• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 54 z 54
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
 #1194697  autor: Moonoon
 28 lip 2025, 20:44
S25 Ultra zamówiony w fajnej promocji, jak będą potrzebował pomocy to liczę na Waszą pomoc :wink:

2Gb w 5G co raz bliżej... :D
https://www.speedtest.net/result/a/10275062249
 #1194700  autor: kszaq
 28 lip 2025, 20:56
Jeśli ktoś nie chce/nie może użyć komputera z adb, można skorzystać z Shizuku i aplikacji System UI Tuner, która potrafi podmienić skróty na ekranie blokady. Sprawdzone i działa na S24+.
 #1194735  autor: kszaq
 29 lip 2025, 11:01
Uma_Naraka pisze:
28 lip 2025, 21:57
Kszaq rozwiniesz co i hak zrobic?
1. Zainstaluj Shizuku i SystemUI Tuner.
2. Włącz Shizuku. Jest na to kilka sposobów, aby nie używać komputera można użyć "debuggowania bezprzewodowego", trzeba być podłączonym do zaufanej (nie publicznej) sieci WiFi - może to być sieć domowa, hotspot z innego telefonu itd. Instrukcja uruchomienia Shizuku jest w aplikacji pod przyciskiem "Step by step guide", "Start via wireless debugging".
3. Uruchom SystemUI Tuner, nadaj mu uprawnienia. W menu wybierz "System", następnie "Lock Screen" i pojawi się opcja ustawienia własnych skrótów na blokadzie ekranu. Wybierz skrót do zastąpienia - lew lub prawy. Na liście znajdź aplikację "com.samsung.android.app.telephonyui", następnie znajdź aktywność "com.samsung.android.app.telephonyui.hiddennetworksetting".

Skrót na ekranie blokady działa - tak samo jak w przypadku innych sposobów aktywacji - tylko dla SIM1. Działa po restarcie telefonu. Po nadaniu uprawnień aplikacji SystemUI Tuner, do zmiany skrótu nie jest już potrzebne używanie Shizuku - przechodzimy od razu do punktu 3.
muddy pisze:Oczywiście tylko dla SIM1 (czyli w S23Ultra dla karty fizycznej - szkoda, że nie dla eSIM, bo wtedy łatwiej można zmieniać karty i sprawdzać kilka sieci... w S24FE można włączyć dwie karty eSIM na raz, więc mam idealny telefon do testów...)
W telefonach z możliwością wyboru dwóch aktywnych eSIM jest możliwość takiego "żonglowania" kartami, by w kombinacji Nano+eSIM lub eSIM+eSIM dowolna z nich była przypisana do IMEI1, czyli Band Selection. Przykład: mam 2 karty fizyczne (SIM1 i SIM2) oraz 2 eSIM, band selection działa dla IMEI1, a chciałbym potestować na eSIM bez przekładania karty fizycznej:
1. Włączona tylko SIM1: SIM1->IMEI1.
2. Włączam eSIM1, mam przypisanie SIM1->IMEI1, eSIM1->IMEI2.
3. Włączam eSIM2, telefon pyta którą kartę wyłączyć, wyłączam SIM1. Mam przypisanie eSIM2->IMEI1, eSIM1->IMEI2.
4. Włączam z powrotem SIM1, telefon pyta którą kartę wyłączyć, wyłączam eSIM1. Mam przypisanie eSIM2->IMEI1, SIM1->IMEI2.

W momencie włączenia 2 fizycznych kart następuje "reset" i są one zawsze przypisywane SIM1->IMEI1, SIM2->IMEI2.
 #1194740  autor: muddy
 29 lip 2025, 12:09
Takie żonglowanie możliwe jest w S24 (testowałem w S24FE). Niestety, w moim S23 Ultra przy kroku 3 (tj. próba włączenia drugiego eSIMa, jak jeden jest aktywny) mam pytanie, czy wyłączyć inny eSIM. Nawet jeśli wyłączę kartę fizyczną i aktywny jest tylko jeden eSIM, włączenie drugiego eSIMa wymusza wyłączenie pierwszego.
Próbowałem też przełożyć kartę fizyczną do slotu 2: wówczas w ogóle nie mogę włączyć eSIM bez wyłączenia karty SIM. Innymi słowy, w S23 Ultra karta eSIM jest na sztywno współdzielona z drugim fizycznym slotem SIM.

MM
  • Strona 54 z 54
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52