• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #120196  autor: Marcin
 03 lis 2006, 09:41
Jak najbardziej jestem za i uważam ,że powinni juz to dawno zrobić.

#120198  autor: b@sho
 03 lis 2006, 09:47
tez jestem za takim zakazem, to tak jak z ubieraniem sie, czesci dzieciakow czuje sie gorzej jak ktos ma lepsze ciuchy czy tel, pozniej musza to odreagowywac.. budzi sie agresja itd... a jezeli chodzi o te wszystkie filmiki krecone w szkoloach, to bez kom takie zachowania tez byly tylko ciezej bylo z dowodami, a teraz nagle szum ze agresja w szkole itd, zawsze byla... tylko nikt sie przyznac nie chcial

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#120199  autor: Vieslav
 03 lis 2006, 09:50
A wy myślicie, że kom w szkole to jest potrzebny tylko po to, żeby zaszpanować? Bo ja nie. W szkole bardzo mi się przydaje kom i nie tylko do dzwonienia i pisania na nudnych lekcjach, ale ma też wiele innych funkcji, które mi życie ułatwiają. Więc niech Giertych nie pie***li jakiś głupot albo niech sam komórki tylko w domu używa to zobaczy jak to fajnie. Póki co będę swoją nosił i nie zamierzam przestać.

#120200  autor: b@sho
 03 lis 2006, 09:54
kazdy ma zdanie jakie ma. ja tam za giertychem nie jestem. tel to urzadzenie jak kazde inne, i moze byc pomocne w szkole, zgadzam sie. ale niestety sporo ilosc osob nie dorosla do tego, i nie kazdy ma takie podejscie jak ty. tak jak dla sporej liczby osob licza sie samochody, kto ma lepszy itd, tak samo jest z komami. a dzieciaki potrafia byc wredne

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#120201  autor: Marcin
 03 lis 2006, 09:56
Wiesz nie uważam,żeby dzieciakom w wieku 14 lat czy mniej byly potrzebne komórki,mogą bez nich żyć i w pelni kożystać z życia.Nie jest to niezbędzy gadżet.
b@sho pisze:to tak jak z ubieraniem sie, czesci dzieciakow czuje sie gorzej jak ktos ma lepsze ciuchy czy tel,
i tu się zgodze z b@sho

#120212  autor: babeo
 03 lis 2006, 10:33
Jestem w 100% za! Chodziłem do prywatnego LO i byż zakaz używania i wszyscy się stosowali do niego, a jak nie i nauczyciel przłapał to telefon był konfiskowany i odbierał go rodzic. Teraz jestem na studiach, takiego zakazu nie ma ale ludzie naprawdę przeginają. Ostatnio koleś odebrał na wykładzie (prowadzonym przez Dziekana) i w ogóle się z tym nie krył. Dziekan poprosił go do siebie, poprosił o nazwisko, numer indeksu i legitymacje oraz pustą kartkę ... na kartce napisał polecenie do Dziekanatu, że mają temu studentowi wydać papeiry ... :-D

#120216  autor: JacekS
 03 lis 2006, 10:40
Tak i niech wszyscy mają jeszcze jednakowe piórniki, długopisy, i fryzury.I wtedy nikt nikomu nie bedzie zazdrościł. Co jest nie zyjemy w komunistycznym kraju.

[ Dodano: 2006-11-03, 10:46 ]
babeo83 pisze:Teraz jestem na studiach, takiego zakazu nie ma ale ludzie naprawdę przeginają. Ostatnio koleś odebrał na wykładzie (prowadzonym przez Dziekana) i w ogóle się z tym nie krył.
No cóż rzeczywiście to wina komórki ,a nie studenta. Jak ktos ma troche oleju w głowie to tak się nigdy nie zachowa

[ Dodano: 2006-11-03, 10:55 ]
No trzeba też zlikwidowac samochody ( bo są przez nie wypadki ). No cóż kolejny poroniony pomysł Giertycha, mieliśmy już amnestie maturalną, teraz to, ciekawe co bedzie nastepne. Drut kolczasty wokół szkól, nauczyciele bedą wyposażeni w paralizatory.

