• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#184095  autor: kszyh2404
 16 maja 2007, 21:22
12. nie zauwazylem zeby byl bardziej podatny :)
13. konstrukcja bardzo stabilna, zadnych luzow wiec nie ma mowy o zadnych wgnieceniach
14. jak dla mnie wygodnie ale nie rewelacyjnie. jednak plaskosc robi swoje i trzeba uwazac zeby z reki nie wypadl :)
15. dzialac raczej bedzie bo tak jak wspomnialem telefon solidna ma budowe. inna sprawa to ewentualne obicia. przy uderzeniu np w drewniana pulke moze powstac lekkie odbarwienie czarnej czesci telefonu
16 ???
17 bluetooth jak to bluetooth - ok poki co przesylalem dane z innej nokii ta n6300 i na zadne problemy nie napotkalem. na temat edge nie wypowiadam sie bo z neta nie korzystalem. wlaczylem tylko na chwile opere mini - pierwszy raz mialem z tym stycznosc i pobuszowalem troche po onecie :) - jedyne co moge stwierdzic to to ze szybko ladowalo strony
18 dostajac telefon z ery sa 3 tematy na telefonie - wlasnie ten na czarno oraz dwa na niebiesko bardzo podobne podobne do siebie - ery i nokii, dodatkowo na karcie mialem wgrany temat ripple czy jakos tak - tez na niebiesko :)

#184103  autor: sabled
 16 maja 2007, 21:51
pyt.12 - Raczej nie jest bardziej podatny na uszkodzenia. Materiały użyte przy produkcji są twarde ale nie kruche. Jeżeli nie będziesz nim specjalnie rzucać czy też jeździć po nim rowerem, motorem czy samochodem to wytrzyma.
pyt.13 - patrz punkt wyżej. Jeżeli chodzi o szybke wyświetlacza to się nie zapada a mocniej (dużo mocniej) nie starałem się sprawdzać.
pyt.14 - trudno powiedzieć. To zależy od tego co kto lubi. Ja po przesiadce z "cegły" (MDA Compact) miałem problemy z przyzwyczajeniem się. Jest cieńki ale nie tak bardzo jak np. Motorola V3. Ogólnie po 3 dniach jest bardzo wygodny (dla mnie).
pyt.15 - walnał na dywan z około metra i nic :) A rzucać na beton raczej nie bedę :wink:
pyt.16 - gry np. wgrane sudoku są we flashu. Do tego dochodzi masa animacji i swojego rodzaju filmików właśnie we flashu.
pyt.17 - Z bluetooth'em jest dziwnie. Jest szybki, wszystko działa dobrze, ale ja nie mogę przesyłać plików z innego telefonu bezpośrednio na kartę pamięci. Rozmawiałem z człowiekiem który też ma tą Nokię i on takich problemów nie ma (ale używa blue w kompie). EDGE Działa szybko. Telepolis.pl ładuje sie prawie tak szybko jak u mnie na kompie (dzielone 2 Mbit).
pyt.18 - telefony mają kilka tematów (czarny to noir a tego niebieskiego to nie pamiętam, a telefon pożyczyłem na "testy")

#184112  autor: Kazimierz55
 16 maja 2007, 22:20
kszyh2404, sabled , dzięki za fachową odpowiedź.

Jeszcze pytanie nr 19: W tym telefonie jest zwykłe miniUSB a w zestawie nie ma kabla do kompa. A więc czy można do tego użyć kabla od telefonu Motorola, luba aparatu cyfrowego z takim samym wejściem?
Słyszałem, że Nokia PC Suite nie dziala z nieoryginalnami kablami. Ale z drugej strony na nokia.pl w dziale "Akcesoria" w Nokii 6300 nie ma żadnych kabli..

