• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 261 z 261
  • 1
  • 257
  • 258
  • 259
  • 260
  • 261
 #1194853  autor: Athantor
 31 lip 2025, 13:37
No właśnie nie taki. Odniosłem wrażenie, że ten ma kształt prostopadłościanu, podobny do takiego co stawiają na dachach. Coś jak sam trzon tej stacji na Hallera i z antenami montowanymi bezpośrednio na nim, a nie na stelażach.

Obrazek

:-)
 #1194886  autor: tomi81
 31 lip 2025, 21:05
Dziś byłem obok Zielonki - faktycznie maszt jest taki jak wskazałeś. Doliczyłem się 3 sektorów (pojedyncza antena na sektor) więc to może jednak Play ;-). Pod masztem stał bus ekipy technicznej ale nie dostrzegłem jakiej firmy (za bardzo nie było jak). Tak, czy siak coś się dzieje - czekamy na pomiary i będzie wiadomo więcej.
 #1194927  autor: maniek357
 01 sie 2025, 15:25
tomi81 pisze:
Dziś byłem obok Zielonki - faktycznie maszt jest taki jak wskazałeś. Doliczyłem się 3 sektorów (pojedyncza antena na sektor) więc to może jednak Play ;-). Pod masztem stał bus ekipy technicznej ale nie dostrzegłem jakiej firmy (za bardzo nie było jak). Tak, czy siak coś się dzieje - czekamy na pomiary i będzie wiadomo więcej.
Orange :D Pomiary w przyszłym tygodniu.
https://www.networks.pl/informacje-o-pl ... arach-pem/
 #1194928  autor: tomi81
 01 sie 2025, 15:29
maniek357 pisze:
01 sie 2025, 15:25
tomi81 pisze:
Orange :D Pomiary w przyszłym tygodniu.
https://www.networks.pl/informacje-o-pl ... arach-pem/
Dzięki - szybko działają (widać klient ważny ;) ). W takim razie dane z rejestru są niepełne (bo fizycznie są 3 sektory). Chyba, że L800/5G700 będzie na dwóch sektorach, wówczas będzie to zgodne.
 #1194938  autor: tomi81
 01 sie 2025, 17:33
Z tego co słyszałem wcześniej Play był preferowany przez „mundurówkę” (głównie SG) z uwagi na „krajowy roaming w 4 sieciach”. Może coś się teraz zmieniło, tym samym operator „preferowany”.
 #1194950  autor: Spacedust
 01 sie 2025, 21:30
- Poznań (Rataje) os. Orła Białego 6/28 budynek mieszkalny (T-Mobile) – stacja po swapie i rozbudowie o LTE900, nadal brak LTE800/LTE2600 i 5G-3500, anteny bez zmian (pojedyncze Kathrein 742226v01 na sektor), światłowód, brak pomiarów.

Totalnie żenująca i archaiczna stacja tzw. skansen T-Mobile. Kolejna taka sama jest na os. Oświecenia 103. Pewnie się pokłócili ze spółdzielnią i nic nie mogą robić, bo PLAY próbował się dostawić na tym bloku to ich od razu pogoniono i nie mają tutaj stacji, a zasięg marny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #1194974  autor: prezeswk
 02 sie 2025, 13:22
Spacedust pisze:
01 sie 2025, 21:30
Totalnie żenująca i archaiczna stacja tzw. skansen T-Mobile.
To jest taka stacja blokowa, która zapewnia, że w tym żelbecie wgl. możesz sobie pogadać, czy coś tam przetransferować po LTE. Bywałem w tym bloku zanim ta stacja ruszyła, podobnie w bloku (tzw. desce) na Orła Białego 106-119 przed odpaleniem Orange z Orła Białego 89-101 i zasięg Orange był jeszcze gorszy jak na Tysiąclecia w tej części przy DK Jubilat. Gadać nie dało się nawet z balkonu. Oczywiście było to dawno, bodajże jeszcze za czasów GSM only, ale gdyby nie te dwie stacje, to byłaby masakra.
 #1194976  autor: Mixiorek
 02 sie 2025, 14:24
MaciejM pisze:
02 sie 2025, 10:52
Białystok i okolice. Szerszego pasma LTE800 w T-Mobile nie widać i nie słychać

Do końca sierpnia/ września duże miasta mogą poczekać. Teraz powinni odpalać letnie kurorty i tam gdzie faktycznie sieć jest zapchana na paśmie zasięgowym.

