• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#153750  autor: vodzu
 15 lut 2007, 22:30
A witam. To i ja się dołączę do dyskusji bo właśnie stoję przed podobnym dylematem, znaczy waham się pomiędzy CL71, EL71 a S88. CL71 jest bardzo ładny ale trochę duży, EL71 ma podobno słabą baterię jest jego test na GSMonline ale tragicznie kiepski (o gramatyce piszącego wypowiadał się nie będę bo to woła o pomstę do nieba) po mimo tego zawiera trochę informacji, dobra i rozległa recenzja jest tutaj ale po angielsku. Co do CL71 to niestety bardzo mało informacji.
Natomiast jeśli chodzi o s88 to:
Jest recenzja użytkownika tutaj
i im więcej o nim czytałem tym bardziej mi się podobał chociaż na początku chciałem slider'a ze względu na gabaryty to coraz bardziej skłaniam się właśnie do S88. Świetny wyświetlacz OLED, aparat 2Mpix, (podobno) niezłe mp3 (chociaż te dedykowane słuchawki :cry: , ale można znaleźć adaptery na allegro) i lepsza bateria niż EL71 (chociaż EL71 też ładny ale tylko czarny).
A'propos dźwięku to radzę zajrzeć tutaj jak dla mnie wystarczająco, nie mam zamiaru słuchać mp3 przez głośnik. Z tego co czytałem to ma też ciekawe manu (dwa rodzaje) polecam pogooglać na jakimś polski serwisie jest krótki test.

A w odpowiedzi na rady dotyczące SE, Nokii oraz Samsunga to zastanawiałem się też nad (odpowiednio)K750i, 5300 i D600 ale :
K750i - jest wszędzie i cena
5300 - duża, plastikowa (wygląda jak zabawka), cena
D600(lub D800) - i tutaj w zasadzie tylko cena
Myślałem też o SE serii W bo tak na prawdę z wszystkich bajerów zależ mi na dobrym mp3 ale ich cena jest odstraszająca.
Benq-Siemens są tanie (stosunkowo) za niecałe 500PLN można mieć to co SE, NOKIA lub SAMSUNG oferują za 700PLN. Większość sprzedawców poważnych (a od takich warto kupować na allegro daje 24msc gwarancji poza tym miałem już kilka Siemensów nigdy nic się nie psuło.
No trochę się rozpisałem i wrzuciłem swoich zachcianek ale mimo wszystko mam nadzieję że trochę pomogłem.
tutaj jest jeszcze opis S88 po angielsku ale są linki do zdjęć robionych aparatem z S88 jak dla mnie rewelacyjne jeśli chodzi o aparat wbudowany w komórce.

#153854  autor: adiq1033
 16 lut 2007, 11:34
vodzu, trzeba zaznaczyć, iz działalnośc benq-Siemens na przyszłośc jest zagrożona. Firma powoli się rozpada. Jeden użytkownik oddał swego czasu telefon to naprawy ... i wkońcu nie wiem czy go odzyskał :roll: Tego BS można podziwiać. Aparat 2.0 z Auto Focus, Makro ... dźwięk 3D surround. Wg mnie ma jeszcze lepszą klawiature i klawisze funkcyjne, niż taki bardzo znany K750i :wink:

#153861  autor: vodzu
 16 lut 2007, 11:53
adiq1033, Rozumiem o co Ci chodzi, wiem że Benq-Siemens ogłosił zakończenie działalności (już nawet nie ma ich strony, chociaż wczoraj jeszcze była) ale BENQ trzyma się mocno. Poza tym kupując telefon od dobrego sprzedawcy, który wystawia gwarancję myślę że nie ma się czego obawiać bo wtedy to ON (sprzedawca) jest gwarantem i w jego zakresie jest naprawa, ewentualnie wymiana telefonu na sprawny. Myślę że nie ma powodów do paniki, choć to oczywiście tylko moje zdanie. Jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy, mianowicie przez takie właśnie niusu o upadłości Benq-Siemens, plus ciągle chyba nie wyjaśniona sprawa co do dilera na Polskę telefonów Benq-Siemens (lub BENQ bo chyba teraz tak się będą nazywały) może być problem jeśli będzie się chciało sprzedać taki fon np za rok. Ale co tam, ja się nie boję i skuszę się na któregoś BS bo nigdy z żadnym telefonem nie miałem problemu, komórki używam od 8 lat, różnych marek i modeli i nigdy nie oddawałe żadnego do naprawy może stąd mój optymizm :)

A jak pomógł to kliknij, że pomógł...
Obrazek
Obrazek

#154386  autor: krzyo88
 17 lut 2007, 23:48
Mam pytanie odnośnie Cl71 wie ktoś jak sie go podłącza do komputera??
Chodzi mi o to czy są wymagane jakies sterowniki i pprogramy czy znajduje go jako dodatkowy dysk??
I jak jest w innych modelach Benq-Siemens??

#154598  autor: ignuś
 18 lut 2007, 19:14
krzyo88 pisze:Mam pytanie odnośnie Cl71 wie ktoś jak sie go podłącza do komputera??
Chodzi mi o to czy są wymagane jakies sterowniki i pprogramy czy znajduje go jako dodatkowy dysk??
I jak jest w innych modelach Benq-Siemens??
Z tego co wiem trzeba zainstalować "Mobile Phone Manager"
Nie jest wyświetlany jako "dysk twardy" :?

#156921  autor: krzyo88
 25 lut 2007, 17:42
Kupiłem dzisiaj CL71, działa super, wykonanie najwyższej jakości, Od rana sie bawie i bateria jeszcze cała. Najbardziej mnie zaskoczyło że po podłączeniu do kompa nie trzeba nic nawet bez karty pamięci jest jako dysk dodatkowy, mp3 o rozmiarze 10mb można wgrać w 40sekund :D jednym słowem za ta cene CUDO

#156939  autor: Necro Lord
 25 lut 2007, 18:21
To co widze na Allegro mnie dziwi.Telefony Benq Siemens są bardzo tanie.W sumie to mopłaca sie lecz jednak marka jest taka jaka jest.

#156961  autor: vodzu
 25 lut 2007, 19:08
krzyo88, napisz coś więcej, jak działa, jak mp3(jest jakiś eqalizer), jak wiświetalcz i ogólnie opisz swoje wrażenia na temat tego fona. Jak z jakością wykonania?

A jak pomógł to kliknij, że pomógł...
Obrazek
Obrazek

#157000  autor: krzyo88
 25 lut 2007, 20:09
Jakość mnie pozytywnie zaskoczyła i to bardzo (poza tymi paroma guzikami pod wyświetlaczem) Cała obudowa jest mocna i nic sie nie rusza, czuć w ręku metal nawet na tylnej klapce, mp3 na słuchawkach są w super jakości dzwięk 3d tez niezły słychać rużnice.
Przed głośniczek słychac jak w każdym innym telefonie, nie za głośno.
Więcej bede mógł napisać za kilka dni ;)
Pozdro
Aha i smsy sie pisze bardzo fajnie