• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #155542  autor: Rudirudi
 21 lut 2007, 13:41
Witam,

Niedługo mam zamiar zmienić telefon.Kilka z słuchawek ma symbiana.Czytałem dużo o tym systemie i każdy zachwala jego "niograniczone możliwości".Rzeczywiście programów jest cała masa, telefon można dowolnie modyfikować, ale...Ile z tych programów jest tak na prawdę użytecznych? Widzę, że większośc można potraktować ciekawostki a nie użyteczne aplikacje. Nie umniejszam bynajmniej możliwością Symbiana, bo chociażby książka telefoniczna, czy skrzynka sms to istny majstersztyk, ale (jak dla mnie) większośc programów jest całkowicie nie przydatna.Skorzystałbym moze z trzech, reszta to śmieci. Więc jak to jest z tymi nieograniczonymi możliwościami?Warto się pakować w Symbiana, skoro widzę, że praktycznie z tego samego będę korzystał co w telefonie posiadającym Jave?Ile jest tak na prawdę użyecznych programów? Pisząc użyteczne mam na myśłi cos co się na prawde przydaje (odczyt plików pdf, odczyt plików Office,archiwizacja) a nie wyświetlanie informacji, że dzisiaj mamy dzień Świętego Szczepana z przedstawieniem tej postaci...
Zaznaczam, że miałem okazję testowania Symbiana w wersji 7.0 series 60 i zacznyam sie zastanawiać czy to rzeczywiście najlepszy wybór...

Pozdrawiam

#155565  autor: piotrz
 21 lut 2007, 15:01
jest przydatne..Bardzo nawet. chociażby przez to że wiele rzeczy jest niedopracowanych (Wiadomości, budzik...) lub nieodbecnych jak np. stoper, autoblokada klawiatury...
Poza tym sam system jest tak zrobiony że można go zrobić "pod siebie" zmieniając czcionkę (np. na większą), reorganizować menu (to co nam niepotrzebne wyrzucić na sam dół) i dużo więcej. a symbianowce po zabawie w komisie nie robią jakiegoś dużego wrażenia...Dopiero jak się go podepnie do komputera...Wtedy widać wyższość symbiana...A nawet w połączeniu z kompem widać zalety...

#155566  autor: lookass
 21 lut 2007, 15:01
Jezeli potrzebujesz miec przy sobie pliki typu *pdf to odpowiedz nasuwa sie sama musisz kupic telefon z symbianem jezeli nie to mozesz wziasc sobie model bez systemu, co do aplikacji: jezeli bedziesz chcial sobie wgrac pozadny odtwarzacz mp3 wiele takich znajdziesz na symbiana na zwykly juz lipa, odtwarzacze divix czy podobne jezeli potrzebne sa Ci tego typu aplikacje to zainwestuj w symbiana ale jezeli uzywasz tylko kaledarza i notatnika to kup inny model bez symbiana.

#155584  autor: piwosz
 21 lut 2007, 15:32
Naprawde przydatna aplikacja niespotykana w zadnym innym telku bez symbiana to black baller :mrgreen: sluzy on do blokady niechcianych polaczen tak ze tel automatycznie odrzuca polaczenie od wczesniej zdefiniowanych numerow :!: (tak samo jak smsy) inne ciekawe(uzyteczne) to Remind Me - program do przypominania o nieodebranych polaczeniach/smsach/mailach/poczcie glosowej... super sprawa :D

prawda ze autoblokade trzeba sobie nagrac samemu, ale ta w symbianie zablokuje CI klawisze ZAWSZE po okreslonym czasie nieuzywania tela(nawet w trakcie gry), w zwyklych telefonach jak jestes w jakiejs opcji, czy grze to juz sie nie zablokuja :P

[ Dodano: 2007-02-21, 15:35 ]
zresztą... goły symbian jest nieciekawy... :roll: od tego sa programy :twisted:

:occasion5:

#155615  autor: Rudirudi
 21 lut 2007, 17:57
piotrz pisze: a symbianowce po zabawie w komisie nie robią jakiegoś dużego wrażenia...Dopiero jak się go podepnie do komputera...Wtedy widać wyższość symbiana...A nawet w połączeniu z kompem widać zalety...
Tu masz rację.Testowałem jeden telefon w komisie i przyznam się, że z pocztąku byłem bardzo rozczarowany.Telefon nie miał nic szczególnego do zaoferowania.Dopiero gdy znajomy dał mi swoją 6600 mogłem zobaczyć możliwości.

