• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.

#127566  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 20:29
a ktoś was wgyrawł GPS? bo taka możliwosć jest prawda?

#127569  autor: Kaczy
 26 lis 2006, 20:31
dechomenon pisze:bo taka możliwosć jest prawda?
Jest :)

Trzeba zakupić jeszcze odbiornik GPS. Za ok. 400 zł jest taki fajny na BT. Później instalujesz mapy i już działa.

...::: Made for loneliness :::...

#127570  autor: Klusek
 26 lis 2006, 20:34
dechomenon pisze:a ktoś was wgyrawł GPS? bo taka możliwosć jest prawda?
Żeby skorzystać z GPS w telefonie nie wyposażonym w odbiornik GPS musisz zakupić zewnętrzny odbiornik który łączy się z telefonem najczęściej przez bluetooth. Koszt takiego odbiornika to kilkaset złotych.

No i znowu się spóźniłem :)

Obrazek
Obrazek

#127685  autor: Maciej.Dz
 26 lis 2006, 23:20
piotrz pisze: Żeby skorzystać z GPS w telefonie nie wyposażonym w odbiornik GPS musisz zakupić zewnętrzny odbiornik który łączy się z telefonem najczęściej przez bluetooth. Koszt takiego odbiornika to kilkaset złotych.
nie wiem czy nokia 6021 ma symbiana, ale na tym telefonie uzywam aplikacji która wspolpracuje z GPS'em (nokia, komunikacja przez BT)
jezeli nie ma, to widocznie obecnosc symbiana nie jest wymagana do gps'a

#127692  autor: Kaczy
 26 lis 2006, 23:31
Nokia 6021 nie ma symbiana.

W takim razie opisz jak nazywal się program i co wyświetlało się na wyświetlaczu. Mapa z nazwami ulic, same nazwy ulic czy coś innego.
No i czy musiałeś uruchamiać jakiś program w telefonie czy samo "coś" się włączało.

Ps. GPS działa też w K310i. Ostatnio uświadomila mi to 1. klientka.

-Dzień dobry, czy w tym telefonie (k310i) działa GPS?
-Y... nie
-Bo ja miałam takiego starego Sagema i tam działał
- Y.... :roll: :shock: :shock:
Ale co się działo? Co się wyświetlało?
- No wie Pan, pokazywały mi się nazwy ulic na wyświetlaczu.

Lol... w tym momencie było już po mnie.
Oczywiście włączyłem Pani nawigację, dzięki której mogła w spokoju dolecieć do swojej dziwnej planety.

...::: Made for loneliness :::...

#127695  autor: Klusek
 26 lis 2006, 23:34
Maciej.Dz pisze:nie wiem czy nokia 6021 ma symbiana
Nie, ta Nokia nie ma Symbiana
Maciej.Dz pisze:to widocznie obecnosc symbiana nie jest wymagana do gps'a
Nigdzie nie jest napisane, że do korzystania, z GPSu potrzebny jest Symbian, bo są aplikacje GPS w Javie.

Np. NaviExpert działa w Javie

Obrazek
Obrazek

#127704  autor: Maciej.Dz
 26 lis 2006, 23:45
W takim razie opisz jak nazywal się program i co wyświetlało się na wyświetlaczu. Mapa z nazwami ulic, same nazwy ulic czy coś innego.
No i czy musiałeś uruchamiać jakiś program w telefonie czy samo "coś" się włączało.
wiec...

na wstepie dodam, ze zestaw dostalem do testowania wiec na pytania o koszy nie bede odpowiadal bo nie wiem

modul gps (GPS Nokia LD-1W) komunikuje sie przez BT z telefonem, po odebraniu sygnalu z 3 lub z 4 lub z 5 i wiecej satelit przesyla wspolrzedne do telefonu (np. ja mieszkam:
długość : 18 stopni 37 minut 64 sek
szerokość: 54 stopnie 20 minut 07 sekund
telefon znajac wspolrzedne pobiera mape przez gprs z sieci, wiec aplikacja nie zawiera w sobie mapy, nie trzeba aktualizowac itp,