Byłoby miło gdyby ktoś przebywający nad morzem, w górach lub jeziorach zerkną na szerokość pasma 800 TMPL. Tam gdzie w swoich raportach czy wpisach operatorzy wskazują na największy ruch.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #1194985  autor: Kamilx
 02 sie 2025, 19:49
tomi81 pisze:
31 lip 2025, 07:13
Athantor pisze:
30 lip 2025, 23:36
Hej,
gościnnie donoszę że pojawił się przestawny maszt Orange na poligonie w Zielonej, Sowlany, gm. Grabówka, podlaskie.

Niski — nie wiem czy ma 10m, trzy sektory po jednej antenie.

Brak foto bo zakaz fotografowania z ustawy o obronie ojczyzny, ale za niewiele ponad tygodzień wchodzi w życie nowelizacja, wg której m.in. można będzie już rejestrować z poruszającego się pojazdu, więc do odważnych świat należy. Instalacja stoi zaraz przy płocie. :-)

:arrow: Sowlany 384/16, Orange ID: 96295
Dzięki za info - „polowałem” na niego od jakiegoś czasu ale ciągle go nie było :wink: Teraz pozostaje czekać na Play, bo też mają coś tam postawić.
Z innych, „militarnych” stacji, będąc w okolicy Hajnówki można rzucić okiem na Lipiny/Nieznany Bór - tam też są takie pozwolenia (odpowiednio dla Play i Orange). Swoją drogą - Play i Orange to nasi „militarni” operatorzy? ;-)
17 lipca pojawiło się zawiadomienie o udzieleniu zamówienia przez Centrum Zasobów Cyberprzestrzeni Sił Zbrojnych na rzecz Orange Polska S.A. realizacji stacji BTS w Starzynie, Starym Masiewie i Warszawie, ul. Leśna 2, więc niebawem prace ruszą na kolejnych obiektach (https://ted.europa.eu/pl/notice/-/detail/466145-2025).
Byłem dziś pod wieżą Cellnex w Starzynie i na razie nic się nie dzieje. Mam nadzieję, że instalacja Orange będzie miała większy zasięg niż Plusa, bo po kilku modernizacjach zasięg się pogorszył (na jednym ze sektorów GSM), a pomiędzy sektorami już 3 km od stacji są problemy z zasięgiem w budynkach.

W Nieznanym Borze instalacja Orange będzie znajdować się na wieży na dachu budynku (22 m). Według danych z rejestru urządzeń stacja będzie 3 sektorowa - azymut 0 (w kierunku składu 2. RBL), 140 i 240 (w kierunku DW 689), więc zostanie domknięty zasięg między stacjami w Zwierzyńcu i Hajnówce (ul. 3 Maja).
 #1194986  autor: MaciejM
 02 sie 2025, 19:54
Mixiorek pisze:
Byłoby miło gdyby ktoś przebywający nad morzem, w górach lub jeziorach zerkną na szerokość pasma 800 TMPL. Tam gdzie w swoich raportach czy wpisach operatorzy wskazują na największy ruch.

