• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #125447  autor: badner
 19 lis 2006, 13:26
Witam.
Nie mogę sobie poradzić z instalacją plików do E50 z kompa. Przy próbie przesłania do E50 pojawia się komunikat :instalacja pliku(jego nazwa) niemozliwa, a na kompie komunikat:zakończ instalację za pomocą interfejsuuzytkownika telefonu.
Może czegoś nie włączyłem.Pliki mp3 przechodzą bez problemu. Proszę o pomoc!
p.s. urzywam programu PC Suite (instaluj aplikacje) dostarczonego z telefonem.
A wogóle to fajny telefonik.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2006, 17:14 przez badner, łącznie zmieniany 1 raz.

badner

#125490  autor: piotrz
 19 lis 2006, 14:18
A jakie programy instalujesz ? dla 3rd ? bo te ze starszych symbianów nie będą działać!
Sprawdzałeś czy w menedżeżrze aplikacji-opcje-ustrawienia-instalacja aplikacji masz "wszystkie"

#125508  autor: badner
 19 lis 2006, 15:39
pierwsze pytanie: jak najbardziej programy do tego symbiana co mam w E50,a drugiej częœci pytania nie do końca wiem gdzie mam to sprawdzić?

badner

#125530  autor: piotrz
 19 lis 2006, 17:11
badner pisze:pierwsze pytanie: jak najbardziej programy do tego symbiana co mam w E50,a drugiej czę�ci pytania nie do końca wiem gdzie mam to sprawdzić?
no wiadomo że na s60, ale czy na v3? tam skąd ściagałeś było napisane że działa np. na n73, e50, n80?

Co do pkt 2 to tak jak napisałem. Wejdź w menedżer aplikacji-opcje-ustawienia-instalacja aplikacji-tak (lub wszystkie) :|

#125533  autor: badner
 19 lis 2006, 17:38
no właśnie pliki v3, a co do drugiego pytania to niestety w tym telefonie takich ustawień nie ma, a są :wchodząc w menadżer aplikacji-opcje-ustawienia mamy:inst.oprogramowania , spr.certyfik. online i domyślny adres internetowy.

badner

#125541  autor: piotrz
 19 lis 2006, 18:08
no to co masz w
badner pisze:inst.oprogramowania
...
nie wiem, czy to takie trudne pomyśleć, że aplikacje=oprogramowanie :roll:

#125574  autor: badner
 19 lis 2006, 19:35
tam jest "zaznacz wszystko" lub "tylko podpisane" i mam zaznaczone wszystko.
A wogóle to dzięki , że próbujesz mi pomóc.

badner

#125587  autor: piotrz
 19 lis 2006, 20:10
jeśli masz tak jak piszesz to ja już nie wiem w czym problem. Może programy uszkodzone?
zainstaluj program Stąd
Jeśli będzie działał- znaczy ze jednak instalujesz dla innego modelu
Jeśli nie, to zrob formata i po problemie będzie :roll:

#125801  autor: badner
 20 lis 2006, 16:14
Miałeś rację tu dało się coś ściągnąć. Dzięki!!!

badner

#125837  autor: piotrz
 20 lis 2006, 18:07
Czyli wynika z tego, że ze złych stronek ściągasz :D
 #166899  autor: jowita
 26 mar 2007, 23:19
Witam, mam następujący problem z E50: przy połączeniu kabelkiem usb na telefonie mam w nieskończoność komunikat o uruchamianiu trybu transferu danych i program Nokia Map Loader nie widzi go. Bluetooth na razie nie wchodzi w grę bo przestał działać na komputerze (zabagnione Windowsy...)
Mogę połączyć się z kartą i wgrać na nią pliki, ale Nokia Map Loader wymaga połączenia z telefonem. Czy naprawdę muszę znów wyszarpywać tę kartę z telefonu, łamiąc paznokcie ;(
- nie ma innej rady?
 #166903  autor: piwosz
 26 mar 2007, 23:49
jowita pisze:Czy naprawdę muszę znów wyszarpywać tę kartę z telefonu, łamiąc paznokcie ;(
- nie ma innej rady?
:shock:

:smt005

przepraszam... :wink: oczywiście jest inny sposób: tą karte musisz delikatnie wcisnąć do środka po czym ona zrobi takie "klik" i wyjdzie(prawie wyskoczy) sama, nie wyciągaj jej na chama, bo uszkodzisz sobie slot kart... :| poćwicz na przejściówce, którą na pewno dostałaś z kartą ;)

:occasion5:

#166930  autor: jowita
 27 mar 2007, 08:54
Powtarzam pytanie: jaki popełniam błąd lub jaki może być problem z Nokią, że po połączeniu jej kabelkiem z komputerem i wybraniu w telefonie opcji transferu danych telefon nie łączy się z komputerem, tylko przez wiele minut jest komunikat że się łączy.czy ktoś miał podobny problem?
A co do karty, to chodzi o to, ze Nokia E50 ma wejście do karty nie z boku osobno jak np. Nokia N73 tylko obok baterii i trzeba zdjąć pokrywę baterii. Która dość ciężko chodzi bo telefon jest nowy. Wiem jak się ją wkłada, kiedy już mam otwartą pokrywę.

