Trzeba uwazac ale podrobe nie jest bardzo trudno wykryc... Czesto wystarczy poprostu nie kupowac produktow po nizszej cenie (tzw promocjach na aukcjach bo takich poprostu nie ma!!! ) niz przecietne, najczestrze ceny danego produktu...

#187652  autor: robek23
 30 maja 2007, 14:51
RobertX pisze:Czesto wystarczy poprostu nie kupowac produktow po nizszej cenie (tzw promocjach na aukcjach bo takich poprostu nie ma!!! ) niz przecietne, najczestrze ceny danego produktu...
Z tym sie nie zgadzam, czasem są promocje/konkurencja. Ceny telefonów spadają jak i komputerów i reszty. Może wydawałoby sie podejrzane gdyby telefon co 500 zł nowy kosztuje na allegro kosztuje ok. 400 zł bo taki spadek ceny rzadko sie obserwuje, no ale gdyby nie było konkurencji nikt by nie kupował na allegro, wolałby już w salonie czy tam innych sklepach.

#187669  autor: RobertX
 30 maja 2007, 15:36
robek23 pisze:
RobertX pisze:Czesto wystarczy poprostu nie kupowac produktow po nizszej cenie (tzw promocjach na aukcjach bo takich poprostu nie ma!!! ) niz przecietne, najczestrze ceny danego produktu...
Z tym sie nie zgadzam, czasem są promocje/konkurencja. Ceny telefonów spadają jak i komputerów i reszty. Może wydawałoby sie podejrzane gdyby telefon co 500 zł nowy kosztuje na allegro kosztuje ok. 400 zł bo taki spadek ceny rzadko sie obserwuje, no ale gdyby nie było konkurencji nikt by nie kupował na allegro, wolałby już w salonie czy tam innych sklepach.
Czytaj ze zrozumieniem. Piszemy teraz o allegro!!! Mowie, ze wsrod aukcji nie ma promocji! Na allegro jest najtaniej. I chodzi mi o to, ze jesli dominujaca lub srednia cena telefonu to 1000zl to trzeba uwazac na aukcje gdzie telefon stoi po np. 700zl

#187764  autor: robek23
 30 maja 2007, 19:07
a o czym ja pisałem :| ja napisałem jakie mogłbyby byc ewentualnosci gdyby nie konkurencja na allegro. Ty czytaj uważnie :)

#187814  autor: Shyduo
 30 maja 2007, 21:15
Robertowi chodzi o to, ze jak w zyciu - wzystko trzeba robic z głową !! Jezeli kupujesz N73 za 400 zł to jest coś nie tak, jak kupujesz zestaw bt 40 zł taniej niż przeciętnie stoją to się nie dziw, ze cos może być nie tak

#187832  autor: RobertX
 30 maja 2007, 21:50
Shyduo, Dokladnie o to mi chodzi ;)

#187894  autor: IAMTHE1
 31 maja 2007, 07:45
Panowie!

To nie do końca jest tak!
Z jednym na miliard procent się zgodzę - kupować trzeba z głową!
Natomiast co do innych aspektów, to muszę powiedzieć, że jak kupujemy na Allegro, tudzież przez inne serwisy tego typu, to jesteśmy nastawieni na niższą cenę - siłą rzeczy. Niższa cena może być spowodowana przeróżnymi czynnikami i nie koniecznie muszą to być złe rzeczy. Może np. się trafić ktoś, kto popsuł ładowrkę i nie chce mu się kupować nowej, więc zestaw sprzedaje bez czegoś ALE OTWARCIE O TYM MÓWI. Może być tak, że komuś zależy na czasie i MUSI przedmiot sprzedać - wtedy daje cenę "dumpingową", a wszystko jest OK. Tak na prawdę, to chodzi o rzetelność sprzedawcy. Jeżeli towar jest z innego miasta, to "nie ma bata" żeby sprawdzić go przed używaniem. Zdjęcia, opisy i zapewnienia sprzedawcy niczego nie rozwiążą. Liczy się odpowiedzialność i zaufanie, rzetelność i profesjonalizm, a co za tym idzie - liczby POZYTYWNYCH komentarzy. W moim przypadku i to zawiodło. OSZUST GKing z Allegro (sprawa opisana znacznie wyżej) chciał mnie naciągnąć na podróbkę NOKII. Tak gadał i ściemniał, że póki nie miałem towaru w rękach, nie wiedziałem że to podróbka (powiedzmy że nie byłem pewien...). Zdjęcia przedstawiały co innego (jak się później okazało - podróbkę), sprzedawał co innego (oryginał) i zapewniał co do swoich dobrych intencji i oryginalności zestawu. Finałem są negatywy po obu stronach i moje zgłoszenie sprawy na policję, oraz do adminów Allegro. Zaufałem człowieczkowi, który zrobił już ponad 1000 aukcji z POZYTYWAMI. Ja miałem pecha. 3 innych użytkowników też, ale nie wiem o ich "wojnach". Ja wiem tylko jedno - prawo zabrania OSZUKIWAĆ i NACIĄGAĆ, a Allegro nawet zabrania wstawiania podróbek (prawdopodobnie żeby jak najmniej luk pozostawiać w stosowaniu prawa).
Tak więc ja mam zajęcie :-( facet będzie miał ciepełko, a zakup dalej niezrealizowany i opinia o serwisie i bezpieczeństwie na nim - nadwyrężona... :-(

