• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #122194  autor: bamil
 09 lis 2006, 08:26
nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dlatego zakładam nowy temat

od niedawna jestem posiadaczem i uzytkownikiem SE P910i
słyszałem, że mozna ten aparat wykorzystać jako nawigację satelitarna w aucie
i w związku z tym mam kilka pytań do użytkowników tego modelu:
1. czy ktoś może próbował to zrobić w tym telefonie i z jakim rezultatem
2. słyszałem, że procesor telefonu jest za wolny i w trakcie jazdy nie wczytuje odpowiednio szybko mapy-czy to prawda?
3. jakiej wogóle mapy mozna używac w tym telefonie i może ktoś wie gdzie jest dostępna?
4. czy karty pamięci można wymieniać na włączonym aparacie czy trzeba najpierw wyłaczyć telefon zupełnie?

nadajnik chciałbym dać na Bluetooth
będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat

pozdr.
A ja będę wdzięczny jak zapoznasz się z zasadami tytułowania postów. Temat poprawiłem.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2006, 15:52 przez bamil, łącznie zmieniany 1 raz.

#122271  autor: domin
 09 lis 2006, 13:44
Witaj. Mam tego SE.
Nie zakładałem w nim nawigacji, ale z tego co wiem - pewien nie jestem - to w tym telefonie nawigacja idzie przez GPRS - to są straszne koszta, i być może dlatego gorzej z aktualizacją.
Jeśli chodzi o karty pamięci to bez problemu wyjmujesz i wkładzasz bez żadnego wyłączania telefonu. Jeśli karta jest duża np 1GB i mocno naładowana danymi, to telefon może chwilę ją wczytywać i wtedy na chwilę się zamrozi.

domin
 #122327  autor: piotrz
 09 lis 2006, 17:05
bamil pisze:nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dlatego zakładam nowy temat

od niedawna jestem posiadaczem i uzytkownikiem SE P910i
słyszałem, że mozna ten aparat wykorzystać jako nawigację satelitarna w aucie
i w związku z tym mam kilka pytań do użytkowników tego modelu:
1. czy ktoś może próbował to zrobić w tym telefonie i z jakim rezultatem
2. słyszałem, że procesor telefonu jest za wolny i w trakcie jazdy nie wczytuje odpowiednio szybko mapy-czy to prawda?
3. jakiej wogóle mapy mozna używac w tym telefonie i może ktoś wie gdzie jest dostępna?
4. czy karty pamięci można wymieniać na włączonym aparacie czy trzeba najpierw wyłaczyć telefon zupełnie?
1. ja nie robiłem, ale mogę na pare pytań odpowiedzieć
4.można na właczonym telefonie
3. tomtom. kupujesz zestaw razem z odbiornikiem gps i hulasz :twisted: widziałem raz w mediamarkcie bodajrze. poszukaj w sklepach elektronicznych.powinien być. i nie działa przez gprs :| tylko ma wbudowane w siebie mapy.

co do pkt 2 to powiem tyle, że procesory se są jak procki amd- są wydajniejsze od jednostak intela (czyli nokii w tym przypadku). i nie należy się kierować 150mhz. w rzeczywistość jest ich więcej. do muzyki, gier, filmów w ładnej jakości jest bardzo dobry. muli przy ekselu troche-większe dokumenty się ciężko przesuwa. Możliwe że do tomtoma też będzie dobry. Ale nie wiem.