[ Dodano: 2006-11-03, 10:56 ]
Marcin pisze:Wiesz nie uważam,żeby dzieciakom w wieku 14 lat czy mniej byly potrzebne komórki,mogą bez nich żyć i w pelni kożystać z życia.Nie jest to niezbędzy gadżet.
Np. rodzice mają kontakt z swoim dzieckiem, wiedzą co się z nim dzieje

[ Dodano: 2006-11-03, 10:58 ]
b@sho pisze:a teraz nagle szum ze agresja w szkole itd, zawsze byla... tylko nikt sie przyznac nie chcial
Dokładnie tego sie nie wyeleminuje

#120219  autor: babeo
 03 lis 2006, 11:03
jacenty1812 pisze:Tak i niech wszyscy mają jeszcze jednakowe piórniki, długopisy, i fryzury. Co jest nie zyjemy w komunistycznym kraju.
No widzisz jacenty1812 jak zwykle przeginasz w drugą stronę.
jacenty1812 pisze:
babeo83 pisze:Teraz jestem na studiach, takiego zakazu nie ma ale ludzie naprawdę przeginają. Ostatnio koleś odebrał na wykładzie (prowadzonym przez Dziekana) i w ogóle się z tym nie krył.
No cóż rzeczywiście to wina komórki ,a nie studenta. Jak ktos ma troche oleju w głowie to tak się nigdy nie zachowa.
No włąśnie, ale to przecież szkoła powinna mu nalać tego oleju do głowy, może jak nauczyłby się tego w szkole to nie miałby potem takich głupich pomysłów
jacenty1812 pisze:No trzeba też zlikwidowac samochody ( bo są przez nie wypadki ). No cóż kolejny poroniony pomysł Giertycha, mieliśmy już amnestie maturalną, teraz to, ciekawe co bedzie nastepne. Drut kolczasty wokół szkól, nauczyciele bedą wyposażeni w paralizatory.
Zdziwiłbyś się wczoraj widziałem, że nawet dziennikarz z Gazety Wybiórczej odniósł się pozytywnie do tego pomysłu, więc jednak wszyscy go nie krytykują ...
jacenty1812 pisze:
Marcin pisze:Wiesz nie uważam,żeby dzieciakom w wieku 14 lat czy mniej byly potrzebne komórki,mogą bez nich żyć i w pelni kożystać z życia.Nie jest to niezbędzy gadżet.
Np. rodzice mają kontakt z swoim dzieckiem, wiedzą co się z nim dzieje
To dlaczego nikt nigdy nie powiedział, że zadzwonił do rodzica jak ktoś mu coś zrobił? Wiesz dlaczego? bo już mu ukradli ten telefon ...

#120222  autor: JacekS
 03 lis 2006, 11:12
babeo83 pisze:No włąśnie, ale to przecież szkoła powinna mu nalać tego oleju do głowy, może jak nauczyłby się tego w szkole to nie miałby potem takich głupich pomysłów
Zachowanie wynosi się generalnie z domu, mimo że to zadanie należy również do szkoły, to nie ma co się oszukiwać że tak rzadko jest
babeo83 pisze:Zdziwiłbyś się wczoraj widziałem, że nawet dziennikarz z Gazety Wybiórczej odniósł się pozytywnie do tego pomysłu, więc jednak wszyscy go nie krytykują ...
No to co z tego że odniósł sie pozytywnie do tego jakiś dziennikarz, któremu akurat ten pomysł sie podoba. Idź się popytaj jak do tego odnoszą się uczniowie.
babeo83 pisze:To dlaczego nikt nigdy nie powiedział, że zadzwonił do rodzica jak ktoś mu coś zrobił? Wiesz dlaczego? bo już mu ukradli ten telefon ...
Tak samo jak kradna wiele innych rzeczy. Moja siostra ma komórke i nie dzwoni do domu, tylko rodzice dzwonia do niej. Tak wiec twoja odpowiedź nie jest żadną odpowiedzią.

