• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #173504  autor: kwicun
 13 kwie 2007, 01:03
Witam wszystkich serdecznie to mój pierwszy post na forum.
Poczytałem sobie trochę forum przed założeniem tematu, ale to co mnie interesowało albo nie było omawiane albo pochodzi sprzed kilku ładnych miesięcy i nie wiem czy jest nadal aktualne.

Przejdźmy do konkretów. W tej chwili jestem szczęśliwym :) posiadaczem SimPlusa. Przez ostatni czas poważnie zastanawiam sie nad przejściem do Plus Mixa. Skusił mnie darmowy numer (moja luba też jest w Plusie :) ). W związku z tym mam kilka pytań do Was.

1. Przeglądając forum zauważyłem, że darmowy numer obowiązuje w Mixie już od jakiegoś dłuższego czasu. A na stronie jest cały czas napisane, że to promocja i kończy się dnia tego i tego. Co się dzieje potem? Przedłużają to? Jaką mam pewność, że to się nie skończy? Znając moje szczęści to gdy przejdę to ją zlikwidują :)
2. Co muszę mieć ze sobą przy podpisywaniu umowy? Dowód osobisty na pewno ale co jeszcze?. Nie pracuję, jestem studentem. Powinienem wziąć ze szkoły zaświadczenie, że studiuję czy wystarczy sama legitymacja/ indeks?
3. Czy w Mixie tak jak w SimPlusie są wprowadzane jakieś nowe promocje lub taryfy?

Napiszcie jeszcze parę słów od siebie. Jakie są wady i zalety bycia w Mixie itp. Jakieś informacje, spostrzeżenia :) Powiedzcie też jak najwięcej o darmowym numerze bo to mnie najbardziej interesuje.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowidzi.

Pozdr.

#173527  autor: Kaczy
 13 kwie 2007, 08:59
kwicun pisze:A na stronie jest cały czas napisane, że to promocja i kończy się dnia tego i tego. Co się dzieje potem? Przedłużają to?
Jak na razie przedłużają. Jednak zawsze istnieje niebezpieczestwo, że nie przedłużą. Jednak jak na mój gust, to taka sytuacja jest małoprawdopodobna.
kwicun pisze:2. Co muszę mieć ze sobą przy podpisywaniu umowy? Dowód osobisty na pewno ale co jeszcze?. Nie pracuję, jestem studentem. Powinienem wziąć ze szkoły zaświadczenie, że studiuję czy wystarczy sama legitymacja/ indeks?
Oprócz dowodu jeszcze legitymacja i zaświadczenie z dziekanatu, że studiujesz (nie starsze niż 1. miesiąc).

kwicun pisze:3. Czy w Mixie tak jak w SimPlusie są wprowadzane jakieś nowe promocje lub taryfy?
Częściej w Simplusie pojawiają się jakieś promocje.

...::: Made for loneliness :::...

#173533  autor: kwicun
 13 kwie 2007, 09:22
Kaczy pisze: Jak na razie przedłużają. Jednak zawsze istnieje niebezpieczestwo, że nie przedłużą. Jednak jak na mój gust, to taka sytuacja jest małoprawdopodobna.
Wiesz w sumie to też tak myśle, bo z tego co wszukałem w necie darmowy numer jest już chyba rok czasu i zawsze był jako promocja na 2 albo 3 miesiące. Tylko, że zawsze jest ta niepewność.

Pozdr.

#173962  autor: marko20
 14 kwie 2007, 13:43
Trochę odbiegając od tematu
Jak myślicie jest szansa, że Plus obniży cenę za rozmowy w mixie - obecnie 72 gr, i czy w końcu wprowadzi coś w mixie w stylu Easy gadka - bo narazie taniej do plusa i na stacjonarne jest tylko w weekendy i po 18. Jak narazie obniżyli cenę mmsów, wprowadzają nowe telefony a kiedy konkretniejsze zmiany????

#174055  autor: kwicun
 14 kwie 2007, 19:27
Ja mam jeszcze jedno pytanie. Ile czasu muszę czekać, żeby mój SimPlus stał się Mixem? Kilka godzin, dni?
A i jeszcze jedno. Czy kasę trzeba sprawdzać przy pomocy krótkiego kodu? Nie można mieć tak żeby była na wyświetlaczu?

pozdr.

