• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #127099  autor: dechomenon
 25 lis 2006, 17:55
Czym się kierowaliście, przy wyborze fona z symbianem? Jakie są wady i zalety po dłuższym użytkowaniu? Bo ja własnie mam zamiar się przenieść za niedługi czas...no i tak co chwile mi się jakieś pytanie nasuwa, przez to piszę na forum...bo dużo spraw można tutaj sobie wyjaśnić...

#127102  autor: piotrz
 25 lis 2006, 18:06
był taki temat...Ale może masz inne pytania...
Tak więc kierowałem się tym, ze w symbianach sązawsze duże wyświetlacze. Mamy na nie wszelkiej maści programy i gry. No i mają dobre możliwości sprzętowe. Mogą znieść dużo większe obciążenie niż niesymbianowce. Spróbuj odtworzyć avi na telefonie bez systemu :-D Albo włączyć mp3 player, wiadomości i edytor worda jednocześnie :lol:

#127104  autor: dechomenon
 25 lis 2006, 18:17
czyli nie tylko, ze symbian daje możliwości wgyrwania progsów(głównie to mnie przekonywało), ale też telefon pracuje stabilniej i wiecej może mieć uruchomionych opcji na raz...przecież słyszy się, że symbian zawsze sie długo włącza itd.? No ale na moim SE gry też chodzą...to jak wygladają gry na tych fonach z symbianem, jeszcze lepiej? No własnie kolejna kwestia obslugiwanie róznych rodzajów plików, doc, xls, czy nawet avi przez ciebie wspomniane..jest to kolejna pewnie zaleta symbianowców?

#127114  autor: piotrz
 25 lis 2006, 18:36
dechomenon pisze:czyli nie tylko, ze symbian daje możliwości wgyrwania progsów(głównie to mnie przekonywało), ale też telefon pracuje stabilniej i wiecej może mieć uruchomionych opcji na raz...przecież słyszy się, że symbian zawsze sie długo włącza itd.? No ale na moim SE gry też chodzą...to jak wygladają gry na tych fonach z symbianem, jeszcze lepiej? No własnie kolejna kwestia obslugiwanie róznych rodzajów plików, doc, xls, czy nawet avi przez ciebie wspomniane..jest to kolejna pewnie zaleta symbianowców?
Znaczy telefon może nie pracuje stabilniej...Ale co najmniej tak stabilnie jak zwykły. Symbiany długo się włączają, to prawda. Ale w moim pości chodziło o to, że symbianowcce mają większą moc obliczeniową niżbez symbianka. Co do gier to wejdz np. tu

#127260  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 00:00
no tak sobie właśnie przejżałem te gierki jeśli tak rzeczywiście wyglądają jak na screen shotach to na prawdę jest to zadawalająca jakość...teraz tylko kwestia grywalności, w sumie z dnia na dzień stwierdzam, zę będę miał teraz telefon z symbianem

#127446  autor: RobertX
 26 lis 2006, 16:54
Ja mam symbiana odkad pojawila sie 3650 i teraz nie kupie sobie telefonu bez niego. Oprocz tego co PIOTRZ wypisal ja dodam, ze najwazniejsze sa dla mnie szczegoly - obsluga - w sumie prawie wszystko mozna dostosowac do swoich upodoban. Telefony sa bardzo rozbudowane i jest sie czym bawic - jak sie nudzi mozna sporo pogrzebac w telefonie ;) Bardzo spodobala mi sie taka ciekawostka przy pisaniu smsow: piszac ze slownikim telefon wybiera najczesciej wybierana kombinacje liter. Tzn normalnie w slowniku wpisujac 2333 otrzymujemy będę a ten sie nauczyl i wpisuje bede. dzieki temu nie musze sie martwic o polskie znaki ;) ale o tym juz gdzies pisalem...

#127452  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 17:10
no o tym juz nawet gdzieś czytałem hehe to pewnie to co Ty napisaleś..., no to w sumie coraz bardziej sie przekonuje do symbianowców...chociażby mi się spodobało, wgrywanie progsów do kompresowania plików

#127481  autor: RobertX
 26 lis 2006, 17:58
Fajna jest opcja podlaczenia telefonu jako pamieci przenosnej pod USB - fajny, latwy i szybki sposob na przeniesienie czegos na karte ;)

#127501  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 18:45
o tego też nie wiedziałem... a to pewnie garstka opcji i możliwości jakie daje symbian!