Pzdr.

#187895  autor: RobertX
 31 maja 2007, 07:58
No tak.... ale nam chodzi o rzeczy nowe gdzie wszystko jest ok. Wiadomi, ze jesli ktos sprzedaje uzywke to ceny moga byc zupelni rozne...

#252016  autor: kwiatu5
 18 lut 2008, 22:44
Już miałem kupować nowiutką Nokię N82, ale nie daliście mi ;)
Natknąłem się na ten artykuł i odskoczyłem od klawiatury jak sparzony.

http://www.allegro.pl/item314738156_nok ... orium.html
telefon z tej aukcji ma jakieś dziwne znaczki obok klawiszy, początkowo myślałem, że to jakieś paproszki itp, otóż nie, na innych aukcjach są podobne fikuśne i chyba CHIŃSKIE znaczki. Napisałem maila do sprzedawcy, ale podejrzewam, ze to nic nie da. Telefon jest najprawdopodobniej made in CHINA.

Tyle że..
Czy telefon wyprodukowany przez Nokię w Chinach przeznaczony na rynek azjatycki jest gorszy jakościowo od tego wyprodukowanego w Hungary lub Finland?

A może to podróba jak sie patrzy?

#252017  autor: Klusek
 18 lut 2008, 22:48
kwiatu5 pisze:Już miałem kupować nowiutką Nokię N82, ale nie daliście mi ;)
Natknąłem się na ten artykuł i odskoczyłem od klawiatury jak sparzony.

http://www.allegro.pl/item314738156_nok ... orium.html
telefon z tej aukcji ma jakieś dziwne znaczki obok klawiszy, początkowo myślałem, że to jakieś paproszki itp, otóż nie, na innych aukcjach są podobne fikuśne i chyba CHIŃSKIE znaczki. Napisałem maila do sprzedawcy, ale podejrzewam, ze to nic nie da. Telefon jest najprawdopodobniej made in CHINA.

Tyle że..
Czy telefon wyprodukowany przez Nokię w Chinach przeznaczony na rynek azjatycki jest gorszy jakościowo od tego wyprodukowanego w Hungary lub Finland?

A może to podróba jak sie patrzy?
To jest oryginalna Nokia tylko jak sam zauważyłeś przeznaczona na rynek azjatycki (sam mam dokładnie taką samą). Co do jakości wykonania to powiem Ci, że jest wykonana perfekcyjnie i na nic nie mogę narzekać w przeciwieństwie do niektórych którzy kupowali telefony z Nokia Poland :)

Obrazek
Obrazek

#252027  autor: kwiatu5
 18 lut 2008, 23:25
czyli jedyny minus całej tej akcji to to, że gwarancję dostaję od sprzedawcy a nie producenta...

a jeśli moglbym spytac (sorry za offtopic) o telefon, jak się sprawuje?
tez kupowany z allegro?;)

#252030  autor: Klusek
 18 lut 2008, 23:29
kwiatu5 pisze:czyli jedyny minus całej tej akcji to to, że gwarancję dostaję od sprzedawcy a nie producenta...
Można powiedzieć, że tak, chociaż gwarancja to gwarancja i udzielający jej musi się z niej wywiązać.
kwiatu5 pisze:a jeśli moglbym spytac (sorry za offtopic) o telefon, jak się sprawuje?
tez kupowany z allegro?;)
Żeby nie było offtopicu to powiem, że telefonik jest świetny i nie żałuje żadnej złotówki wydanej na niego :) Kupowałem na Allegro, ale od innego sprzedawcy.

Obrazek
Obrazek