• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 53 z 53
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
 #1194379  autor: matias55
 22 lip 2025, 00:22
Moonoon pisze:
21 lip 2025, 22:08
Daj znać czy udało się na S25, bo nie ukrywam chętnie bym zmienił leciwego S21 :-)
Jest na to bardzo duża szansa, bo z tego co zauważyłem Samsung po prostu tę appkę usuwa. Przywrócenie jej zwykle rozwiązuje problem. Dam znać.
 #1194381  autor: astelitt
 22 lip 2025, 04:20
Uma_Naraka pisze:
21 lip 2025, 22:32
Jak to zainstalować na a55?
Podstawą jest root w telefonie. Na A55 nawet po roocie nie bedzie działać ponieważ jest na Exynosie. Samsungi na Exynosie mają to do siebie, że po roocie blokuje im się dostęp do diag portu, którego NSG potrzebuje żeby poprawnie działać. Odblokowanie wymaga specjalnego tokena od Samsunga. Otrzymanie go jest praktycznie niemożliwe :D. Dlatego do NSG najlepiej nadają się telefony na Qualcommie. Wtedy tylko root i apka (Network Signal Guru) jest w sklepie Google do pobrania.
 #1194384  autor: matias55
 22 lip 2025, 07:49
astelitt pisze:
22 lip 2025, 04:20
Uma_Naraka pisze:
21 lip 2025, 22:32
Jak to zainstalować na a55?
Podstawą jest root w telefonie. Na A55 nawet po roocie nie bedzie działać ponieważ jest na Exynosie. Samsungi na Exynosie mają to do siebie, że po roocie blokuje im się dostęp do diag portu, którego NSG potrzebuje żeby poprawnie działać. Odblokowanie wymaga specjalnego tokena od Samsunga. Otrzymanie go jest praktycznie niemożliwe :D. Dlatego do NSG najlepiej nadają się telefony na Qualcommie. Wtedy tylko root i apka (Network Signal Guru) jest w sklepie Google do pobrania.
Na S25 mimo Qualcomm NSG podobno nie działa, ale sprawdzę jak dostanę telefon.
Z kolei na Exynos warto wgrać Samsungowy Band Select. Będzie go można potem odpalać z NetMonster jako Samsung Settings.
 #1194385  autor: maniek357
 22 lip 2025, 08:33
Apka "Band Selection" na Samsungach jest zaszyta w sofcie, ale jej uruchomienie wymaga wysokich uprawnień. Ktoś wyczaił sposób jak taką apkę uruchomić - boczny przycisk telefonu ma wystarczające uprawnienia. Wystarczy podpiąć akcję uruchamiania tej apki pod podwójne kliknięcie bocznego przycisku (domyślnie jest to uruchomienie aparatu). Bez roota i mocnej ingerencji w soft, ale wymagany komputer i adb do wykonania jednej komendy z konsoli.

Sprawdzone na starym A52S - działa :) Na S23 jeszcze nie próbowałem.

https://www.reddit.com/r/samsung/commen ... ss_method/
 #1194386  autor: makivara
 22 lip 2025, 09:40
https://www.ispreview.co.uk/talk/thread ... ost-407938
Tutaj bez roota odpalenie wymuszania pasm na S23. Przy czym śmiesznie sie s23 zachowuje bo jak wymuszę bandy jakieś konkretne, to wtedy netmonster raportuje mi poza Orange także nośne playa...

Nie rootuje produkcyjnego swojego telefonu póki mam tam wrażliwe prywatne dane, autoryzację do różnych systemów czy bankowość - proszenie się o kłopoty :)
Musiałbym na stałe zapiąć VPNa, i robić pełną inspekcję ruchu z telefonu na firewallu, trochę mi się nie chce w to bawić póki co.

Spróbuję zrootować starego LG Velveta zobaczę czy NSG mi zacznie więcej raportować.

http://gsm.poznan.pl
https://imgur.com/a/tskv2RV
 #1194408  autor: Mateusz7
 22 lip 2025, 16:34
Zrobiłem wszystko zgodnie z odnośnikiem i udało się odpalić Band selection. Niestety to wpływa jedynie na pierwszą kartę SIM. Co zrobić, aby zresetować ustawienia dla drugiej fizycznej karty lub eSIM?
 #1194415  autor: Mateusz7
 22 lip 2025, 18:00
Ustawiłem według instrukcji z Reddita, do której link jest tam zawarty. W ustawieniach przycisku bocznego jako dwuklik dałem "Ustawienia". Zainstalowałem SetEdit, zmieniłem nazwę programu dla podanej funkcji, ale był błąd zapisu. Ściągnąłem ADB na komputer, w programistycznych ustawiłem tryb debugowania, podłączyłem smartfon, nadałem przez ADB uprawnienia do zapisu. W SetEdit mogłem już ustawić co trzeba. W zależności od wersji OneUI są inne nazwy do wpisania, trzeba trafić właściwą. Chyba jeszcze w ustawieniach przycisku bocznego na koniec przełączyłem się na aparat i z powrotem na wybraną aplikację. I działa.

