• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #129150  autor: marektomek
 01 gru 2006, 08:05
Mam takie pytanie jak rozróżnić czy telefon jest aktualnie w zasięgu EDGE czy GPRS??? Bawiłem sie Nokią 6233 i tam wyraźnie jest albo G albo literka E na wyświetlaczu a w mojej 6230i jest zawsze G gdzie bym tylko nie sprawdzał..... Pewnie po szybkości jakoś można sie pokapować ale ja nie korzystam zbyt często z netu i wogóle... tak tylko czasem mmsa wyśle, no i sie zastanawiam czy aby nie jest zwalony moj tel ze nie łapie zasięgu EDGE. Jak to jest?

#129163  autor: Krisu6230i
 01 gru 2006, 10:34
marektomek pisze:tak tylko czasem mmsa wyśle, no i sie zastanawiam czy aby nie jest zwalony moj tel ze nie łapie zasięgu EDGE. Jak to jest?
w 6230i nie pokazuje ci zasiegu edge poprzez e literke. po predkosci sie lapiesz ale ja jakos tego nie odczuwam uzywajac np opery mini.
tak na marginesie jest juz jej nowa wersja

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#129283  autor: tymis
 01 gru 2006, 21:13
Krisu6230i pisze:po predkosci sie lapiesz ale ja jakos tego nie odczuwam uzywajac np opery mini
Rzeczywiście, używając OperyMini nie widzę bardzo dużej różnicy, może dlatego, że strony są kompresowane a przy małych plikach (do 20 kB) tego sie nie odczuwa? Ale z drugiej strony korzystając ze stron typowo WAP-owych (np.: Interii), napisanych w xHTML-u gdzie z założenia strona musi mało ważyć bo musi się "zmieścić" się na tzw. karcie różnica jest znaczna i dodatkowo mimo, że to język bardzo uproszczony to strony "pożerają" o wiele więcej niż operka.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...