• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #144756  autor: jopex
 22 sty 2007, 23:56
Cze.Zastanawiam sie czy jest moze jakas aplikacja na S60 do defragmetowania pamieci (i karty i telefonu)?Wydaje mi sie ze z ta pamiecia jest podobnie jak z dyskiem i po jakims czasie pliki sie podziela (chociarz moge sie mylic).Taka aplikacja pozwolilaby przyspieszyc prace komorki bez formatowania pamieci.

Siemens C45 -> Siemens C55 -> Motorola T720i -> Siemens M55 -> Siemens C65 -> Nokia N73

#144838  autor: b@sho
 23 sty 2007, 11:52
karte pamieci zdefragmentujesz w bardzo prosty sposob. korzystasz z czytnika albo komorki podlaczonej kablem do kompa, ale wazne zeby byo widoczne jako dodatkowy dysk. postepujesz wtedy jak z kazdym innym dyskiem na kompie. :arrow: wlasciwosci :arrow: narzedzia :arrow: defragemntacja. ewentualnie mozesz uzyc kazdego innego programu do deragmentacji dyskow.

ps.ta metoda jest szybka
Ostatnio zmieniony 23 sty 2007, 14:10 przez b@sho, łącznie zmieniany 1 raz.

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#144885  autor: piotrz
 23 sty 2007, 14:07
format telefonu-gwiazdka trzy zielona słuchawka i przycisk powe na wyłączonym i raczej naładowanym fonie...CHociaż niekoniecznie..Ja sx1 formatowałem kilka dni temu na prawie rozładowanej baterii i działa :-D Ale to droższy fon i bym nie ryzykował...

A w "pamięć" albo "karta pamięci" nie ma funkcji takiej jak formatuj kartę? :|

Co do defragmentacji to w opcjach raczej nie ma...Sory za formatowanie...Ale też telefon będzie Ci lepiej chodził :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2007, 14:15 przez piotrz, łącznie zmieniany 1 raz.

#144887  autor: b@sho
 23 sty 2007, 14:09
piotrz pytanie jest o defragmentacje... nie o formatowanie...

#144893  autor: jopex
 23 sty 2007, 14:30
No sprobuje cos z defragmetacja.Na razie chodzi dobrze ale chcialem tak na przyszlosc wiedziec bo caly proces formatowania a potem wgrywania wszystkiego na nowo bedzie na pewno czasochlonny (ale i tak dzieki za info jak to zrobic bo moze w przyszlosci bedzie potrzebny).Ze tez sam nie wpadlem na ten sposob defragmetacji (chodzi mi o defragmetacje z podpietym telem do kompa).dzisiaj jak wroce to z ciekawosci sprobuje.Tela mi wykrywa jako pamiec pamiec a potem moge wejsc na karte i sprobowac.

Siemens C45 -> Siemens C55 -> Motorola T720i -> Siemens M55 -> Siemens C65 -> Nokia N73

#144895  autor: b@sho
 23 sty 2007, 14:33
w win xp wyskoczy karta pamieci z tela jako dodatkowy dysk, wiec postepujesz tak jakbys np twardziela mial defragmetnowac

#144989  autor: jopex
 23 sty 2007, 18:36
b@sho, a probowales costakiego robic.ja dzisiaj probowalem i nie ma w ogole opcji czegos takiego ani w prgrami do defragmetacji ani w opcjach pamieci 9jak jest podpiiety fon do kompa).Jest tylko explore i prpoerities.Moze jakbym mial czytnik kart to by sie dalo (ale nie estem pewnie bonie mam).Ale np jakbym chcial defragmetowac pamiec fona to juz sie nie da (no chyba ze wyjdzie taka aplikacja na symbiana)

#144991  autor: b@sho
 23 sty 2007, 18:43
jopex probowalem i dziala. karta pamieci zarowno na czytniku jak i w telu po kablu moze zostac z defragmentowana. zaraz ci wrzuce 2 zrzuty z erkanu

[ Dodano: 2007-01-23, 18:53 ]
zobacz na te linki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51f ... 3ab54.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ef1 ... 84950.html

[ Dodano: 2007-01-23, 18:59 ]
ps. tel w tym wypadku podlaczony byl na kablu

#145148  autor: jopex
 23 sty 2007, 23:22
Dobra juz to zrobilem.Wystarczylo uruchomic w trybie pamieci masowej i juz poszlo (ale niestety tylko standartowy defragmentator z XP mi tylko wykrywa ta karte a O&O Defrag niestety nie).najwazniejsze ze sie da.THX za pomoc.

#158590  autor: lennox2
 02 mar 2007, 22:37
jopex pisze:Dobra juz to zrobilem.Wystarczylo uruchomic w trybie pamieci masowej i juz poszlo (ale niestety tylko standartowy defragmentator z XP mi tylko wykrywa ta karte a O&O Defrag niestety nie).najwazniejsze ze sie da.THX za pomoc.
Kochani, może mi ktoś wytłumaczyć, co i jak z tą defragmentacją? Też mam XP-ka, ale u mnie karta pamięci telefonu w ogóle się nie wyświetla po wejściu w "mój komuter"; są tam oba napędy, oba dyski (C i D), dyskietka, natomiast nie ma karty pamięci jako osobnego dysku! Co więcej, u mojego znajomego, który też ma N73, sytuacja jest analogiczna. Może mamy coś w komputerach źle poustawiane? Co to jest ten tryb "pamięci masowej", który Jopexowi wystarczyło uruchomić?! Pomocy!!!!

[ Dodano: 2007-03-03, 00:07 ]
No i jeszcze jedno. Powiedzcie mi, czy istnieje coś takiego dla telefonów z symbianem, jak np. Ccleaner dla komputera, czyli programik, który czyści pozostałości po odinstalowanych aplikacja i innych plikach?

Odi profanum vulqus et arceo

#158636  autor: piwosz
 03 mar 2007, 02:37
menu->łącza->kabel danych->zapytaj przy łączeniu. Jesli tak bedziesz mial ustawione w telefonie to po podłączeniu kabla na wysw.telefonu pojawi sie pytanie w jakim trybie chcesz tel połączyc z kompem.
->pc suit (wiadomo)
->karta pamięci ,to wlasnie wybor tej opcji daje mozliwos zobaczenia karty w telefonie jako przenosna pamięć. wtedy mozesz sobie defragmentowac do woli ;)[/b]

:occasion5:

#158637  autor: lennox2
 03 mar 2007, 03:18
Dziękuję za pomoc, rano jak tylko wrócę do domu spróbuję :D

[ Dodano: 2007-03-03, 12:50 ]
Udało się, dziękuję!!! Ale powiedzcie mi teraz, jak mam wyjśc z tego "trybu pamięci masowej", bo żaden klawisz nie jest aktywny...

Odi profanum vulqus et arceo

#159267  autor: jopex
 04 mar 2007, 23:16
Czerwona sluchawka jest aktywna i mozesz przerwac tryb offline za jej pomoca (pojawi sie komunikat ze jest ryzyko utraty danych ale nic sie nie dzieje o ile nie stanie sie tak w trakcie transferu plikow).