• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #132010  autor: Pioter
 11 gru 2006, 15:10
Witam

Jestem właścicielem nokii 6070 i nie moge połaczyć tej komórki z komputerem.
Kupiłem kabel na allegro, który według sprzedawcy dzała tylko z programem Oxygen Manager. Próbowałem już wszystkiego i ta komórka nie widzi sie z komputerem.

Czy komuś udało się połaczyć ten telefon z komputerem i mógłby mi w paru zdaniach krok po kroku wyjaśnić jak to zrobić? Ja już sam nie wiem jak to zrobić.

Pozdrawiam
Pioter

#132068  autor: babeo
 11 gru 2006, 23:47
Pioter, jaki masz kabel? com czy usb?

#132074  autor: ywis
 11 gru 2006, 23:52
babeo83 pisze:jaki masz kabel? com czy usb?
Z kablami na COM się nie spotkałem już od dłuższego czasu, do nowych modeli telefonów są produkowane tylko na USB, aczkolwiek może ja o czymś nie wiem...

Jeśli chodzi o sam kabel i połączenie z telefonem, ściągnij sterowniki ze strony Nokii, po ściągnięciu, odłącz kabel od komputera i telefonu, zainstaluj sterowniki, zrób po instalacji reset komputera, po restarcie podłącz kabel do komputera, a do kabla telefon. Wszystko powinno wykryć samo i zainstalować w tym momencie jeśli wszystko było zrobione po kolei :-) ...zawsze tak robie i działa z każdym kablem i telefonem jakim mam do czynienie :-)

#132086  autor: babeo
 12 gru 2006, 00:05
ywis pisze:Z kablami na COM się nie spotkałem już od dłuższego czasu, do nowych modeli telefonów są produkowane tylko na USB, aczkolwiek może ja o czymś nie wiem...
Wiesz, jeżeli to nowy kabel to rzeczywiście może być USB. Ja mam roczny pod COMa (bo specjalnie taki chciałem) i 3120...6020 śmiga aż miło. 6070 ma chyab to samo wyjście co np 6020?

#132091  autor: ywis
 12 gru 2006, 00:10
babeo83 pisze:6070 ma chyab to samo wyjście co np 6020?
Tego Ci niestety nie powiem, ale wiem jedno. Kable USB nie są tak złe, wystarczy tylko umieć go zainstalować, a naprawdę to żadna trudność :-) ...fakt jest taki, że na początku też się męczyłem z tymi kablami pod USB, ale teraz już żaden problem.

#132096  autor: babeo
 12 gru 2006, 00:20
ywis pisze:fakt jest taki, że na początku też się męczyłem z tymi kablami pod USB, ale teraz już żaden problem.
Hehe, no tak wszystko jest łatwe i proste jak się to umie :wink:

#132116  autor: Pioter
 12 gru 2006, 07:16
dzieki wszytkim za rady, ale zrobiłem według kolejności podanej w drugim poście i ni choroby nie idzie :(

W Oxygen Connection Wizard tam gdzie ma już szukać połączenia, w oknie Phone information w polu Model mam Unknown :(

Mam takie możliwości do połaczenia:
DKU-5/CA-42
DKU-2/CA-53
DLR-3 or DLR-3P
DAU9P/FBUS

jak wybiore tą pierwszą opcję to najdłużej szuka połaczenia ale nie znajduje go. Nastepnie jak wybiore inne możliwości to kicha sie robi totalna bo od razu wyskakuje ze nie moze nawiazac połaczenia. JAk reszte połączen sprawdze to jest to samo, nawet jak powróce do pierwszej możliwosci to znowu wywala natychmiast ze nie moze połączyć, juz bez szukania.

Oczywiście kabel to usb
Pozdrawiam
Pioter

P.S

Coś mi sie wyświetla w Oxygen w programie jak go odpale to jest tam taka ikona coś w rodzaku połączeń, i jest napisane DKU5 Connected succesfully ale jakwchodzę w program to tam mam wszystkie opcje nieaktywne, czyli nie ma połączenia.

P.S.S
Mam jeszcze pytanie czy to możliwe aby moj telefon był jakos przyblokowany kodem zabezpieczającym uniemożliwiajacym połączenie kompa z komą?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

No i działa!! :)

Użyłem programu MobilEdit :) Wykryło wszystko z marszu, wszystko działa :)
Pozdrawiam
Pioter

Kto Jeszcze Chce Poznać Sekrety Praktycznego Marketingu?