jako ciekawostke powiem, ze rownoczesnie z pracą aplikacji do gpsa telefon umozliwia komunikacje przez PTT - NiM (naciśnij i mów), przy rozpoczeciu łącznosci PTT aplikacja jest w tle, po zakonczeniu łącznosci aplikacja ponownie pojawia sie na ekranie

dodatkowo "system" połączony jest z serwisem www oraz aplikacją na pc, gdzie po wpisaniu danych (numer tel, hasla itp) mozna obserwować polozenie zestawu
oprogramowanie jest bardziej rozbudowane niz aplikacja z www, lecz na strone www mozesz sie zalogowac z dowolnego komputera

aplikacja na telefonie, www i pc umożliwia śledzenie zestawu czyli zaznaczona jest trasa, predkosc, kierunek itp

#127717  autor: pumba
 27 lis 2006, 01:46
Jeśli mowa o GPSie w komórkach to ja też coś na ten temat napiszę bo przez ten weekend miałem okazje pobawić się tym cudem i jestem zaszokowany pozytywnie oczywiście.

Moja nawigacja miała następującą konfigurację:
- telefon Nokia 6280 (bez symbiana oczywiście)
- aplikacja JAVA NaviExpert (aplikacja darmowa)
- moduł GPS NOKIA LD-3W (cena 300zł z allegro)

Zanim miałem okazje wypróbować nawigację opartą na javie nie spodziewałem się zbytniej rewelacji i zostałem pozytywnie zaskoczony bo to działa bardzo dobrze.

Zaplanowałem sobie dwie trasy:

1. Żory :arrow: Rybnik - trasa wyznaczona bezbłędnie choć nawigacja nie poinformowała mnie o jednym rondzie ale to może z tego powodu że nie wjeżdżałem na nie a przejeżdżałem dodatkowym pasem obdzielonym cienkim pasem zieleni od ronda ale pomimo to powinna być informacja o fakcie istnienia ronda.

2. Rybnik :arrow: Opole - w tym przypadku nawigacja poprowadziła bezbłędnie choć w pewnym momencie a dokładnie na wysokości Gliwic przy zjeździe na autostradę A4 trochę się pogubiła ta nawigacja bo pomimo że jechałem po jezdni nawigacja wskazała że zjechałem z drogi i informowało o zjeździe z wyznaczonej trasy ale mógł to być chwilowy błąd w ustaleniu pozycji bo było to na skrzyżowaniu podczas wykonywania manewru skręcania.

Podczas jazdy towarzyszą nam wyraźne komunikaty głosowe, więc nawet nie musimy spoglądać na wyświetlacz telefonu.

To tak w skrócie w najbliższym czasie postaram napisać się dłuższą relacje z korzystania z tego wynalazku bo jest to godne polecenia i co najważniejsze niedrogie ;)

#127718  autor: pumba
 27 lis 2006, 01:55
Maciej.Dz pisze:dodatkowo "system" połączony jest z serwisem www oraz aplikacją na pc, gdzie po wpisaniu danych (numer tel, hasla itp) mozna obserwować polozenie zestawu
oprogramowanie jest bardziej rozbudowane niz aplikacja z www, lecz na strone www mozesz sie zalogowac z dowolnego komputera

aplikacja na telefonie, www i pc umożliwia śledzenie zestawu czyli zaznaczona jest trasa, predkosc, kierunek itp
Maciej.Dz, o jakiej aplikacji to piszesz? czy jest to związane może z NaviExpert?

#127724  autor: Maciej.Dz
 27 lis 2006, 07:08
pumba pisze:aplikacji to piszesz? czy jest to związane może z NaviExpert?
nie

producentem aplikacji jest "keratronik"

aplikacja nie jest typu automapy, gdzie wprowadzasz cel i głosem jestes kierowany,
raczej pod kątem np. floty w firmie, gdzie montujesz zestaw w samochodzie i monitorujesz samochód z centrali

--
m

#127742  autor: dechomenon
 27 lis 2006, 09:48
no ja właśnie też sie tym interesowałem, do mojego SE i dostałem od kogoś właśnie z SE linki do 2 aplikacji GPS NaviExpert i drugi nie pamiętam, musiał bym spojrzeć w pocztę. ale fajna sprawa jeśli to działa!

