• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #126920  autor: teenek
 25 lis 2006, 03:12
Witam, od kilku dni badam wszelkie wiadomości związane z różnymi telefonami, ale niestety nie mogę dojść do jakiegoś określonego wyniku. Dlatego zwracam się o pomoc do forumowiczów. Żeby nie przeciągać:

Nokia 5300
SE K750
(Nokia 6280 - tylko ewentualnie, gdyby to miała być jakaś miażdżąca przewaga nad poprzednimi, rekompensująca znaczne różnice cenowe)

Prosze o jakieś sugestie. Generalnie to SE zdaje się być jakimś rewelacyjnym telefonem - mnóstwo pozytywnych opini, niektórzy uznają go za jeden z najlepszych telefonów wszechczasów. I w zasadzie nie zastanawiałbym się dłużej, ale: 1. nie do końca jestem pewien wytrzymałości, 2. przyciski na zdjęciach wydają mi się trochę małe 3.najważniejsze, strasznie mi się podobają te ogromne wyświetlacze 320x2..cośtam, on ma jednak mniejszy
Nokia jest dosyć świeża. Jej wadą jest głównie aparat, bo mniejsza rozdzielczość. Czy ktoś mi może powiedzieć, czy to aż taka różnica? No i poza tym bateria - chyba SE dłużej pociągnie, prawda?

Czego oczekuję od telefonu? W miarę dobrej baterii, żeby był wytrzymały i sprawny, muzyczki lubię posłuchać, jakieś zdjęcie zrobię, ale raczej jest to użytek okazjonalny. Zdjęcia pewnie głównie i tak w telefonie by zostawały. Jestem typowym samcem, który po prstu lubi mieć trochę bajerów w telefonie, choć nie zawsze z nich korzysta.
Dużym skokiem cenowym jest ostatnia Nokia. W zasadzie mogę ją rozważyć tylko, gdyby to było jakieś objawienie. Czy można tak o niej powiedzieć?

Proszę, pomóżcie, bo już 4 dzień czytam obszerne recenzje i wyselekcjonowanie tej grupy było nie lada wysiłkiem :) pozdrowienia

#126929  autor: MATIZ
 25 lis 2006, 07:55
Ja mogę powiedzieć Ci trochę jedynie o K750i bo go miałem a pozostałe 2 fony tylko oglądałem. Co do wyświetlacza - fakt jest trochę mały(fizycznie i rozdzielczościowo) ale za to ostry i czytelny, dobrze widoczny w słońcu. Bateria - porządne ogniwo - przy moim niemałym użytkowanie trzymała średnio 3 dni co jest raczej dobrym wynikiem. Aparat to w nim chyba najważniejsza rzecz. Zdjęcia wychodzą ładne pod warunkiem że jest dobre oświetlenie, przy słabszym widać minimalną stratę jakości. MP3 - ładnie grają zarówno w słuchawkach jak i na głośniku. Tel jest wytrzymały - wiele ze mną przeżył i dalej ładnie działał. Tak więc mogę Ci go z czystym sumieniem polecić :wink:

#126966  autor: teenek
 25 lis 2006, 11:20
dzięki za opinie, potwierdziłeś to co słyszałem o tym SE

może ktoś zna taką wadę 5300 że przebije ona jego ogromny ekranik i wtedy nie będę żałował, że wziąłem SE z mniejszym?

#127073  autor: szejkspir
 25 lis 2006, 16:19
Ja jeszcze małą dygresje odnośnie k750i dodam :-)
Co do tych klawiszy: "2" jest dodatkowo okrojona i dlatego czasem stwarza to kłopot, z pozosałymi klawiszami jest taka srawa, że trzeba sobie mniej więcej w ich środek trafić, nie wiem jak to powiedzieć, ale ruszają się na boki :P Mnie przeszkadza dodatkowo ta przesuwana zasłonka na obiektywie, muszę uważać bo czasem gdy wyjmuję/wkładam telefon z/do kieszeni to lubi się ona otworzyć. I nie lubię tego wrażenia, które sprawia ta zasłonka, takiego "garba" na plecach - pogrubia telefon. Ale mimo to polecam, w swojej klasie na pewno jest bardzo dobrym telefonem, nie zawiedziesz się :D

