Przed zakupem K610i miałem nokię 6670. Dla nie wiedzących telefon posiadał system symbian os. Po przesiadce na K610i poczułem powiew szybkości. Telefon włącza się w góra 10s. Potem nie czuć żadnych opóźnień (klikam i jest), na załadowanie się małego obrazka nie trzeba czekać, na załadowanie się obrazka z aparatu trzeba poczekać może 1 sekundę. Fotki można przeglądać w trybie poziomym i pionowym. Jest też możliwość uruchomienia pokazu slajdów. Mam zapełniona całą kartę 1 Gb muzyką w formacie Mp3 i nie występują żadne zacięcia. Kiedy wchodzę w katalog z muzyką nie czekam na załadowanie się listy z mp3 (już jest).
Jeszcze raz powtarzam, że brał bym K610i. Jest to bardziej przyszłościowy telefon. Niby w K750i jest ten sam wyświetlacz co w K610i, ale ten z K610i na głowę bije wyświetlacz konkurenta. Jest on dużo jaśniejszy i wyraźniejszy. K610i posiada również kamerkę do wideo rozmów i na dodatek jest mniejszy i moim zdaniem ładniejszy (posiadam szarą wersję). Brak AF mi nie przeszkadza, od czasu zakupu telefonu (prawie 3 miesiące) zrobiłem dla zabawy może 15 fotek. Można ponarzekać na radio, a właściwie jego brak. Tak przy okazji: kto jeszcze korzysta z portu podczerwieni? Jeżeli ktoś uważa jego brak w telefonie za wadę to się trochę dziwie.
PS Co do kamerki z przodu służy ona tylko do wideo rozmów, można jedynie zastosować zoom 2x i przełączyć układ obrazu. W sumie nie miałem jeszcze okazji sprawdzić działania 3G z powodu braku takiej usługi w moim mieście.
Sony Ericsson T68i -> Siemens MC60 -> Sony Ericsson T610 -> Sony Ericsson K500i -> Nokia 6670 ->Sony Ericsson K610i -> Nokia 6310i -> Nokia 6021 -> Nokia E51 -> co dalej?