#174128  autor: dechomenon
 15 kwie 2007, 03:35
przeażnie teraz jest nowa platforma OCP, np. jak na nokii masz starą platfore to potrafi telefon po 2s się rozłączyć, więc czesto tak jest, że trzeba sprawdzac krótki kodem, ale nie koniecznie bo np. w samsungach jak jest stara platforma to masz stan konta na wyświetlaczu. Polkomtel ma prawo wydania telefonu do 7dni, ale z praktyki wiem, ze przejsćie z simplusa na mixa przeważnie podkreslam słowo przeważnie jest załatwiane w 1dzień, ewentualnie odbierasz na drugi, nie spotkałem się z przypadkiem aby to trwalo dłużej w przypadku tej opcji! Plus jeszcze zmienił cenę duplikatu karty sim, była w mixie 30zł a teraz jest 12,20zł tak jak w simplusie!

#174202  autor: Kaczy
 15 kwie 2007, 12:29
dechomenon pisze:ale z praktyki wiem, ze przejsćie z simplusa na mixa przeważnie podkreslam słowo przeważnie jest załatwiane w 1dzień,
Moja praktyka mówi, że przeważnie jest to do pół godziny. No w weekendy może się przedłużyć :)
kwicun pisze:Czy kasę trzeba sprawdzać przy pomocy krótkiego kodu? Nie można mieć tak żeby była na wyświetlaczu?
Jeśli nie sprawdzasz stanu konta przy pomocy kodu to nie będziesz musiał tego robić później. No chyba, że kupisz sobie taki telefon, który będzie wymagał sprawdzania przez kod.
Samo przejście z simplusa do mix`a nic w tej sprawie nie zmienia. Reguły co do sprawdzania stanu konta są takie same.

#174304  autor: kwicun
 15 kwie 2007, 18:50
Dzięku chłopaki. Mam nokię 7650 i kasa na wyświetlaczu jest. Nie wyświetla się w złotówkach tylko w impulsach. Nie przeszkadza mi to za bardzo a cały czas mam kasę pod kontrolą i jakoś nie widzi mi się zaba w kody :) Jedyna wada jest taka, że pokazuję mi pełne cyfry. Więc gdy widzę, że mam np 45 impulsów to nie wiem czy to jest 45,99 czy np. 45,10 ale da się z tym życ. Telefonu nie będę brał bo moja nokia jest jeszcze sprawna i nie mam zamiaru zmieniać. Chyba, że wezmę taki za 1zł i sprzedam na allegro :)

Kaczy albo ja jestem głupi albo czegoś nie rozumiem.
http://www.simplus.pl/showDoc.do?alias= ... _regulamin
W regulaminie jest napisane pkt 10.
Po podpisaniu Umowy nie będzie dostępna funkcjonalność AOC polegająca na wyświetlaniu limitu konta na wyświetlaczu aparatu telefonicznego (AOC), w momencie podpisania Umowy na karcie SIM zostanie automatycznie uruchomiona usługa „Dostępny Limit Krótkim Kodem”.
To jak to w końcu jest?

Pozdr.

Obrazek

#174317  autor: Kaczy
 15 kwie 2007, 19:29
kwicun pisze:To jak to w końcu jest?
Oki, ale to tylko regulamin :) W życiu wychodzi tak, że przechodząc na mix`a dalej możesz sprawdzać stan konta na wyświetlaczu.

#174332  autor: kwicun
 15 kwie 2007, 20:05
I chwała Bogu bo już się bałem :) dzięki Kaczy. Jutro może uda mi sie skoczyć do salonu Plusa i mam nadzieję, że coś załatwię. Tylko żeby ten darmowy numer był. To dla mnie jest ważne :)

Pozdr.

