• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #166437  autor: robertpaulson
 25 mar 2007, 21:59
Witam wszystkich, niedawno szcześlwie udało mi sie zdjąć simlocka z N80 co nie było łatwe gdyż była to angielska 3. Blokada była ściągana kodem telefon jest w pełni sprawny z wyjątkiem zegara, który w kołko pokazuje ta sama godzine. Właściwe pokazuje godzinę od 1:00 do 1:20 potem przeskakuje do 1:00 i tak w kółko próbowałem resetować wyciagac baterie ale bez rezultatu.. Ustawiam np na 15:00 pochodzi 20 min i znowu sie przestawia na 1:00 i tak wkółko..
W serwisie panowie powiedzieli, że w angli skąd pochodzi telefon sieć podaje godzinę dlatego tam zegar działał a w polsce sieć nie podaje czasu. Nie wiem czy to jest prawda bo zegar działał w anglii także trybie offline. Pozatym powiedział że może byc coś z bateria podtrzymującą zegar. Generalnie jedynym rozwiązaniem jest wgarnie nowego softu co niesie z soba duże ryzyko pozatym ten model N80 to internet edition a takiej wersji softu nie ma nikt.

Prosilbym o opinie co powieniem zrobić wgrać nowy soft czy ciągle bujać sie z tą samą godziną..

#166442  autor: MarcinK
 25 mar 2007, 22:08
1. Wersja Internet edition jest nawet popularna więc ci kit wcisneli
2. Jeżeli w ustawieniach zegara było ustawione 'czas operatora' to sieć podawała czas.
zobacz jak masz to ustawione
3. Jak to nie pomoże to format
4. Jak to zawiedzie to nowy soft, spokjnie NSU ma wersję IE
5. Jak to nie pomoże to serwis
:wink:

#166755  autor: RobertX
 26 mar 2007, 18:52
Zmien Product Code i wgraj nowy soft przes NSU. A co do serwisu to jakis kiepski. Nokia juz dawno udostepnila wersji IE, a poza tym nie nie ma zadnego ryzyka skoro nokia sama udostepnila taka opcje ;)

#167637  autor: robertpaulson
 28 mar 2007, 20:16
Mam jeszcze pytanie odnośnie ewentualnego serwisowania. Telefon ma zdjęty simlock za pomoca kodu czy w serwisie honorują cos takiego czy standartowo odpowiadają, że telefon nie jest w 100% orginalny, że nastąpiła ingerencja w opragramowanie itd..

#167662  autor: piotrz
 28 mar 2007, 21:28
nastąpiła ingerencja. zdjęty simlock to utrata gwarancji.

chociaż cośtam kiedyśsłyszałem że operator nie ma prawa usunąć gwarancji przez zdjęcie simlocka. Ale to jeszcze nie potwierdzona informacja. nie orientuję się cuś ostatnio :P

#167691  autor: dechomenon
 28 mar 2007, 22:17
pewnie chodziło Ci o to, ze jeśli złamanie simlocka nie ma wpływu na to co jest usterką to wtedy telefon powinien być naprawiony na zasadach gwarancji..

#167954  autor: robertpaulson
 29 mar 2007, 17:40
MarcinK pisze: 5. Jak to nie pomoże to serwis
:wink:
Byłem w serwsie i rzezcywiście jeżeli pokażę certyfikat stwierdzający zdjęcie simlocka przez operatora to przyjmą telefon na gwarancję. Jeżeli nie mam certyfikatu to nie naprawia telefonu nawet za opłatą tyle dowiedziałem się w serwisie autoryzowanym nokii. Natomiast w serwisie nieautoryzowanym dowiedziałem sie, że oczywiście mogą wgrac soft (zwykły a nie IE) ale wiąże sie to z dużym ryzykiem i że nie ma 100% pewności że telefon nie będzie działał.

#167973  autor: piotrz
 29 mar 2007, 18:39
czyli jednak przepisy w uni sie nie zmieniły :D.
zdejmiesz u opa-bedzie gwarancja
zdejmimesz w budce u józefa-nie będzie gwarancji :P

#167994  autor: esox
 29 mar 2007, 19:24
robertpaulson pisze:Byłem w serwsie i rzezcywiście jeżeli pokażę certyfikat stwierdzający zdjęcie simlocka przez operatora to przyjmą telefon na gwarancję. Jeżeli nie mam certyfikatu to nie naprawia telefonu nawet za opłatą tyle dowiedziałem się w serwisie autoryzowanym nokii. Natomiast w serwisie nieautoryzowanym dowiedziałem sie, że oczywiście mogą wgrac soft (zwykły a nie IE) ale wiąże sie to z dużym ryzykiem i że nie ma 100% pewności że telefon nie będzie działał.

jesli sciagasz sim-lock'a u operatora to zawsze byla gwarancja!!! tylko ze to zawsze kosztowało....... zawsze dostajesz pisemne info ze telefon został odblokowany przez operatora

co do softu to mozesz spokojnie wgrywac wersje IE do swojego telefonu, i nie ma tu zadnego ryzyka

jesli nie chcesz sie bawic phonix'em to zmien tylko product code na N80IE PL i wgraj soft poprzez NSU

co do twojego przypadku to na 99% ewidentna wina softu

troche rozbawił mnie ten tekst ze niebezpieczne jest wgranie softu IE :D

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)