Zgodze sie ale nie każdy telefon tak ma. Zależności od modemu i oprogramowania. Nawet banalne aplikacje jak Netmonster inaczej pokazują na telefonie z mediatekiem a inaczej na snapdragonie. Na snapdragonie np. pokazuje sie że 5G NSA not connected pomimo wyświetlania ikonki 5G na telefonie. I wszystkie pasma pokazuje jakie są zagregowane plus ile pasma za wyjątkiem 5G. Na Oppo na mediateku np Netmonster nie pokazuje że 5G NSA not connected tylko nie wyświetlają sie żadne dane NR pomimo ikonki 5G. A dodatkowo na mediateku aplikacja pokazuje szerokośc pasma 5G obok doagregowanych ltemaniek357 pisze: ↑24 lip 2025, 11:47Wystarczy, że stacja emituje flagę upperLayerIndication-r15 na pasmach LTE i już pokazuje się na telefonie znaczek 5G. Widziałem już wiele stacji N i Play bez jakiegokolwiek 5G, z których była ta flaga emitowana. Ostatnio np Play w powiecie białostockim "zrobił" w ten sposób znaczek 5G na wielu stacjach, które nie mają sprzętu do 5G. Polkomtel tej flagi nie emituje i tutaj sprawa jasna - jest ikonka 5G = jest transmisja 5G.
Nie wiem jak inne telefony, ale Samsungi flagowe mają znaczek 5G w dwóch wariantach - gdy transmisja danych leci po 5G, to zmienia się jego tło.
Samsungi to inna ikona ale i tak wszystko da sie sprawdzić w menu serwisowym 0011. W sumie teraz nie wiem jak ale bede kombinował aby na tym Oppo uzyskać dostęp do mtk engeenering mode aby powymuszać pasma. Troche kombinacji ale powinno pójść. Szkoda że nie da sie z dialera to odpalić poprostu kodem albo apką mtk.