#122539  autor: domin
 10 lis 2006, 11:01
Ok Piotrz to ja się przy okazji też dowiedziałem... Z ciekawości do Piotrz - dlaczego zamieniłeś P910i na SX1???

domin

#122575  autor: piotrz
 10 lis 2006, 14:50
domin pisze:Ok Piotrz to ja się przy okazji też dowiedziałem... Z ciekawości do Piotrz - dlaczego zamieniłeś P910i na SX1???
p910 zamieniłem na mda III ( w p910 strasznie brakowało mi wifi i jakichś ciekawych wyścigów. No i aparat słaby- w pochmurne dni ok, ale w słoneczne nie da się zdjęcia zrobić wogóle. Poza tym przeglądanie internetu na p910i jest swoistą katorgą...strony się ładują w żółwim tempie. w mda tych problemów nie było. A mda zamieniłem na sx1 bo teraz jestem w domu i internet mam w komputerze, a cegły nosić nie chcę. w mda była bardzo słaba jakość rozmów i nie było raportów doręcen (znaczy były, ale za każdym razem trzeba było zaznaczyć żeby dostarczył raport).na dodatek bateria słaba strasznie A z sxem można badzo wiele zrobić. I jest malutki.

#122889  autor: Ghost_Dog
 11 lis 2006, 13:22
JA uzywam p910i do nawigacji i spisuje sie REWELACYJNIE !!!, wczesniej uzywałem TomToma na 6600 i było bez porówniania:) . Obecnie jeżdże na TomTom Moblie 5.200 i mapie PL CZ HU SK 6.45 lub na Eastern Europe 6.08 i jest git. Co do zamulania nawigacji to ktoś ci niezły kit sprzedał. Chodzi lepiej niz na S60 i co wiecej w pracy instaluje nawigacje na różnych palmach i nie wiem jak to jest zrobione ale na moim p910i tt 5 chodzi znacznie szybciej niz na nowych palmach acer, fujitsu siemens czy asus, a one mają cpu min 300mhz, podczas gdy se p910 tylko 160mhz, no ale tu wychodzi prawda dotycząca również pc-tów, że nie tylko częstotliwość taktowania się liczy. Co do pokrycia map to tylko program z ppc "Automapa" ma większe pokrycie Polski, choć w tt jest przyzwoite. No i do TT masz mapy calej Europy,Australii, Kanady, USA itd. Zaletą wzgledem Automapy jest tez widok 3D oraz BARDZO INTUICYJNA OBSŁUGA. Więc ja polecam BARDZO, jestem zadoolony. Na uiq3 czyli np p990i jest juz TT 6 :). Jak masz jakies pytania to chetnie pomogę :P

[ Dodano: 2006-11-11, 13:31 ]
A i zapomniałem, jako naddajnika uzywam NOKIA 3dLW Bluetooth 2.0 na chipie SIRF STARIII, ma baterię bl-c5 czyli taką jak np n6600 i wiele innych. Polecam ją , łapie sygnał nawet gdy wrzucę ją pod siedzenie !!!!!!!!!! Koszt w Media Markt to +/- 350zł, ja dałem 211 zł brutto za nową, ale mam wtyki :D. Do niej musisz sobie dokupic ładowarke domowa, bo dołączana jest tylko samochodowa, ale to mały koszt. Ja zaopatrzyłem sie w uniwersalną z 5-oma końcówkami do Nokii, SE, Samsunga, Siemensa. Ma ona tez mozliwosc ladowania z usb. Dałem za nią 17 zł , więc myslę,że było warto, no i oczywiscie uchwyt do pda na przyssssawkę :) za 19zeta i śmigam. SE p910i jak pewnie wiesz ma GENIALNY !!! głośnik dlatego działa to bardzo dobrze nawet gdy masz Diesla :) Pozdro 4 p910i users :P

#123500  autor: bamil
 13 lis 2006, 09:38
Ghost_Dog : wielkie dzięki za wyczerpujące informacje - zaraz bedę się rozglądać za programem i mapami bo to chyba najwiekszy kłopot będzie ale już przynajmniej wiem czego dokładnie mam szukać :-)
a co do nadajnika to zastanowię się jeszcze jaki ale to już sprawa na później jak juz zdobędę program :-)

[ Dodano: 2006-11-24, 13:43 ]
a czy ktoś może mi podpowiedzieć czy AUTOMAPA też działa w tym telefonie czy ona jest tylko na PocketPC czyli windowsa?