• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #122646  autor: elmenel
 10 lis 2006, 18:26
Koncowki jeszcze nie kupilem, telefon rozebralem na czesci pierwsze i... probuje znalesc ta koncowke :wink: . O wygladzie tego elementu wiem tyle ile mozna wywnioskowac ze zdjecia z aukcji na Allegro.

Czy ktos moze mi powedziec gdzie ten dzinks jest w moim telefonie. Dla ulatwienia zalaczam fotke nagiej 6310i.

Bede tez wdzieczyny za jakies dodatkowe wskazowki od osob ktore juz to robily. Z gory dziex!

Obrazek
(sorry za jakosc :?)

#122648  autor: babeo
 10 lis 2006, 18:52
Ach Ci niepoprawni majsterkowicze, moja dobra rada: złóż telefon tak by nikt nei poznał, że go rozbierałeś i oddaj go do dobrego serwisu. To jest dość standardowa naprawa, koszt o ile dobrze pamiętam to około 60zł. Nie jest to mega trudne, poprostu "know-how" ...

#122662  autor: elmenel
 10 lis 2006, 19:23
No wlasnie skoro radza sobie z tym chlopcy w serwisie to jest szansa ze mi tez sie uda :wink: . Troche sie bawilem elektronika wiec podjoloem ryzyko. Sa 2 opcje: albo do reszty skpoie tlelefon, ktory z padnienta koncowka i tak jest bezuzyteczny albo sie uda.

Telefon przez 4ry lata przyjaznil sie z moimi kluczami w kieszeni ,wiec nawet w pelni sprawny nie jest warty duzo wiecej niz owe 6 dych ktore musialbym zostawic w serwisie. Dlatego probuje wlasnych sil.

Bardzo prosze o wskazowki. Z gory dzieki, i pozdrawiam wszystkich odwaznych i pewnych siebie rozkrecaczy telefonow :wink:

#122672  autor: jacguszi
 10 lis 2006, 20:16
Nie wiem jak bardzo jesteś zdeterminowany ale dobre chęci bez odpowiedniego sprzętu w tym przypadku to za mało.Oprócz tego scalaka potrzebna jest jeszcze odpowiednia lutownica tzw. "hot air".Bez tego cała operacja sie nie uda.Możesz tylko zniszczyć płytę główną telefonu.Zajrzyj na elektrodę tam znajdziesz odpowiednie forum.Na twoim zdjęciu nie wskażę ci końcówki bo jej na nim nie widać.Nie zdemontowałeś ekranu który ją osłania.Uwierz mi że najtaniej będzie jak zaniesiesz ją do serwisu. :wink:

#122722  autor: ywis
 10 lis 2006, 23:04
Potrzebna Ci będzie do tego lutownica z malutkim grotem jak pisze poprzednik tzw. "hot air", wtedy może coś zdziałasz, aczkolwiek wolałbym dać to fachowcowi :)

#124361  autor: nhm
 16 lis 2006, 11:22
ywis pisze:Potrzebna Ci będzie do tego lutownica z malutkim grotem jak pisze poprzednik tzw. "hot air", wtedy może coś zdziałasz, aczkolwiek wolałbym dać to fachowcowi :)
Gwoli scislosci lutownica na gorace powietrze nie zawiera grotu tylko dysze :)
A skad wiesz ze wlasnie koncowka jest uszkodzona?

- = n h m = -

#124428  autor: b@sho
 16 lis 2006, 13:46
jesli nie lapie zasiegu a tel dziala to bardzo prawdopodobne ze tak sie stalo ale moga tez byc inne przyczyny przeciez. jakie sa twoje obserwacje dotyczace tego tela?? cjak dziala?? itd bo moze problem jest w czym innym

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#124464  autor: babeo
 16 lis 2006, 14:25
Ja podtrzymuje swoje zdanie, że elektronika nie jest dla każdego. Możesz jednak napisać, jakie są efekty Twojje działalności. Chetnie poczytam :)