#127844  autor: RobertX
 27 lis 2006, 15:59
Jak dla mnie korzystanie z GPS w komorce jest klopotliwe i wyswietlacze sa za male. W sumie uzywanego palmtopa kupi sie za kilka stowek, wiec nie wiem czy jest sens wywalania 300-400 zl na sam odbiornik.

#127909  autor: Maciej.Dz
 27 lis 2006, 19:27
RobertX pisze:wiec nie wiem czy jest sens wywalania 300-400 zl na sam odbiornik
jezeli masz flote samochodow i Twoi pracownicy "oszukują" z trasami itp, to zakup takiego gpsa zwroci Ci sie po tygodniu
potrzebujesz zestaw gps + telefon z javą - koszt jednorazowy
jezeli chodzi o koszty to operatorzy zauwazyli zapotrzebowanie na tego typu usługi i np. era wprowadziła ofertę "taryfa telemetryczna", gdzie abonament kosztuje 10 zl a pakiet 5 MB - 5 zł (20MB - 20zł)
w plusie i orange - nie znam oferty

btw - chyba wyszliśmy troche z tematu...

#127916  autor: pumba
 27 lis 2006, 20:17
RobertX, ale nie każdy palmtop ma w sobie GPS więc koszta mogą być wyższe niż piszesz a co do wielkości wyświetlaczy to ja w swojej mam 2,2" więc jest wystarczający a poza tym w nawigacji najważniejsze są komunikaty głosowe a nie obraz ;)

#127968  autor: RobertX
 27 lis 2006, 22:28
Moze i tak ale ja potrzebuje wiekszego i dotykowego wyswietlacza.

A to: calkiem tanio

#128065  autor: dechomenon
 28 lis 2006, 11:20
no tak do jednych aplikacji dotykowiec jest o wiele lepiej przystosowany, więc to jest wzgledne do czego bede używał telefonu

#128072  autor: yo!
 28 lis 2006, 12:04
panowie, rzeczywiiście konkretny oftop się tu zrobił.
dwie uwagi:
-nie tylko symbianowce podłącza sie do kompa jako pamięć zewnętrzną - moją n6280 też tak mogę połączyć
-pumba: w tym naviexpercie to na taką trasę ile danych musiałeś ściągnąć żeby mieć mapę?czy też ściągając aplikację masz od razu komplet map?

fear ends
when yo! comes

#128155  autor: piotrz
 28 lis 2006, 17:05
chyba zamknę ten temat...bo oftop się zrobił jak ta lala :wink:
Wydzielił bym ale tak do końca nie wiem o czym tu gadacie :lol:

#128233  autor: pumba
 28 lis 2006, 20:03
yo! pisze:-pumba: w tym naviexpercie to na taką trasę ile danych musiałeś ściągnąć żeby mieć mapę?czy też ściągając aplikację masz od razu komplet map?
Aplikacja nie zawiera map, za każdym razem planując nową trasę mapa jest pobierana z internetu a stara przepada a szkoda mogła by sobie zostać żeby później się można było do niej odwołać ale niestety tak nie jest, a jedna taka mapa waży parę kilo więc opłata za GPRS jest niewielka ;)

RobertX pisze:Moze i tak ale ja potrzebuje wiekszego i dotykowego wyswietlacza.

A to: calkiem tanio
Ale w opisie aukcji wyraźnie pisze że ten palmtop nie ma GPS więc moduł GPS i tak będzie trzeba kupić ;)

piotrz, po co od razu zamykać temat jak dyskusja jest na bardzo interesujący temat wystarczyło by abyś się wczytał w ten temat i zaraz byś wiedział o co chodzi, więc otwieram temat i wydzielam jego cześć tworząc powyższy temat ;)

#128787  autor: Shyduo
 30 lis 2006, 09:26
Wiesz Robert, dotykowy ekran?? Wystarczy coś pod kontrolą UIQ jak mój P910i. Wyświetlacz jest spory. Mam na nim Tom-Tom'a. Wgrywasz mapy jakie chcesz, języki to samo. Niestety na razie nie mam stycznosci z modułem gps. jak będe już jeździł furką to wtedy nad tym pomyslę (czyt: gdzieś w przyszłym roku). Bo jak się tak przyjżeć to super sprawa ta nawigacja.