lookass pisze:jezeli bedziesz chcial sobie wgrac pozadny odtwarzacz mp3 wiele takich znajdziesz na symbiana na zwykly juz lipa, odtwarzacze divix czy podobne jezeli potrzebne sa Ci tego typu aplikacje to zainwestuj w symbiana
Ja nie potrzebuję odtwarzaczy mp3 w komórce, ani super aparatu. Od tego mam inne sprzęty. Pisząc ten temat zastanawiłem się, cze wiele z tych programów zazwyczaj ma logiczne zastosowanie,czy ułatwiają życie:)Jeśli chodzi o pdf to jeśli będą to na pewno sporzystam, gdy nie będę miał odczytu takich plików płakać też na pewno nie będę.Dlatego zależy mi na tym,czy są programy i opcje na prawdę ułatwiające wiele rzeczy:)

Pozdrawiam

#155619  autor: Bobb
 21 lut 2007, 18:07
np. nawigacja satelitarna . Jak dla mnie lepiej zainwestowac 300zl w odbiornik gps i zakupic program, np. TOmTOm niz kupowac osobne urzadzenie...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#155642  autor: Kaczy
 21 lut 2007, 18:52
piwosz pisze:Naprawde przydatna aplikacja niespotykana w zadnym innym telku bez symbiana to black baller :mrgreen: sluzy on do blokady niechcianych polaczen tak ze tel automatycznie odrzuca polaczenie od wczesniej zdefiniowanych numerow
Mnie to właśnie urzekło w Symbianie.
Sam akurat uzywam Advanced Call Manager. Gdy ktoś niechciany do mnie dzwoni słyszy sygnał zajętości. Ciekawą opcją jest też odrzucanie połączeń. Można tak ustawić, że jak odrzucisz połączenie to osoba dzwoniąca dostanie od Ciebie sms`a.
Wpisujesz np. "jestem na spotkaniu. Oddzwonię później".

To jest prawdziwa użyteczność :D

...::: Made for loneliness :::...

#155646  autor: lennox2
 21 lut 2007, 19:09
Ja z kolei mam bardzo mieszane uczucia... co być może wynika z tego, ze właścicielem Nokii N73 ME jestem od niecałego miesiąca... Wcześniej miałem Nokię 6230i i - mówiąc szczerze - pomijając naprawdę doskonały (jak na tel. komórkowy) aparat fotograficzny, trochę jestem tym cudem rozczarowany....

Fakt - wyświetlacz jest zarąbnisty, duży i bardzo czytelny, aparat fotograficzny juz mówiłem, fajna jest też mozliwość słuchania sobie muzyki zapisanej na karcie 2 gb, ale cała reszta... Rozczarowany jestem (cały czas odnosząc do Nokii 6230i) brakiem tzw. portfela, w którym w moim poprzednim telefonie zapisane miałem rózne piny, kody, pesele i inne pierdołki, do których - w przypadku niekontrolowanej utraty telefonu - nie chciałbym, aby nowy "właściciel" miał nieskrępowany dostęp. W moim nowym, niemal 3-krotnie droższym cudzie techniki fiński producent nie uznał za stosowne zainstalować tej małej, a przecież bardzo pożytecznej aplikacji.
Sprawa druga, to kalendarz. W starym telefonie, kiedy wpisywałem czyjąś datę urodzin, kalendarz przypominał mi o tym stosownego dnia przypominając jednocześnie, ile to dziś jubilat (ka) raczy mieć właśnie lat. Nokia N73 ME też ma kalendarz, a jakże, i też potrafi przypomnieć o urodzinach, tyle tylko, że nie nauczono jej liczenia, więc nie dowiemy się, która to z kolei już czyjaś tam rocznica.
Sprawa trzecia - poprzedni telefon miał taką banalną aplikacyjkę jak "zestaw slajdów", do której moża było powrzucać sobie dowolną ilość animacji i fotek, a telefon niczym monitor komputera, wyświetlał je wszystkie w trybie cylkicznym na całym ekranie telefonu, tak więc wyświetlacz za każdym razem, kiedy na niego patrzyliśmy, to był inny (w zależności oczywiście, ile wrzuciliśmy plików do tego folderu). Nokia N73 ME nie tylko nie ma możliwości sekwencyjnego (cyklicznego) wyświetlana na ekranie zdjęć czy tapet, ale te, które wprowadzimy jako temat, telefon wyświetla obcinając u góry i u dołu!
Sprawa kolejna - ktoś powyżej napisał, że autolock (którego oczywiście też nie ma w standardowym wyposażeniu!) jest lepszy od tych, które są zainstalowane (darmowo) w telefonach bez symbianu. A niby na czym ta lepszość ma niby polegać? Jeżeli ustawię bardzo krótki czas blokowania, to np. pisząc sms-a, grając lub dzwoniąc do kogoś muszę się liczyć z tym, że autolock zablokuje mi klawiaturę w trakcie wykonywania na nim czynności, bo akurat sięgnąłem sobie po papierosa! - to naprawdę Waszym zdaniem taka zaleta? No a jeżeli ustawię sobie czas nieco dłuższy, to z kolei np. po zakończeniu rozmowy muszę uważać, aby telefon włożony do kieszeni lub kabury nie zainicjował mi jakiegoś połączenia. 6230i blokowała (bo tak sobie to ustawiłem) mi klawiaturę 5 sekund po zakończeniu czynności (gry, połączenia, pisania sms-a), bez względu na to, ile by ona trwała, autolock, którego trzeba sobie samodzielnie zainstalować na symbianowcu, zablokuje klawiaturę zawsze po upływie zdefiniowanego przez właściciela czasu - bez względu na to, czy w danym momencie używa telefonu, czy nie. Może to dla kogoś nie jest wadą tej aplikacji, ale z mojego punktu czyni ją po prostu nieużyteczną do tego stopnia, że ją sobie odinstalowałem, a telefon blokuję ręcznie...