Obrazek

#174360  autor: slawus
 15 kwie 2007, 21:53
Kaczy pisze: Oki, ale to tylko regulamin :) W życiu wychodzi tak, że przechodząc na mix`a dalej możesz sprawdzać stan konta na wyświetlaczu.
Nie zgodziłbym się. Przy przejściu z simplusa do mixa platforma jest automatycznie zmieniana na nową OCP (niestety)

#174379  autor: marko20
 15 kwie 2007, 22:48
Nie zgodziłbym się. Przy przejściu z simplusa do mixa platforma jest automatycznie zmieniana na nową OCP (niestety)[/quote]

i ja też bym się do końca nie zgodził
kumpel wziął mixa w środę - nowy numer - i co i ma stan konta w menu telefonu - jest na starej platformie więc po co mieliby przy przejściu z simplusa zmieniać jak i nowe numery dają na starej platformie

#174383  autor: Kaczy
 15 kwie 2007, 22:57
Ja też się nie zgodze :)
W życiu podisałem kilkanaście konwersji z simplusa na mix`a i często platforma sie nie zmieniała.

Powiem nawet tak: slawus, zapewne wiesz, że jak się kupuje aktywacje w mixie z Nokiami to platforma też od razu powinna być ustawiona na OCP. Przy podpisywaniu umowy też zaznaczasz promocje z N. Często się zdarzało, że później platforma była AoC. I ludzie dzwonili na stacjonarny i pytali się dlaczego ich rozłącza po 3 sek.

Także jak widać jest pewna niekonsekwencja pomiędzy regulaminami a życiem.

#174395  autor: kwicun
 15 kwie 2007, 23:30
Kaczy weź mnie no powiedz to jak to w końcu z tym jest. To przy aktywacji muszę wpisać ten kod *100*cośtam? Czy to oni mi to robią przez komputer? Czy po prostu to olewają? Bo nie wiem czy w razie czego mam się z nimi o to kłócić :) I powiedz mi jeszcze o co chodzi w tej promocji "darmowy numer w mixie 90% taniej" To jest coś takiego jak zwykły darmowy numer tylko, że płacę 1zł? Jeśli tak to fajnie ale co potem gdy minie miesiąc? Mam znów wysłać smsa za 1zł czy już muszę płacić 10? Może to głupie pytanie ale ja już nie kontaktuję a chciałbym wiedzieć wszystko jak najszybciej. Z góry dziękuję.

Pozdr.

Obrazek

#174404  autor: Kaczy
 15 kwie 2007, 23:46
kwicun pisze:Kaczy weź mnie no powiedz to jak to w końcu z tym jest. To przy aktywacji muszę wpisać ten kod *100*cośtam? Czy to oni mi to robią przez komputer?
Wg regulaminu powinna zmienić Ci się platforma samoczynnie i wtedy stan konta będziesz sprawdzał poprzez *100#. Jeżeli to się nie zmieni to sprawdzasz stan konta na wyświetlaczu.
Jeśli będziesz miał telefon, który nie wspiera tej technologii to po aktywacji będziesz musiał wpisać *101*11*99#, żeby uaktywnić sprawdzanie konta krótkim kodem.
kwicun pisze:o jest coś takiego jak zwykły darmowy numer tylko, że płacę 1zł? Jeśli tak to fajnie ale co potem gdy minie miesiąc?
Pierwszy miesiąc za 1 zł. Później już po 10 zł za miesiąc. I później już nie wysyła się sms`a tylko wprowadz numer kodem *104*.... itd. :)

#174406  autor: marko20
 15 kwie 2007, 23:56
Np. SE K510i działa na starej platformie i spokojnie możesz sprawdzać stan konta w menu telefonu i nie ma żadnych cudów z rozłączaniem rozmowy itp.

#174410  autor: kwicun
 16 kwie 2007, 00:15
Wcześniej pisałem, że mam Nokię 7650 i jak to u mnie wygląda. Najfajniejsze jest to, że gdy zmienię język telefonu na angielski to mi kasę w PLNach wyświetla :)
Czyli wychodzi na to, że ta zmiana platformy czasem działa a czasem nie. Możne będę miał szczęście :) Czyli Kaczy mówisz, że ja nic raczej nie wynegocjuję co do zmiany platformy

Świetne to forum. Dzięki chłopaki!

Pozdr.

Obrazek