#127507  autor: Klusek
 26 lis 2006, 18:54
RobertX pisze:Ja mam symbiana odkad pojawila sie 3650 i teraz nie kupie sobie telefonu bez niego.
Mam to samo :) Kiedy kupiłem SX1 to już po kilku chwilach używania wiedziałem, że każdy kolejny mój telefon będzie miał Symbiana (lub inny OS). Dla mnie teraz telefon bez OSa to nie telefon ;)

Obrazek
Obrazek

#128304  autor: dechomenon
 28 lis 2006, 21:39
dlatego teraz chce nabyć "symbianosa" jakiegoś, chyba najabrdziej mi odpowiada ta możliwość ciągłego rozwoju

#128583  autor: RobertX
 29 lis 2006, 17:56
Hmm... przypomnialo mi sie, ze w symbianach nie ma ograniczen w skrzynce sms. Ja w swojej 7610 doszedlem do 2tys :))) Jak oddawalem do serwisu i kasowalem to musialem na pol godziny telefon zostawic ;)

#128756  autor: Klusek
 29 lis 2006, 23:18
RobertX pisze:przypomnialo mi sie, ze w symbianach nie ma ograniczen w skrzynce sms
I to jest jeden z lepszych bajerów ;) Na SX1 też miałem coś koło 2 tyś smsów, ale już skrzynka przy takiej ilości smsów lekko przymulała :) Jak na razie przez niecałe dwa tygodnie na N70 udało mi się uzbierać niecałe 500 smsów :) Spróbuję pobić rekord :D

Obrazek
Obrazek

#128759  autor: bikeman1
 29 lis 2006, 23:22
Zgadzam sie z Wami, Symbian to symbian:) Ja juz mialem 7650, 6600 a teraz E50.

W symbianie dopasowywujesz wszystko pod siebie, ustawiasz menu tak jak Ci wygodnie. W E50 mam tzw "active desk`a", polega to na tym ze mam na pulpicie ustawione najczesciej uzywane opcje fona, jednym ruchem i jestem w wiadomosciach, blutooth, czy notakach - nie musze nawet do menu wchodzic, swietna sprawa.

#128763  autor: Klusek
 29 lis 2006, 23:29
bikeman1 pisze:W E50 mam tzw "active desk`a"
N70 też ma ;) Fajna sprawa, bo oprócz skrótów do aplikacji są wyświetlane (i to chyba ważniejsze) alarmy, przypomnienia, notatki itp. raczej ciężko by mi było się teraz od tego odzwyczaić, bo już kilka razy mi się to bardzo przydało :)

Obrazek
Obrazek

#128776  autor: dechomenon
 30 lis 2006, 00:50
no ale wejście takie szybkie ja też mam w swoim SE K750i przez zastosowanie skrótów, nie wchodzę w menu aby dostać sie do porządanych opcji...ale z tą skrzynką smsową to mnie zaciekawiliście...2tys, heheh

#128781  autor: Klusek
 30 lis 2006, 01:02
Skróty klawiszowe to pikuś, bo to chyba każdy telefon ma, ale o wiele ciekawsze i przydatniejsze jest jak już wcześniej wspomniałem wyświetlanie na głównym ekranie bieżących alarmów, przypomnień itp. czy choćby aktualnie granej mp3ki :) A to wszystko to i tak tylko wierzchołek góry lodowej możliwości jakie ma Symbian :)

Obrazek
Obrazek

#128795  autor: bikeman1
 30 lis 2006, 10:39
Podoba mi sie jeszcze w E50 to, ze jak dostane smsa lub sygnal i nie odbiore go od razu, to pozniej przez 1 godz, 2 godz...w zaleznosci od ustawienia miga mi zielona lampka:) w nocy nie musze odpalac wyswietlacza zeby wiedziec czy ktos sie "dobijał" do mnie:)

#128805  autor: RobertX
 30 lis 2006, 11:55
A no i nie zapominajmy o syntezatorzemowy! Fajny bajer jak trzymam telefon w kieszeni i prowadze samochod a tu mi mowi kto dzwoni ;) a i naucylem sie w specjalny sposob wymawiac "bluetooth" i tylko za pomoca tego go wlaczam :) a co do wybierania numerow z ksiazki za pomoca tego to juz troszke gorzej, chyba ze opanuje sie ten specjalny jezyk ;)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2006, 12:15 przez RobertX, łącznie zmieniany 1 raz.

#128807  autor: dechomenon
 30 lis 2006, 12:00
o shit ta osattni funkcja mega dobra..właśnie o takie coś mi chodzi!