#120223  autor: Cubus1981
 03 lis 2006, 11:13
Jestem przeciwny. Oczywiście że na zajęciach nie powinno się uzywać komórki ale na przerwie jak najbardziej tak.

7663V5M: T8100, 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 14.1in 1440x900 LCD, 128MB nVIDIA Quadro NVS 140M, CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, 6c Li-Ion, XP Prof. ENG

#120224  autor: Forest
 03 lis 2006, 11:18
Ja jestem przeciwny zakazu uzywania telefonów w szkole. Dzisiaj nieiem czy wiecej ale bogatszy czy biedniejszy, kazdy ma telefon. Zreszta telefon nie sluzy do bawiania sie na lekcji i jestem za tym zeby takim uczniom odbierac telefon jak sie chamsko bawia na lekcji. Jednak telefon mnie osobiscie bardzo sie przydaje w szkole. Praktycznie codziennie dzwonie do ojca zeby po mnie podlecial jak nie mam autobusu bo co mam 3 godziny na przystanku siedziec? Zapewne to sie rozchodzi o ta tragedie w Gdansku. Wspulczuje oczywiscie Ani, ale nie kazdy rozbiera swoje kolezanki i nie krecia filmu telefonem komorkowym.
Niech jeszcze raz pomysli p. Giertych o tych co telefon komorkowy naprawde sie przydaje (nie do zabawy).

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#120225  autor: babeo
 03 lis 2006, 11:18
jacenty1812 pisze:
babeo83 pisze:No włąśnie, ale to przecież szkoła powinna mu nalać tego oleju do głowy, może jak nauczyłby się tego w szkole to nie miałby potem takich głupich pomysłów
Zachowanie wynosi się generalnie z domu, mimo że to zadanie należy również do szkoły, to nie ma co się oszukiwać że tak rzadko jest
Tak, tylko jak dom się niezajmuje dzecmi, to ktoś inny musi się nimi zająć
jacenty1812 pisze:
babeo83 pisze:Zdziwiłbyś się wczoraj widziałem, że nawet dziennikarz z Gazety Wybiórczej odniósł się pozytywnie do tego pomysłu, więc jednak wszyscy go nie krytykują ...
No to co z tego że odniósł sie pozytywnie do tego jakiś dziennikarz, któremu akurat ten pomysł sie podoba. Idź się popytaj jak do tego odnoszą się uczniowie.
Z tego co wiem, to nie uczniowe decydują o zasadach !!
jacenty1812 pisze:
babeo83 pisze:To dlaczego nikt nigdy nie powiedział, że zadzwonił do rodzica jak ktoś mu coś zrobił? Wiesz dlaczego? bo już mu ukradli ten telefon ...
Tak samo jak kradna wiele innych rzeczy. Moja siostra ma komórke i nie dzwoni do domu, tylko rodzice dzwonia do niej. Tak wiec twoja odpowiedź nie jest żadną odpowiedzią.
To samo mogę powedzieć do Ciebie, że Twoja wypowiedź jest bez sensu, bo jak Jej ukradną, to nie będą mili na co oddzwonić :smt005
Ostatnio zmieniony 03 lis 2006, 11:23 przez babeo, łącznie zmieniany 1 raz.

#120226  autor: Forest
 03 lis 2006, 11:21
I jeszcze dodam, ze nie tylko telefonem komorkowym sie mozna bawic na lakcji. U mnie w szkole wiara przynosi kamery i aparaty cyfrowe i tez robia foty i krecia filmy.

