Powiem Ci że zmieniłem telefonik z tej nokii na k750i i mam dosyć dobre porównanie. Więc może zacznijmy od wad obu telefonów
N6230i:
Denny wyświetlacz, archaiczne Menu i animacje, trochę małe przyciski, wpierdziela się dużo brudu za obudowę, ma trochę gorsza baterię od K750i, można wgrać tylko 1,5 mb gier i aplikacji Java, przy starszych wersjach nie można wyłączyć narastającego dzwonka, wkurza ten pop- port, zdarza się że muzyka przerywa jak się usiądzie, bardzo duża skłonność do rysowania się wyświetlacza( może głupio to zabrzmi ale Nokie jakoś ustępują SE pod Tym względem)
Zalety: bardzo stabilne oprogramowanie, funkcjonalny, można przełanczać piosenki i stacje radiowe przyciskiem w słuchawkach, przy większych kartach pamieci można telefon używać jako Pen Driver, wygodna obsługa, brak ruchomych elementów.
Co do k750i:
Wady:
Już mi się robią odpryski na ruchomej klapce od obiektywu, troche za łatwo się ona rozsuwa, a mam go dopiero Tydzień, raz zdąrzył mi się już zawiesić jak słuchałem radia i powiększałem zdjęcie

wkurza Menu Ery, a Orange ponoć jeszcze gorsze. Nie można używac jako pendrive ponieważ trzeba instalowac sterowniki na komputerze od tego telefonu, Karta pamięci pasuje do niewielu urządzeń (MMC od N6230i wchodziła mi do aparatu i do czytnika kart w komputerze, chociaż ma czytnik na kilka rodzajów kart,a ta nie pasi:/) Trudno o Etui przez ruchome Elementy i wiele przycisków.
Zalety: świetne, nowoczesne, bardzo ładne Menu, i co najważniejsze jest szybkie (nie muli jak w E398) Aparat na tyle dobry że można odczytywac litery ze sfotografowanej kartki. Bateria nieco lepsza, chociaz jak ja gadam czasem po 2 godizny dziennie, do tego słucham muzy to jest lepszy od tej Noki o jakieś pół dnia (ten mi wytrzymuje do 3 dni najczęściej 2, Nokia tylko 1,5; gdyby był tylko na czuwaniu to pewnie ze 6 dalby rade ale dużo się bawię niestety ) Generalnie telefonik określiłbym terminem User Friendly Se nie mają liczników w sms, ale jak dochodzisz do konca, gdy zostanie około 20 znaków to on się włancza, mnie to nie przeszkadza. Nie wpierdziela się tak kurz, ale nie zdejmuje się tez tak łatwo obudowa, można samemu robić update softu, a Nokią trzeba isć do serwisu. Muza dzięki Mega Bass trochę lepiej gra, ale nie tak dużo lepiej.
Generalnie dla mnie K750i jest nieco lepszy, ale jak ktoś potrzebuje Pendrive`a to wybierze Nokie
Co do wygladu to ocena subiektywna, ale opisze to tak: Nokia(miałem całą czarną obudowę inne kolory są dla mnie gorsze) to piękny klasyczny Design, natomiast K750i to piękny nowoczesny telefon.
Jak coś mi się przypomni to jeszcze dopiszę, jak masz pytania to gg: 683811
Wybór należy do Ciebie