To tylko kilka uwag (miałbym ich nieco więcej, ale trochę czas mnie goni, więc ograniczę się do tych, które mi przyszły do głowy jako pierwsze) w zakresie moich "mieszanych" uczuć co do zalet i wad symbianowca. Powtarzam, ja telefon tego typu mam od niecałego miesiąca i być może nie byłem w stanie poznać jego zalet przemawiająch za tym, że warto kupić sobie akurat taki, a nie prostszy telefon. W każdym razie ja, gdybym mógł kupić telefon z tak dużym wyświetlaczem, tak dobrym aparatem fotograficznym i niezłym odtwarzaczem muzyki, dzisiaj kupiłbym stanowczo telefon bez symbiana

Odi profanum vulqus et arceo

#155681  autor: piwosz
 21 lut 2007, 20:20
lennox2 pisze: Rozczarowany jestem (cały czas odnosząc do Nokii 6230i) brakiem tzw. portfela, w którym w moim poprzednim telefonie zapisane miałem rózne piny, kody, pesele i inne pierdołki, do których - w przypadku niekontrolowanej utraty telefonu - nie chciałbym, aby nowy "właściciel" miał nieskrępowany dostęp. W moim nowym, niemal 3-krotnie droższym cudzie techniki fiński producent nie uznał za stosowne zainstalować tej małej, a przecież bardzo pożytecznej aplikacji.
masz plusa czyli to samo masz w PLUSMEGA(dodatkowe menu>uzytkowe>sejf) w czym problem zeby z tego zaczac kozystac?? :roll:
lennox2 pisze: Sprawa druga, to kalendarz. W starym telefonie, kiedy wpisywałem czyjąś datę urodzin, kalendarz przypominał mi o tym stosownego dnia przypominając jednocześnie, ile to dziś jubilat (ka) raczy mieć właśnie lat. Nokia N73 ME też ma kalendarz, a jakże, i też potrafi przypomnieć o urodzinach, tyle tylko, że nie nauczono jej liczenia, więc nie dowiemy się, która to z kolei już czyjaś tam rocznica.
dla mnie to nie wada, zreszta zobacze potem bo wydaje mi sie ze jest ta funkcja :roll:
lennox2 pisze: Sprawa trzecia - poprzedni telefon miał taką banalną aplikacyjkę jak "zestaw slajdów", do której moża było powrzucać sobie dowolną ilość animacji i fotek, a telefon niczym monitor komputera, wyświetlał je wszystkie w trybie cylkicznym na całym ekranie telefonu, tak więc wyświetlacz za każdym razem, kiedy na niego patrzyliśmy, to był inny (w zależności oczywiście, ile wrzuciliśmy plików do tego folderu). Nokia N73 ME nie tylko nie ma możliwości sekwencyjnego (cyklicznego) wyświetlana na ekranie zdjęć czy tapet, ale te, które wprowadzimy jako temat, telefon wyświetla obcinając u góry i u dołu!
chodzi CI o zmienne tapety :?: czy poprostu pokaz slajdow?? jesli to drugie to powiem jedno: RESCO PHOTO VIEWER :twisted:
lennox2 pisze: Sprawa kolejna - ktoś powyżej napisał, że autolock (którego oczywiście też nie ma w standardowym wyposażeniu!) jest lepszy od tych, które są zainstalowane (darmowo) w telefonach bez symbianu. A niby na czym ta lepszość ma niby polegać? Jeżeli ustawię bardzo krótki czas blokowania, to np. pisząc sms-a, grając lub dzwoniąc do kogoś muszę się liczyć z tym, że autolock zablokuje mi klawiaturę w trakcie wykonywania na nim czynności, bo akurat sięgnąłem sobie po papierosa! - to naprawdę Waszym zdaniem taka zaleta? No a jeżeli ustawię sobie czas nieco dłuższy, to z kolei np. po zakończeniu rozmowy muszę uważać, aby telefon włożony do kieszeni lub kabury nie zainicjował mi jakiegoś połączenia. 6230i blokowała (bo tak sobie to ustawiłem) mi klawiaturę 5 sekund po zakończeniu czynności (gry, połączenia, pisania sms-a), bez względu na to, ile by ona trwała, autolock, którego trzeba sobie samodzielnie zainstalować na symbianowcu, zablokuje klawiaturę zawsze po upływie zdefiniowanego przez właściciela czasu - bez względu na to, czy w danym momencie używa telefonu, czy nie. Może to dla kogoś nie jest wadą tej aplikacji, ale z mojego punktu czyni ją po prostu nieużyteczną do tego stopnia, że ją sobie odinstalowałem, a telefon blokuję ręcznie...
dla mnie to zaleta :) ja tez licze sie z tym ze piszac smsa zanim zbiore mysli to mi sie klawisze zablokuja... co w tym zlego?? dwa ruchy kciukiem i pisze dalej 8)
a czasem zapominam blokowac klawisze i wtedy sie nie martwie ze tel wykonal jakies niechciane polaczenie...

