Uma_Naraka pisze: ↑28 lip 2025, 21:57
Kszaq rozwiniesz co i hak zrobic?
1. Zainstaluj
Shizuku i
SystemUI Tuner.
2. Włącz Shizuku. Jest na to kilka sposobów, aby nie używać komputera można użyć "debuggowania bezprzewodowego", trzeba być podłączonym do zaufanej (nie publicznej) sieci WiFi - może to być sieć domowa, hotspot z innego telefonu itd. Instrukcja uruchomienia Shizuku jest w aplikacji pod przyciskiem "Step by step guide", "Start via wireless debugging".
3. Uruchom SystemUI Tuner, nadaj mu uprawnienia. W menu wybierz "System", następnie "Lock Screen" i pojawi się opcja ustawienia własnych skrótów na blokadzie ekranu. Wybierz skrót do zastąpienia - lew lub prawy. Na liście znajdź aplikację "com.samsung.android.app.telephonyui", następnie znajdź aktywność "com.samsung.android.app.telephonyui.hiddennetworksetting".
Skrót na ekranie blokady działa - tak samo jak w przypadku innych sposobów aktywacji - tylko dla SIM1. Działa po restarcie telefonu. Po nadaniu uprawnień aplikacji SystemUI Tuner, do zmiany skrótu nie jest już potrzebne używanie Shizuku - przechodzimy od razu do punktu 3.
muddy pisze:Oczywiście tylko dla SIM1 (czyli w S23Ultra dla karty fizycznej - szkoda, że nie dla eSIM, bo wtedy łatwiej można zmieniać karty i sprawdzać kilka sieci... w S24FE można włączyć dwie karty eSIM na raz, więc mam idealny telefon do testów...)
W telefonach z możliwością wyboru dwóch aktywnych eSIM jest możliwość takiego "żonglowania" kartami, by w kombinacji Nano+eSIM lub eSIM+eSIM dowolna z nich była przypisana do IMEI1, czyli Band Selection. Przykład: mam 2 karty fizyczne (SIM1 i SIM2) oraz 2 eSIM, band selection działa dla IMEI1, a chciałbym potestować na eSIM bez przekładania karty fizycznej:
1. Włączona tylko SIM1: SIM1->IMEI1.
2. Włączam eSIM1, mam przypisanie SIM1->IMEI1, eSIM1->IMEI2.
3. Włączam eSIM2, telefon pyta którą kartę wyłączyć, wyłączam SIM1. Mam przypisanie eSIM2->IMEI1, eSIM1->IMEI2.
4. Włączam z powrotem SIM1, telefon pyta którą kartę wyłączyć, wyłączam eSIM1. Mam przypisanie eSIM2->IMEI1, SIM1->IMEI2.
W momencie włączenia 2 fizycznych kart następuje "reset" i są one zawsze przypisywane SIM1->IMEI1, SIM2->IMEI2.