• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#181410  autor: dechomenon
 08 maja 2007, 21:06
Ile ja bym dał żeby mieć umts w Jarocinie...ponoć orangutan na trasie Poznań Kalisz ma "posiać" umts..to by nawet Jarocin sie załapał...

#181481  autor: krzykos
 09 maja 2007, 04:40
Na razie nic takiego nie przewiduja, niestety:( Plus przymierzał się jakiś czas temu do zaisntalowania na kominie przy os. Konstutucji 3 Maja - ale stweirdzili, że się nie opłaca - i wzieli się za uzupełnianie sieci masztami GSM - stąd masz lepszy zasięg na trasie do Krotoszyna ( maszt w Golinie - zaklady mięsne Biernacki), oraz w okoliach Jaraczewa - miejscowośc Góra - tam też jest dostawiony maszt GSM

tak przy okazji - pozdrawiam "ziomala" :))jestem z okolic Jarocina:)

#181518  autor: michail
 09 maja 2007, 12:01
... jeszcze do głównego tematu tego wątku - przewijały się opinie, że UMTS to "zbędny bajer" itp. itd. - korzystam z iPlusa (akurat mam to szczęście, że mieszkam w mieście gdzie jest HSDPA) i była to dla mnie JEDYNA możliwość posiadana neta (wynajmuję mieszkanie i w każdym momencie mogę dostać np. wypowiedzenie od właściciela, tak więc nie wyobrażam sobie, żebym miał wiązać się na np. 2 lata z TP).

Trochę z innej beczki - może niektórzy pamiętają czasy, gdy "wchodziły" do Polski kolorowe telewizory - co niektórzy pukali się w czoło, że to "zbędny bajer". Technologia idzie do przodu i to się nie zmieni, a że zawsze znajdą osoby, którym to w jakimś sensie przeszkadza - tego nie zmienimy.
pzdr

#181564  autor: prezeswk
 09 maja 2007, 14:51
michail pisze:... jeszcze do głównego tematu tego wątku - przewijały się opinie, że UMTS to "zbędny bajer" itp. itd. - korzystam z iPlusa
pzdr
Operator oblicza na podstawie rozmaitych wskaznikow czy postawienie nodeB w jakims miejscu sie oplaca, czy sie nie oplaca. Co ciekawe - sledzac BIPy z informacjami o uwarunkowaniach srodowiskowych (pozwolenia na roz/budowe sytacji), wiekszosc wnioskow dotyczy oprocz 2,5G takze instalacji systemow 3G. Jednak decyzja czy UMTS w danej lokalizacji bedzie zalezy od rozmaitych czynnikow, glownie potencjalnego zysku dla opa (lub prestizu, ew dobrcyh ukladow z Prezesem :)). Jesli mialbys duuuza firme w Jarocinie i duuuzo drogich aktywacji w jakiejs sieci, to z pewnoscia dla ciebie postawiliby jakis nodeB w poblizu, cobys mogl sobie jakas VC strzelic, lub cieszyc sie szybkim netem w lapciu na dzialce.
Ja na czas majowego weekendu odpalilem IPlusa i w sumie jestem zadowolony z tej uslugi, choc uwazam, ze kiepski zasieg Plusowego EDGE to jakies nieporozumienie i wstyd!!!. Zupelnie nie rozumiem dlaczego np w Busku-Zdroju (takie miasteczko uzdrowisko) Plus jeszcze nie ma EDGE! Niestety w miejscach w ktorych bylem nie bylo 3G, wiec nie moglem sie nacieszyc szybszym netem niz przez EDGE.

#181571  autor: krzykos
 09 maja 2007, 15:02
prezeswk pisze:
michail pisze:... jeszcze do głównego tematu tego wątku - przewijały się opinie, że UMTS to "zbędny bajer" itp. itd. - korzystam z iPlusa
pzdr
(lub prestizu, ew dobrcyh ukladow z Prezesem :)). Jesli mialbys duuuza firme w Jarocinie i duuuzo drogich aktywacji w jakiejs sieci, to z pewnoscia dla ciebie postawiliby jakis nodeB w poblizu, cobys mogl sobie jakas VC strzelic, lub cieszyc sie szybkim netem w lapciu na dzialce.
Tutaj zgadzam się w 100% - wrócę jeszcze do tego nadajnika GSM Plusa w miejscowości Golina ( trasa z Jarocina na Krotoszyn - Wrocław), walczyłem o dostawienie nadajnika chyba z 1,5roku - cały czas była odpowiedź negatywna - do czasu aż powstały zakłady mięsne Biernacki - i odziwo - w przeciągu 3 miesięcy "dosłownie" wyrósł nowy maszt - wcześniej nie można było a teraz nagle ..... sami sobie resztę dopowiedźcie :roll: :wink:

#181709  autor: dechomenon
 09 maja 2007, 19:42
krzykos pisze: tak przy okazji - pozdrawiam "ziomala" :))jestem z okolic Jarocina:)
o witam serdecznie...ale wracając do tematu...jednym z istotnych czynników dla operatora czy postawi BTS'a na UMTS jest sprawa ilości sprzedawanych terminali, urządzeń obsługujących tą transmisję....bo po co komu UMTS np. w JArocinie jak my w salonie może na miesiąc sprzedamy z 3 terminale albo i nie...no i z 3 modemy to w pół roku daje nam to 36 urządzeń, jeszcze jest drugi plus gdzie powiedzmy sytuacja jest analogiczna to mamy 72 urządzenia...czy warto dla tylu osób inwestować w UMTS ? niestety ze względów ekonomicznych nie....bo jeśli jedna antena ma zasięg 1km to ile takich anten np. jest w Poznaniu ?? eheh

#181716  autor: krzykos
 09 maja 2007, 19:50
Oczywiście zgadzam się - jedną z podstawowych założeń ( wymogów) UMTS musi być bardzo gęsta sieć nadajników - z racji zasiegu - stąd dzieli się komórki na mikrokomorki itd... Ale nie można patrzeć tutaj z aspektu ile sprzedacie, bo musisz pamiętać, że przez taka miejscowość przejeżdza też wielu podróżnych - i oni są wtedy w rejestrze "wizytującym " - wiesz dokładnie chodzi mi oto, że np, zakładając że sprzedacie 20 osobą na danym terenie - przy np, przejezdzajacych osobach 10 - w sumie zrobi sie 30 osob=abonentów korzystających z UMTS, oczywiscie zakładam czysto teoretycznie - reasumujac temat - wszystko jest w gestii Opa, czy uruchomi (ewentualnie rozbuduje) - bo może to być taka mała miejscowosc jak Włoszczowa ....czy też nie rozbuduje - bo nie chce....:)