20. Obudowa wydaje się być błyszcząca. Czy po trzymaniu telefonu zostają na nim ślady palców, czy obudowa się brudzi?

[ Dodano: 2007-05-16, 22:24 ]
Należą się Wam punkty "Pomógł" :-)

#184126  autor: kszyh2404
 16 maja 2007, 23:14
jesli chodzi o obudowe to na tylnej klapce powstaja maziuki - trzeba miec czyste i mega suchutkie paluszki zeby ich nie bylo. na poczatku przecieralem co chwile ta obudowe (nie tak latwo to zetrzec do czysta) ale teraz zaczelo mi juz to zwisac :lol:

#184141  autor: sabled
 17 maja 2007, 00:21
pyt.19 - działa kabel np. od aparatu cyfrowego (sprawdzone), można aktualizować oprogramowanie oraz wgrywać pliki a Nokia PC Suite nie próbowałem bo pod Vista nie chce zbytnio się zainstalować. Postaram się to zrobić w weekend.
pyt.20 - zostają nie tyle slady palców (te zostają na czarnej górnej części) tylko tak jak powiedział kszyh2404, maziuki. Ciężko to usunąć na sucho. Powiem szczerze że tak będzie tylko na początku. Ten mat obudowy po pewnym czasie zrobi się mniej ostry i już tak bardzo nię będzie tego widać (tak samo miałem właśnie z metalową obudową w MDA).

#184229  autor: Kazimierz55
 17 maja 2007, 15:37
21. Jak wygląda sprawa kurzu pod wyświetlaczem czy się dostaje tam?
Czy można w domowych warunkach otworzyć obudowę i wyczyścić wyświetlacz?
maziuki
Co to są te maziuki?
Czy są bardzo widoczne?
Telefon musi być ładny.
Zdarza mi się złapać telefon mokrą ręką.
Czy te "maziuki" są bardzo uciążliwe?
Powiem szczerze że tak będzie tylko na początku. Ten mat obudowy po pewnym czasie zrobi się mniej ostry i już tak bardzo nię będzie tego widać
Tzn ze schodzi lakier z telefonu??
Jak ta obudowa potem wygląda?

22. A czy da się zrobić coś takiego mieć kabel USB żeby można było podłączać do każdego kompa bez Nokia PC Suite i innych? żeby telefon widziany był jako "Dysk wymienny" w "Mój komputer" bez instalacji sterowników i żeby korzystać z telefonu jak z pen-drive'a?

23. Jakie są jeszcze wady tego modelu?

#184231  autor: sabled
 17 maja 2007, 16:19
pyt.21 - kurz nie dostaje się pod wyświetlacz. Obudowy w domowych warunkach radzę nie otwierać bo powoduje to utratę gwarancji. Maziuki to takie brudne zacieki (pot + kurz) powstające w kontakcie spoconej dłoni z telefonem. Nie są bardzo widoczne ale je widać. Uciążliwe też nie są. Obudowa nie jest lakierowana. To jest tak jak z papierem ściernym. Na początku jest ostry a po pewnym czasie użytkowania już nie. Ogólnie będzie tak samo wyglądała jak nowa, tylko mikro chropowatości się zniwelują.
pyt.22 - Po podlączeniu do USB są 3 tryby pracy: tryb Nokia (czy coś w tym stylu), tryb przechowywania danych (wtedy właśnie nasz telefon działa jak dysk przenośny lub pendrive) oraz jeszcze jeden którego nie pamiętam a telefon jest na testach w terenie. Nawet do pendriva musisz mieć sterowniki windowsowskie (w XP oraz Viście takie są, na innych nie sprawdzałem).
pyt.23 - jeżeli będziesz kupował w Erze to zapomnij o czestym aktualizowaniu oprogramowania (standardowo jest 4.70 a najnowsze to 4.71 i niczym zauważalnym się nie różnią). Operator musi dopuścić oprogramowanie do użytku i dopiero wtedy można aktualizować (tak jest we wszystkich Nokiach).

#184305  autor: stanax
 17 maja 2007, 19:41
Sorry Kazimierz55 - TY żony szukasz, nie telefonu! :-D

Przepraszam za tego off topa, ale nie moglem sie powstrzymać. :oops: :smt010

#186276  autor: Kazimierz55
 25 maja 2007, 16:01
Witam ponownie!

Wiem, że to pytanie zabrzmi głupio, ale je zadam.
Na jakiś kilku forach (nie pamiętam których) wyczytałem, że
bramiki przy wejściach do niektórych sklepów piszczą kiedy przechodzę przez nie z moją 6300, wynika to najprawdopodobniej z materiałów użytych w obudowie telefonu
Zaniepokoiłem się ponieważ wyczytałem to już na kilku forach. Może jedna osoba rozpuszcza takie ploty na różnych forach, ale nie wiem.
Możecie sie do tego jakoś ustosunkować?
Czy Wam piszczy jak np. trzymacie telefon w ręce przechodząc przez sklepową bramkę?

