• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #118400  autor: Dante
 28 paź 2006, 21:58
Witam. 2 tygodnie temu stałem się posiadaczem 6630. Wszystko byłoby oki, gdyby nie mały problem. Nie mogę wysyłać ani otrzymywać MMS'ów. Tzn. jak otrzymuje pojawia się adres www na jaki mam się zalogować, podać hasło, itp. Mam także problem z połączeniem netowym. Wyskakuje komunikat: "Łączenie przez eraWAP GPRS TT". Po czym:"Pakiety danych niedostępne. Sprawdź usługi sieciowe". Niestety niewiele mi to mówi jako że nie jestem specjalnie obcykamy w tej dziedzinie(w zasadzie wogóle nie jestem :? ) Sieć Era Tak Tak. Za odpowiedź z góry dziękuję.

Siemens A50 => 6630

#118403  autor: MarcinK
 28 paź 2006, 22:01
wygląda na to że nie masz aktywowanego GPRS i MMS
musisz wpierw aktywować ;-)

#118439  autor: piotrz
 28 paź 2006, 22:38
masz nie aktywowane mmsy i gprs
mmsy:
*132*1*1#
gprs
*132*2*1#
No i jeszcze pytanie, czy masz w telefonie wszystko skonfigurowane:
http://era.pl/index.php?id=konfigurat&section=taktak

Skonfiguruj, uaktywnij i będzie okej.
Stawiam na to pierwsze, bo taki komunikat jest jak nie mamy w sieci mmsów

#118485  autor: Dante
 28 paź 2006, 23:18
Aktywowałem i GPRS i MMS. Autokonfiga też zrobiłem. Przed chwilą jeszcze sprawdziłem status tych usług, obie aktywne. Niestety jak nie mogłem wysyłać mms tak nadal nie mogę (jeszcze nie wiem jak jest z otrzymywaniem, ale pewnie to samo ;( ) Nadal nie łączy też z netem (ten sam komunikat o pakietach) :?

Siemens A50 => 6630

#118490  autor: piotrz
 28 paź 2006, 23:21
poczekaj..mms i gpr nie są aktywne od razu..musi potwierdzenie przyjść.

#118499  autor: Dante
 28 paź 2006, 23:27
No własnie przyszło. By to sprawdzić wybrałem 9797. Obie usługi aktywne. Jak próbuje wysłać mms to nie idzie, zostaje w nadawczej i jest napisane że spróbuje za około 10 min (tzn jest podana dokladna godzina wyslania, przesunieta o okolo 10 min). Daje opcje->wyślij ale bez rezultatu. A z GPRS bez zmian. Włączam przeglądarke (standardowa) daje eraWAP... i wyskakuje tekst o niedostepnosci pakietow :?
W ustawieniach połączeń->punkty dostępu są wymienione Erainternet, eramms, eraWAP GPRS TT i 3 inne dla Heyah (ale jako domyslne są te Ery).
W ->Pakiety danych mam Połączenia pakietwe: Kiedy potrzeba, a Punkt dostępu: Brak. Może tu trzeba coś zmienić(tzn wpisać ręcznie jakiś punkt dostępu :?: )

[ Dodano: 2006-10-31, 16:58 ]
Zrobiłe autokonfiguracje jeszcze kilka razy, MMS i GPRS aktywowane. Nadal nic nie idzie. W ->Pakiety danych mam Połączenia pakietwe: Kiedy potrzeba, a Punkt dostępu: Brak. Może tu trzeba coś zmienić, wpisać jakiś adres czy coś.

[ Dodano: 2006-11-01, 21:55 ]
Heh. Dzisiaj znów próbowałem i...zadziałało :shock: Trochę to dziwne bo nic innego nie robiłem :? Dzięki. Dostajecie pomógł.

Siemens A50 => 6630

#123165  autor: peterjan
 12 lis 2006, 01:30
Dante pisze:[ Dodano: 2006-11-01, 21:55 ]
Heh. Dzisiaj znów próbowałem i...zadziałało :shock: Trochę to dziwne bo nic innego nie robiłem :? Dzięki. Dostajecie pomógł.
Być może zrestartowałeś telefon?

Również w Nokii 6630, z ustawieniem mms-ow w Heyah męczyłem się dziś pół dnia (objawy identyczne jak opisane wyżej) i gdyby nie to, że dodałeś informację, że to zadziałało po jakimś czasie "samo", pewnie bym się załamał, a tak pomyślałem żeby zrestartować telefon i... to pomogło.

Dlatego na zasadzie "sztafety pomocy", dodaję moją obserwację i chętnie dorzucił bym jeszcze punkty pomocy.

Pozdrawiam