Tylko, że działa tylko na SIM 1, co sprawia, że dalej nie mogę korzystać z dual SIM, ani eSIM, bo tam od 2-3 lat mam tylko L2100.
 #1194423  autor: matias55
 22 lip 2025, 21:05
maniek357 pisze:
22 lip 2025, 08:33
Apka "Band Selection" na Samsungach jest zaszyta w sofcie, ale jej uruchomienie wymaga wysokich uprawnień. Ktoś wyczaił sposób jak taką apkę uruchomić - boczny przycisk telefonu ma wystarczające uprawnienia. Wystarczy podpiąć akcję uruchamiania tej apki pod podwójne kliknięcie bocznego przycisku (domyślnie jest to uruchomienie aparatu). Bez roota i mocnej ingerencji w soft, ale wymagany komputer i adb do wykonania jednej komendy z konsoli.

Sprawdzone na starym A52S - działa :) Na S23 jeszcze nie próbowałem.

https://www.reddit.com/r/samsung/commen ... ss_method/
Nawet jak jest zaszyta w sofcie to nie wiadomo, gdzie siedzi na w S25, bo uruchamiacz aktywności zwykle pokazywał, gdzie jest i nazwę procesu "Band Selection".

Najlepsza metoda, to po prostu wgrać sobie plik apk do wymuszania bandów w odpowiednie miejsce w systemie, potem nadać uprawnienia i powinno śmigać z poziomu NetMonster.

Co to nam w praktyce daje? Zdecydowanie bezpieczniej i stabilniej jest trzymać się niskich pasm, gdy przebywamy wewnątrz budynków, chociaż przyznaję, że Snapdragon 8 Elite robi świetną robotę w tym telefonie i prawie nie czułem potrzeby korzystania z Band Selectów. Skusiłbym się na odpalenie NSG i śledzenie parametrów SIP i logowania całego IMS.
 #1194431  autor: bed
 22 lip 2025, 23:21
bed pisze:
22 lip 2025, 17:44
A mi jakoś nie idzie... Ktoś umie bardziej łopatologicznie niż tam jest? :P
Zrobiłem, nie wiem dokładnie jak, ale zrobiłem. A52s znowu może wymuszać pasma :smt007
 #1194447  autor: muddy
 23 lip 2025, 11:59
Działa u mnie na S23 Ultra oraz na S24FE, najnowsze oprogramowanie. Oczywiście tylko dla SIM1 (czyli w S23Ultra dla karty fizycznej - szkoda, że nie dla eSIM, bo wtedy łatwiej można zmieniać karty i sprawdzać kilka sieci... w S24FE można włączyć dwie karty eSIM na raz, więc mam idealny telefon do testów...)
Setedit nie jest potrzebny, skoro i tak wymaga adb shell by zmienić dla niego uprawnienia, można to szybko ogarnąć bezpośrednio z adb.
W przypadku S23 i OneUI 7.0 nie wystarczy zmiana wartości function_key_config_doublepress_value, u mnie zadziałało tak:
- zmiana funkcji podwójnego przyciśnięcia na dowolną aplikację
- polecenie adb shell settings put global function_key_config_doublepress_value "com.samsung.android.app.telephonyui/com.samsung.android.app.telephonyui.hiddennetworksetting.MainActivity" (NIE JESTEM PEWIEN, czy jest potrzebne... ale to ustawiłem jako pierwsze i nie wystarczyło do działania)
- polecenie adb shell settings put global function_key_config_doublepress_app_action "com.samsung.android.app.telephonyui/com.samsung.android.app.telephonyui.hiddennetworksetting.MainActivity"
- przełączenie funkcji podwójnego przyciśnięcia na aparat i z powrotem na aplikację - wyświetla się aplikacja HiddenNetworkSetting
- działa :)

MM
 #1194454  autor: Moonoon
 23 lip 2025, 13:38
Wrzucisz screenshot tego menu, chodzi mi jakie pasma można wymuszać.
Na S21 brakuje np N28

2Gb w 5G co raz bliżej... :D
https://www.speedtest.net/result/a/10275062249
 #1194460  autor: Moonoon
 23 lip 2025, 15:15
Dzięki, u mnie brak N28 na liście :-(
Dobrze, że jest wersja Advanced aczkolwiek trochę mniej wygodna.
Ma ktoś wiedzę jak poruszać się kodami po tym menu, bo skorzystanie z kodu *#0011* w celu podglądu np. PCI wyłącza mi tryb Advanced

Obrazek

Obrazek

2Gb w 5G co raz bliżej... :D
https://www.speedtest.net/result/a/10275062249
  • Strona 53 z 53
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 1