#127083  autor: dechomenon
 25 lis 2006, 16:49
i ja dodam swoje 3gr na temat SE K750i, mam go od ponad 4 miechów i wykorzystuje wszystkie jego funkcje oprócz odtwarzacza mp3 bo kurde wszedzie się przemieszczam autem a tam ma swoje car audio hehe:P chociaz testowałem jak to gra i muszę powiedzieć, że bardzo czysto wiec tylko powiększyć pamięc i trasa rowerem, pociagiem, wycieczka będzie przyjemną w Twoich ulubionych rytmach! no i aparat, dla mnie bardzo istotna sprawa...bo mam tyle ciekawych i super zdjęć, z różnych miejsc...że na pewno się nie zawiedziesz! fakt faktem jest "ssawa" na większy wyświetlacz...ale ten też daje radę!

#127103  autor: teenek
 25 lis 2006, 18:09
No to chyba już się będę decydował na SE 750. Dzięki za informacje. Może ktoś mnie jeszcze przekona do Nokii 5300 ?

#127584  autor: wafell7
 26 lis 2006, 21:03
Eeeee Nokia to uklepana marka ale niezaprzecze ze bardzo dobra. Koleżanka ma SE K750i i mialem go w rekach. CHetnie bym go kupil ale troche za duzo kosztuje:( jak na moją kieszeń. Ale bordo poledam tego K750i :D

#127617  autor: hettman
 26 lis 2006, 22:08
teenek pisze:Nokia 5300
-
teenek pisze:Jestem typowym samcem,
moje zdanie-(i tylko moje,ale może się ktoś zgodzi :-D ) nokia 5300 jest kobieca :!: 8) dodatkow: se k750i ma bdb kamere z autofocusem i wzorowym"flashem " a 5300 nie :P

#128345  autor: teenek
 28 lis 2006, 22:22
No to zdaje się, że za tydzień stanę się szczęśliwym posiadaczem SE (przy okazji podpisując cyrograf z Era na kolejne dwa lata). A jeszcze takie pytanie: na jaki czas czuwania tych dwóch telefonów mogę liczyć? Zaznaczę, że dzwonię bardzo rzadko, raz na 2-3 dni, wysyłam dziennie jakieś 10-15 smsów

#128356  autor: gomez1982
 28 lis 2006, 22:33
Przy takim dzwonieniu i pisaniu to naprawde uda Ci się uzyskać z 6 dni ale to bez bawienia się a z bawieniem z 3-4 dni.Tylko nie oczekuj tego od razu przynajmniej tak po 3-4 ładowaniu bateria się unormuje.

#128384  autor: teenek
 28 lis 2006, 23:31
Mówisz o którym telefonie?

#128459  autor: gomez1982
 29 lis 2006, 11:37
o k750i rzecz jasna.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2006, 11:39 przez gomez1982, łącznie zmieniany 1 raz.

#128485  autor: przemek910
 29 lis 2006, 14:22
gomez1982 pisze:Przy takim dzwonieniu i pisaniu to naprawde uda Ci się uzyskać z 6 dni ale to bez bawienia się a z bawieniem z 3-4 dni.Tylko nie oczekuj tego od razu przynajmniej tak po 3-4 ładowaniu bateria się unormuje.
teenek pisze:Mówisz o którym telefonie?
gomez1982 pisze:o k750i rzecz jasna.
Mi pozostaje tylko potwierdzić. Przy takim użytkowaniu bateria spokojnie wytrzyma 4-6 dni.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#128494  autor: l3p
 29 lis 2006, 14:50
A mnie 5300 bardzo urzekla.
hettman; Nie wiem, gdzie dostrzegasz w niej ta kobiecosc?? Klapki tez niby kobieca sa wedlug Ciebie? Natomiast co do wyboru telefonu dla Ciebie najlepszy bedize wlasnie K750i ze wzgledu na to, ze 5300 jest bardziej nastawiona na muzykalnosc fonu.[/b]

#128578  autor: Dragon
 29 lis 2006, 17:35
taka biala, jakies czerwone albo niebieskie wstawki, specjalnie meska to ona nie jest :P
Do twoich zastosowane najlepszy bedzie SE K750i
Co do Nokii to telefon na pewno najlepszy z tej trojki ale zastanow sie czy wykorzystasz jego mozliwosci biorac pod uwage ze z tego co mowisz roznica w cenie jest duza