:smt006

[ Dodano: 2007-02-21, 20:25 ]
w kalendarzu nie ma tej funkcji... :|

#155716  autor: lennox2
 21 lut 2007, 21:36
piwosz pisze:masz plusa czyli to samo masz w PLUSMEGA(dodatkowe menu>uzytkowe>sejf) w czym problem zeby z tego zaczac kozystac?? :roll:

A mogę to robić za darmo, czy Plus będzie chciał ode mnie jakiegoś haraczu?

[ Dodano: 2007-02-21, 21:39 ]
piwosz pisze:chodzi CI o zmienne tapety :?: czy poprostu pokaz slajdow?? jesli to drugie to powiem jedno: RESCO PHOTO VIEWER :twisted:

Pokaz slajdów bez łachy zrobi mi N73. Mi chodzi o zmienne tapety - funkcja tego typu była zainstalowana w Nokii 6230i, no i może to głupie, ale trochę mi jej brakuje...

#155720  autor: esox
 21 lut 2007, 21:42
lennox2 pisze:A mogę to robić za darmo, czy Plus będzie chciał ode mnie jakiegoś haraczu?

całkowicie za darmo,

zależy tylko od tego jaką masz karte sim w tych najstarszych tylko nie było tej opcji,

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#155726  autor: piwosz
 21 lut 2007, 21:48
wystarczy chyba plus mega 2 i juz tam jest ta funkcja. po wpisaniu kodu PIN mozesz dodac dowolne wpisy, nic CIe to nie kosztuje.

dopiero jesli karta spyta Cie czy wyslac sms na numer70xx i Ty sie zgodzisz to jest platne.
czesto kozystam z wyszukiwarki obiektow(bankomaty)
no ale zabij mnie ale nie powiem Ci jaka ja mam wersje plusmega(są 3)

[ Dodano: 2007-02-21, 21:54 ]
lennox2 pisze: Mi chodzi o zmienne tapety - funkcja tego typu była zainstalowana w Nokii 6230i, no i może to głupie, ale trochę mi jej brakuje...
ano byla, byla... mi z 6230i brakuje funkcji "idz do" bo ten symbianowy aktywny tryb gotowosci mnie nie przekonal do siebie ... no coz... cos za cos :smt006

#155741  autor: MarcinK
 21 lut 2007, 23:16
hmm poczytałem sobie wszystkie posty w tym temacie, ciekawy topic.
Ja ze swojej strony powiem tak, jak kupujecie kompa, instalujecie windows, i co jest super extra?nie!dopiero instalujesz sobie to co jest potrzebne. Tak samo jest w Symbian OS. Generalnie to co jest potrzebne w jakies formie jest, jak w Windows ale zeby w pełni cieszyc się z urządzenia instalujemy oprogramowanie firm trzecich ( aczkolwiek Nokia powoli zaczyna preinstalowac dużą część przydatnego softu np Adobe Reader ). I na tym polega cała frajda, personalizacja doprowadzona do granic możliwosci. A ze duża część softu to nikomu nie potrzebne smieci, no cóż, a na innych OSach tak nie jest ? :wink:

#155742  autor: Bobb
 21 lut 2007, 23:25
piwosz pisze:
lennox2 pisze: Sprawa kolejna - ktoś powyżej napisał, że autolock (którego oczywiście też nie ma w standardowym wyposażeniu!) jest lepszy od tych, które są zainstalowane (darmowo) w telefonach bez symbianu. A niby na czym ta lepszość ma niby polegać? Jeżeli ustawię bardzo krótki czas blokowania, to np. pisząc sms-a, grając lub dzwoniąc do kogoś muszę się liczyć z tym, że autolock zablokuje mi klawiaturę w trakcie wykonywania na nim czynności, bo akurat sięgnąłem sobie po papierosa! - to naprawdę Waszym zdaniem taka zaleta? No a jeżeli ustawię sobie czas nieco dłuższy, to z kolei np. po zakończeniu rozmowy muszę uważać, aby telefon włożony do kieszeni lub kabury nie zainicjował mi jakiegoś połączenia. 6230i blokowała (bo tak sobie to ustawiłem) mi klawiaturę 5 sekund po zakończeniu czynności (gry, połączenia, pisania sms-a), bez względu na to, ile by ona trwała, autolock, którego trzeba sobie samodzielnie zainstalować na symbianowcu, zablokuje klawiaturę zawsze po upływie zdefiniowanego przez właściciela czasu - bez względu na to, czy w danym momencie używa telefonu, czy nie. Może to dla kogoś nie jest wadą tej aplikacji, ale z mojego punktu czyni ją po prostu nieużyteczną do tego stopnia, że ją sobie odinstalowałem, a telefon blokuję ręcznie...
dla mnie to zaleta :) ja tez licze sie z tym ze piszac smsa zanim zbiore mysli to mi sie klawisze zablokuja... co w tym zlego?? dwa ruchy kciukiem i pisze dalej 8)
a czasem zapominam blokowac klawisze i wtedy sie nie martwie ze tel wykonal jakies niechciane polaczenie...

:smt006

[ Dodano: 2007-02-21, 20:25 ]
w kalendarzu nie ma tej funkcji... :|
Nie wierze ze to dla Ciebie zaleta. Przeciez to rozwiązanie jest bez sensu...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#155750  autor: dechomenon
 21 lut 2007, 23:59
a ja tam sie ciesze z symbiana tez mam go ledwie ponad miesiąc i dopiero poznaje jego uroki...program nasms który likwiduje wszystkie spacje i znaki polskie w smsach, genialna sprawa:P, encyklopedia PWN (ja często nie rozumiem jakiś wyrazów to sobie szukam w niej) translatory, nie mówie o tym, ze już mam ok 300wiadomości i skrzynka nic nie pisze, iż jest pełna lub mało miejsca:P programik handy alarm, który budzi mnie codzień rano!

#155758  autor: piwosz
 22 lut 2007, 06:41
tak,program AUTO LOCK i jego zasada dzialania jest dla mnie zaletą tej aplikacji :!:
Tankian,tez ten temat uwazam za b.ciekawy
lennox2,mam karte simplus mega3(ale zrobilem przejscie na abonament,ale to nie ma wplywu na dzialanie sejfu na niej)

#156186  autor: lennox2
 23 lut 2007, 16:33
piwosz pisze:tak,program AUTO LOCK i jego zasada dzialania jest dla mnie zaletą tej aplikacji :!:
Tankian,tez ten temat uwazam za b.ciekawy
lennox2,mam karte simplus mega3(ale zrobilem przejscie na abonament,ale to nie ma wplywu na dzialanie sejfu na niej)

Ale toto żąda ode mnie podania pinu, a kiedy podaję ten, którym uruchamiam telefon, odpowiada mi, że pin jest niewłaściwy :cry:

#156215  autor: piwosz
 23 lut 2007, 18:13
lennox2 pisze:Ale toto żąda ode mnie podania pinu, a kiedy podaję ten, którym uruchamiam telefon, odpowiada mi, że pin jest niewłaściwy :cry:
:shock:

zmien pin i sprobuj z nowym... :|

#156271  autor: lennox2
 23 lut 2007, 21:08
Poradziłem sobie z probleme w inny sposób - zainstalowałem po prostu "best safe"... Ale i tak jesrem Wam wdzięczny za pomoc.