Na początku lipca okolice Stegna, Sztutowo nadal na 10 Mhz. Będę tam za tydzień to sprawdzę SDRem

Póki co w wolnej chwili spróbuję zautomatyzować sprawdzanie szerokości pasma na 800 i zapisywanie CID z pomocą lte-cell-scanner. Wszystko na sdr + pi5
 #1194987  autor: user14
 02 sie 2025, 20:07
Mixiorek pisze:

- Zakopane i okolice (Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Białka Tatrzańska, Poronin, Kościelisko, Małe Ciche i ogólnie Podhale) - 10MHz
- Nowy Targ - 10MHz
- Pieniny (Szczawnica, Jaworki, Krościenko n Dunajcem, Niedzica, Kluszkowce) - 10MHz
- Bieszczady (szeroko pojęte - od Wołosatego przez Cisną po Solinę) - 10MHz
Stan na 2 połowę lipca.
Jak na razie na południu brak 15MHz całkiem

Ciekawe czemu oni nie odpalą wszędzie od razu? Zmiana szerokości pasma na 15MHz nie wymaga chyba nawet żadnych prac na stacjach bazowych. Możliwe że nawet zdalnie są w stanie to zrobić bez podjazdu pod BTSa. Jak był refarming 900MHz to L900 w tydzień zmienili w całej Polsce na 3MHz i potem w tydzień wrócili do 5MHz

discord: qklon
 #1194990  autor: Hannibal80
 02 sie 2025, 21:11
Łeba, w okolicy jest 5 bts. Jedna z n78. Sieć dzialala słabo. W momencie wyjazdu stawiali temp na wlocie do kurortu. W lipcowym świeże pozwolenie oraz w Nowecinie wzięli kolejne pozwolenie. Dziwne że nie dowiedzieli się do wieży Play która jest niedaleko.
Sieć już była na 15MHz w T.
 #1194992  autor: uikol
 02 sie 2025, 21:39
Martino pisze:
29 lip 2025, 02:09
uikol pisze:
07 sie 2024, 14:20
Tutaj jestem pod innym nickiem ale zapraszam do obejrzenia fot i screenów z pomiarów z lat 2023 i z tego roku w Czaplinku Broczyno w czasie Polan Rock Festival.
Będziesz w tym roku? Porobisz foty tych 6 stacji N I speedtesty? Fajnie byłoby uwiecznić te specjalne przygotowanie infry przez O i TM 🙃
Jak wiesz byłem. I Martino zna dużo szczegółów. :) Byłem krótko bo w piątek rano już się zbierałem ale zrobiłem testy i fotorelację więc zainteresowanych zapraszam na rok 2025 pod link https://nch.pl/s/AZsYPYne3wPJdrK
Ode mnie - testowałem Orange i Playa bo z ich usług korzystam, było na prawdę bardzo dobrze w porównaniu do poprzednich lat! Usługi działały. W trakcie koncertów spodziewałem się że będzie wolniej i faktycznie było wolniej, utrata pakietów przekraczała 80% ale usługi działały a to się liczy, Play dostał małej czkawki, ale w porównaniu do poprzednich lat ani razu mnie nie wywaliło z sieci, żadna rozmowa, nawet dłuższa z numerem na terenie festiwali jak i poza nie została zerwana. Są miejsca do poprawy m.in. chodzi o nadajnik w Byszkowie gdzie jest tylko LTE a tam poza terenem lotniska mnóstwo ludzi rozbija swoje obozowiska (na zrzutach zobaczycie pomiary). Można powiedzieć że z minuty na minutę sytuacja mogła się bardzo zmieniać jeśli chodzi o wydajność sieci, dużo zależało co się działo na scenie na pewno.
Plus nic nie zrobił i w stefie Play porozmawiałem z dwiema osobami, jedna numer ma w Netii mobile i oczywiście "nie ma zasięgu" (mógł to być jakiś przejściowy problem z wywaleniem z sieci ale umówmy się, Plus nie zrobił chyba nic żeby zapewnić swoim klientom działanie usługi w miarę stabilnie?), druga z Play i wszystko działa bez zarzutu. Zakładam że T-Mobile tak samo jak Orange dał radę w ramach współpracy Networks.
  • Strona 261 z 261
  • 1
  • 257
  • 258
  • 259
  • 260
  • 261
  • 1
  • 257
  • 258
  • 259
  • 260