Bielsko-Biała bez 3G w Play - zauważyłem wczoraj wieczorem. Przez moment telefon zalogował się do L900, natomiast w trybie bez LTE loguje się do 2G 1800 - a gdy to jest zbyt słabe, to do 2G 900 Orange.
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Dziwne to wszystko. Bielsko Biała w harmonogramie wyłączeń czerwiec i to zrealizowano, a Poznań i okolice niby do końca maja , a dalej obsuwa o miesiąc jak na razie
Dobry humor podstawą dnia.
Początkowo myślałem, że obsuwa może mieć to związek z obszarami, gdzie działa jeszcze 3G w Orange i czekają na wyłączenie przez pomarańczowych, ale Bielsko-Biała obaliła mi tą hipotezę.
Na razie zauważyłem, że w Poznaniu, od jakiegoś tygodnia telefon w trybie "Auto 3G/2G", gdy wpadnie w miejsce, gdzie nie ma zasięgu UMTS (np. ul. Lechicka między al. Praw Kobiet a Umultowską) i wskoczy do 2G, to na części BTS-ów nie kwapi się do powrotu na 3G bez ręcznego wymuszenia (np. Warszawska 71-73, czy Jana Pawła II 14), ale są też takie, gdzie 3G wskakuje (np. os. Śmiałego 1).
W trybie "Tylko WCDMA" wpada w RK Orange, ale wraca do macierzystej sieci, jeśli to tylko możliwe.
Przynajmniej tak obserwuję to na Xperii X Compact i karcie Fakt Mobile.
Na razie zauważyłem, że w Poznaniu, od jakiegoś tygodnia telefon w trybie "Auto 3G/2G", gdy wpadnie w miejsce, gdzie nie ma zasięgu UMTS (np. ul. Lechicka między al. Praw Kobiet a Umultowską) i wskoczy do 2G, to na części BTS-ów nie kwapi się do powrotu na 3G bez ręcznego wymuszenia (np. Warszawska 71-73, czy Jana Pawła II 14), ale są też takie, gdzie 3G wskakuje (np. os. Śmiałego 1).
W trybie "Tylko WCDMA" wpada w RK Orange, ale wraca do macierzystej sieci, jeśli to tylko możliwe.
Przynajmniej tak obserwuję to na Xperii X Compact i karcie Fakt Mobile.
Ja mam tak ze stacji Limanowskiego 13, że jak sygnał spadnie powyżej -51/-55 dBm to wskakuje na 2G. Telefon z kartą Fakt. Drugi z Play na kartę 3.0 tego nie ma.
W dniu dzisiejszym wyłączono 3G na stacji Play : Poz 0370 Hetmańska 102-106
[Play] Cześć, skoro o aglomeracji poznańskiej mowa... Nie wiem jak u was, ale u mnie na karcie Playa (z wyłączonym celowo RK) na oldsculowej Nokii E72 od początku maja 2025 nie da się normalnie korzystać z rozmów głosowych w sytuacji przemieszczania się terminala. Im więcej stacji 3G zostaje wyłączona, tym jest gorzej. Zupełnie nie działa w Playu handover z 3G do 2G. Sytuacja jest o tyle abstrakcyjna, że brak handoveru między 3G a 2G potwierdził mi konsultant (swoją drogą takiej bezczelności, arogancji i niekompetencji wśród konsultantów, to chyba trudno gdzie indziej szukać) . Aż się wierzyć nie chce, że tak to działa. Zmieniłem więc na tryb "tylko 2G" i tu też lipa. Nie wiem, czy sieć próbowała wrzucać mnie z 900 na te ich kilka stacji 1800, ale i tak, mając wybraną technologię 2G nie da się normalnie rozmawiać w Playu w sytuacji przemieszczania się terminala. Jako ciekawostka, dziś połączenie nawiązane w Swarzędzu w okolicy ul Kórnickiej (na 3G), terminal przemieszczał się w stronę centrum Poznania (okolice ul. Mickiewicza), zostało zerwane 4 razy. W momencie słabej jakości sygnału 3G następuje zerwanie połączenia, następnie terminal wypada z sieci i po chwili wskakuje do 2G. Niestety w 2G też połączenia są zrywane. Dokładnie tak samo działa to na Samsungu A53 5G w przypadku wyboru sieci 3G/2G (inna karta sim, inna oferta, ale też wyłączony RK). I jeszcze na koniec, jako "smaczek", odpowiedź konsultanta odnośnie problemów podczas rozmów wykonywanych na 3G i 2G: "technologie te są na etapie całkowitej dezaktywacji - w wyniku czego mogą pojawiać się niedogodności podczas korzystania z usług w w/w technologiach". Ciekawe, jak obecna konfiguracja sieci w Poznaniu ma się do smsów, jakie wysyłali w końcu kwietnia 2025 z informacją o wyłączeniu 3G, że jeśli korzystam z połączeń głosowych, to nic nie muszę robić. Serio? Wygląda na to, że jednak muszę. No chyba, że taka, a nie inna konfiguracja sieci, która w zasadzie uniemożliwia w miarę komfortowe korzystanie z połączeń telefonicznych (zwłaszcza będąc w ruchu), jest formą przymuszania do zakupu telefonu/smartfona z VoLTE, albo do przeniesienia numeru.
Na jakich terenach na Podkarpaciu działa już L900 Play?
W samym Przemyślu, sprawdzane.
Cześć, jak wygląda sytuacja z 3G w Plusie? Z tego co widzę to nic nie piszą na ten temat
Groooszek: jeśli Plus coś będzie planował, dowiemy się o tym. Na razie jest cisza w tej sprawie.

@prezeswk
Na mojej Xperii jest dokładnie tak samo, handover 3G do 2G kompletnie nie działa. W drugą stronę podobnie, gdy jeszcze BTS pozwala automatycznie wskoczyć do 3G, to też na chwilę wypada z sieci.
Przy RK Orange jest tak samo, handover nie działa; tylko taka różnica, że do roamingu telefon loguje się wyłącznie w trybie wymuszonego 3G.
Na mojej Xperii jest dokładnie tak samo, handover 3G do 2G kompletnie nie działa. W drugą stronę podobnie, gdy jeszcze BTS pozwala automatycznie wskoczyć do 3G, to też na chwilę wypada z sieci.
Przy RK Orange jest tak samo, handover nie działa; tylko taka różnica, że do roamingu telefon loguje się wyłącznie w trybie wymuszonego 3G.