#120228  autor: babeo
 03 lis 2006, 11:23
body, zgadzam się z Toba. Tylko wydaję mi się, że chodzi o to, że jeżeli pozostawi się sprawę tak jak jest, to nic się nie zmieni, a jeżeli wprowadzi się zakaz, to wiadomo, że i tak wszystcy będą nosić telefony, ale może przynajmneij będą się z tym kryć ... i osobiście uważam, że waśnie takie jest główne przesłanie tego pomysłu.

#120229  autor: JacekS
 03 lis 2006, 11:28
babeo83 pisze:body, zgadzam się z Toba. Tylko wydaję mi się, że chodzi o to, że jeżeli pozostawi się sprawę tak jak jest, to nic się nie zmieni, a jeżeli wprowadzi się zakaz, to wiadomo, że i tak wszystcy będą nosić telefony, ale może przynajmneij będą się z tym kryć ... i osobiście uważam, że waśnie takie jest główne przesłanie tego pomysłu.
Tak przesłaniem tego jest aby wszyscy sie kryli z telefonami komórkowymi :mrgreen: .
Tak, tylko jak dom się niezajmuje dzecmi, to ktoś inny musi się nimi zająć
Rzeczywiście, nauczyciele tak sie bardzo zajmują tymi dzieciakami że ho ho, w sensie traktuja każdego rutynowo i tyle ( może poza nielicznymi wyjątkami ) ,ale jak już kiedys napisałem masz niestety bardzo utopijne poglądy

[ Dodano: 2006-11-03, 11:29 ]
body pisze:Ja jestem przeciwny zakazu uzywania telefonów w szkole. Dzisiaj nieiem czy wiecej ale bogatszy czy biedniejszy, kazdy ma telefon. Zreszta telefon nie sluzy do bawiania sie na lekcji i jestem za tym zeby takim uczniom odbierac telefon jak sie chamsko bawia na lekcji. Jednak telefon mnie osobiscie bardzo sie przydaje w szkole. Praktycznie codziennie dzwonie do ojca zeby po mnie podlecial jak nie mam autobusu bo co mam 3 godziny na przystanku siedziec? Zapewne to sie rozchodzi o ta tragedie w Gdansku. Wspulczuje oczywiscie Ani, ale nie kazdy rozbiera swoje kolezanki i nie krecia filmu telefonem komorkowym.
Niech jeszcze raz pomysli p. Giertych o tych co telefon komorkowy naprawde sie przydaje (nie do zabawy).
I z tym się zgadzam

#120231  autor: Forest
 03 lis 2006, 11:32
babeo83 pisze:body, zgadzam się z Toba. Tylko wydaję mi się, że chodzi o to, że jeżeli pozostawi się sprawę tak jak jest, to nic się nie zmieni, a jeżeli wprowadzi się zakaz, to wiadomo, że i tak wszystcy będą nosić telefony, ale może przynajmneij będą się z tym kryć ... i osobiście uważam, że waśnie takie jest główne przesłanie tego pomysłu.
Rozumiem. No ale nadal mysle, ze nie tedy droga :roll:

#120233  autor: babeo
 03 lis 2006, 11:34
jacenty1812 pisze:Rzeczywiście, nauczyciele tak sie bardzo zajmują tymi dzieciakami że ho ho, w sensie traktuja każdego rutynowo i tyle ( może poza nielicznymi wyjątkami ) ,ale jak już kiedys napisałem masz niestety bardzo utopijne poglądy
Czepiasz się i czepiasz o te utopijne. Może przeszkadza Ci, że są prawicowe? Co niby do tej utopijności, to jak się chce to idzie wszytsko zdziałać, u mnie w LO wszytsko chodziło jak w zegarku (tak, tak zarzucisz mi, że prywatne) ale dzięki temu było wiadomo co wolno, a co nie. Jakoś wszystcy się tego tzymali i nei było pobłażania, że skoro się płaci to wszystko można. Oczywiście parę osób musiło opuścić je przed ukończeniem, ale mogę powiedzieć bez urazy, że to były takie osoby, które powinny znaleźć się w szkole o "zaostrzonym rygorze"
body pisze:
... a masz jakiś inny pomysł? chętnie go wysłucham :-)