Ile czasu w tym telefonie ładuje się bateria (do pełna)?
Czy aplikacja Gmail dziala na tym telefonie?

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-05-25, 16:04 ]
Czy zdjęcia wykonane aparatem ustawione jako tapetę wchodzi na cały ekran (100%)??

[ Dodano: 2007-05-26, 13:46 ]
A jeżeli chodzi o wskazni pozostalych znaków w smsie to na starcie (jak jeszcze nie ma nic wpisane) jest 160/1 czy zaczyna się od 400 , czy 800 ??

#186954  autor: kszyh2404
 27 maja 2007, 20:21
w supermarkecie mi nie piszczal tyle ze mialem go w kieszeni :D . bateria laduje sie cos w okolicach 2 godzin, wskaznik znakow na starcie 1000/1. na reszte pyt. nie znam odp bo nie sprawdzalem.

#186958  autor: sabled
 27 maja 2007, 20:58
Pocztę z Gmaila można odbierać. Telefon nie piszczy w supermarketach.

#186965  autor: vinc
 27 maja 2007, 21:30
Kazimierz55 pisze:Cytat:
bramiki przy wejściach do niektórych sklepów piszczą kiedy przechodzę przez nie z moją 6300, wynika to najprawdopodobniej z materiałów użytych w obudowie telefonu
To nie jest powód użytych materiałów, tylko jak ktoś kupi taki telefon w sklepie to może mieć przyklejone od wewnątrz takie paski zabezpieczające przed kradzierzą. Dlatego przy przechodzeniu przez bramki uaktywnia się alarm :-D

Obrazek

#187082  autor: Kazimierz55
 28 maja 2007, 13:52
Dzięki,
sabled pisze:Pocztę z Gmaila można odbierać.
Nie miałem na myśli pytania, czy wbudowana aplikacji obslugująca e-mail obsluzy Gmail, tylko, czy specjalna aplikacja napisana w Javie przez Google będzie na tym telefonie działała?

vinc pisze:To nie jest powód użytych materiałów, tylko jak ktoś kupi taki telefon w sklepie to może mieć przyklejone od wewnątrz takie paski zabezpieczające przed kradzierzą. Dlatego przy przechodzeniu przez bramki uaktywnia się alarm
tak właśnie myślałem (że te bramki nie reagują na materialy), ale zawsze lepiej się upewnić. Dzięki.

[ Dodano: 2007-05-28, 13:59 ]
kszyh2404 pisze:wskaznik znakow na starcie 1000/1
To kiepsko. Wole jak zaczyna się od 160/1.

#189127  autor: stachu
 03 cze 2007, 21:21
czy funkcja dyktafonu ma ograniczenie czasowe?

#189154  autor: lookass
 03 cze 2007, 22:44
stachu pisze:czy funkcja dyktafonu ma ograniczenie czasowe?
w e50 tak jest to 1 min, ale zawsze dyktafon mozna dograc ;)

#189202  autor: cbool
 04 cze 2007, 09:23
czy w tej nokii nie ma problemu z polskimi literami? znaczy czy przy wysylaniu esa usuwa polskie ogonki czy wysyla klika esow zamiast jednego tak jak jest w E50?

#189209  autor: vinc
 04 cze 2007, 10:03
Trzeba wgrać program NaSms by pisać z polskimi znakami i by ci nie skracało smsa

Obrazek

#189210  autor: mation
 04 cze 2007, 10:04
ale czy NaSms jest na v3??

#189213  autor: vinc
 04 cze 2007, 10:17
mation pisze:ale czy NaSms jest na v3??
Już jest

Obrazek

#189292  autor: cbool
 04 cze 2007, 15:39
no tak, do E50 trzeba wgrac nasms, to wiem! pozniej wykupic klucz za okolo 20 zeta i jako tako da sie pisac!

ale chodzi mi o to jak jest z tymi polskimi literami w 6300

EneRgY@=->