#166958  autor: lookass
 27 mar 2007, 10:18
zrob aklualizacje PC Suite i powinno byc ok ;)

#166965  autor: jowita
 27 mar 2007, 10:31
Dzięki! Czy to znaczy że PC Suite musi być zainstalowany? Aaa! Chodzi mi o to, że na telefonie po podłączeniu pojawiają się 2 opcje: wybierz tryb PC Suite albo wybierz transfer danych.
Myślałam więc, że instalacja PC Suite jest do tego niepotrzebna i nie muszę zapychać tym dysku... A jednak tak? No to spróbuję zainstalować...

[ Dodano: 2007-03-27, 20:04 ]
Update: niestety, zainstalowanie Nokia PC Suite nic nie pomogło. I czy program był uruchomiony czy nie, telefon choć nie miał problemu z łączeniem się z komputerem w trybie PC Suite, nie chciał połączyć sie w trybie mass data storage. co za tym idzie, program Nokia map Loader nie widział go i mapy nie załadował. Kilkakrotne odłaczanie i włączanie nie pomogło, podobnie jak próba wciśnięcia mocniej kabelka, który zresztą nie był luźny. Cóż, na razie nigdzie się jeszcze nie wybieram. Może do wakacji rozwiążę ten problem...
A czy ktoś mial podobne problemy? Czy Wasze Nokie łączą się z PC w trybie transferu danych bez kłopotów?

#167432  autor: dechomenon
 28 mar 2007, 10:59
kolego zrób tak:

odinstalować w Panelu Sterowania, dodaj â�� usuń programy:> Nokia Connectivity Cable Drivers> Windows Driver Package â�� Nokia Modem> inne programy odnoszące się do Nokii> jako ostatni prosimy odinstalować program Nokia PC Suite> > -następnie należy ręcznie usunąć katalogi, które są ukryte, ale > można je ujawnić wchodząc w Mój Komputer/ Narzędzia/ Opcje > folderów/ Widok/ Pokaż ukryte pliki i foldery/ Zastosuj/ OK. Te > katalogi to: Nokia, Nokia Phone Browser, PC Suite, Nokia, Datalayer. > Ścieżka dostępu do tych katalogów jest następująca:> C:Program FilesCommon FilesNokia> C:Program Files Nokia> C:Documents and SettingsUsername Nokia Phone Browser> C:Documents and SettingsUsername Application DataPC Suite > C:Documents and SettingsUsername Application DataNokia> C:Documents and SettingsUsername Application DataDatalayer> > -zrestartować komputer> > -uruchomić program Nokia PC Suite Cleaner z opcją: clean my computer, > program jest dostępny na stronie:> http://europe.nokia.com/A4144912 > > -zrestartować komputer> > -zainstalować program Nokia PC Suite 6.82rel22 , dostępny na: > www.nokia.com/pcs > Należy pamiętać o tym, aby na czas instalacji programu wyłączyć > zaporę systemową Windows, programy antywirusowe oraz programy typu > adware, oraz prosimy zwrócić uwagę by w trakcie całego procesu kabel > USB nie był podłączony do portu USB komputera.>

#167456  autor: jowita
 28 mar 2007, 13:16
Do Dechomenona: koleżanka dziękuje Koledze ;-)
Rada zostanie zachowana i zastosowana po reinstalce Windows, która niestety się zbliża.

#167527  autor: dechomenon
 28 mar 2007, 15:52
proszę bardzo, mi to pomogło...wiec zawsze można zastosować ta instrukcję, która pochodzi od nokii

#171951  autor: jowita
 09 kwie 2007, 13:07
Witam, zainstalowałam wszystko zgodnie z powyższą instrukcją (tylko wersja Nokia PC Suite była już nowsza) ale wciąż jet tak samo jak było. Nie reinstalowałam jeszcze windowsów, doszłam do wniosku że jeśli mam znów zamieszać w tym komputerze, lepiej to zrobić przed reinstalacją.
Czy można podejrzewać kabelek USB? Kiedy próbowałam go mocniej docisnąć, telefon wyłączył się i tyle... Niestety ponieważ Bluetooth nie działa (Windows...) nie mogę sprawdzić z Bluetoothem. Przeinstalowałam też oprogramowanie telefonu programem nokia updater.
co jeszcze można by zrobić?..

#171955  autor: przemek910
 09 kwie 2007, 13:15
jowita pisze:Niestety ponieważ Bluetooth nie działa (Windows...)
Jaki ten Windows? Wystarczy odpowiedni sterownik i oprogramowanie (np. widcomm) i BT w kompie powinien działać (zakładam, że masz BT) ;)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...