#120234  autor: JacekS
 03 lis 2006, 11:36
babeo83 pisze:Czepiasz się i czepiasz o te utopijne. Może przeszkadza Ci, że są prawicowe? Co niby do tej utopijności, to jak się chce to idzie wszytsko zdziałać, u mnie w LO wszytsko chodziło jak w zegarku (tak, tak zarzucisz mi, że prywatne) ale dzięki temu było wiadomo co wolno, a co nie. Jakoś wszystcy się tego tzymali i nei było pobłażania, że skoro się płaci to wszystko można. Oczywiście parę osób musiło opuścić je przed ukończeniem, ale mogę powiedzieć bez urazy, że to były takie osoby, które powinny znaleźć się w szkole o "zaostrzonym rygorze"
Tak jest praktycznie w każdym prywatnym liceum.

[ Dodano: 2006-11-03, 11:38 ]
babeo83 pisze:Może przeszkadza Ci, że są prawicowe?
Preszkadza mi że są nierealne, małożyciowe i ograniczone.Patrzysz jedynie przez swój pryzmat. Zreszta tak sam jak Giertych.

#120235  autor: babeo
 03 lis 2006, 11:41
jacenty1812 pisze:
babeo83 pisze:Czepiasz się i czepiasz o te utopijne. Może przeszkadza Ci, że są prawicowe? Co niby do tej utopijności, to jak się chce to idzie wszytsko zdziałać, u mnie w LO wszytsko chodziło jak w zegarku (tak, tak zarzucisz mi, że prywatne) ale dzięki temu było wiadomo co wolno, a co nie. Jakoś wszystcy się tego tzymali i nei było pobłażania, że skoro się płaci to wszystko można. Oczywiście parę osób musiło opuścić je przed ukończeniem, ale mogę powiedzieć bez urazy, że to były takie osoby, które powinny znaleźć się w szkole o "zaostrzonym rygorze"
Tak jest praktycznie w każdym prywatnym liceum.
Skoro tu działa, yo dlaczego nie zacząć próbować wprowadzać tego w zwykłych szkołach?
jacenty1812 pisze:
babeo83 pisze:Może przeszkadza Ci, że są prawicowe?
Preszkadza mi że są nierealne, małożyciowe i ograniczone. Zreszta takie same jak Giertycha
Dlaczego uważasz, że "nierealne, małożyciowe i ograniczone" wszystko co opisałem, poparłem tym co sam przeżyłem, więc Twoje motywowanie, że są nierealne mija się lekko z prawdą.

#120236  autor: Forest
 03 lis 2006, 11:44
babeo83 pisze:body napisał/a:
babeo83 napisał/a:
body, zgadzam się z Toba. Tylko wydaję mi się, że chodzi o to, że jeżeli pozostawi się sprawę tak jak jest, to nic się nie zmieni, a jeżeli wprowadzi się zakaz, to wiadomo, że i tak wszystcy będą nosić telefony, ale może przynajmneij będą się z tym kryć ... i osobiście uważam, że waśnie takie jest główne przesłanie tego pomysłu.

... a masz jakiś inny pomysł? chętnie go wysłucham :-)
Nie ja dostalem teke ministra :wink:

Ale, minister ostatnio gada tylko i wylacznie o nakazach i zakazach dla uczniow. A moze by tak pozakladac monitoring i zatrudnic ochrone. To standart na zachodzie. Wiem ze to nie maly wydatek, ale tak na zakazach i nakazach dalego nie zajdziemy. Zreszta p. minister cos malo mowi o wydatkach na szkole, pewnie nikomy nie chce nacisnoc na odcisk. Jak narazie to tylko sie podlizuje dookola.