• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 137 z 138
  • 1
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
 #1192950  autor: KC-KARLOS
 16 cze 2025, 10:21
Od 16.06.2025 Flex uruchomił możliwość odpalenia nowej karty eSIM na zagraniczne wojaże - Orange Flex Travel.
Czy jest korzystnie? Wątpię...
Szybkie porównanie oraz pytania kierujcie w tym wątku >> viewtopic.php?f=90&p=1192949#p1192949

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1193023  autor: peter221
 19 cze 2025, 10:36
Czy w zestawieniu Iphone 16pro numer główny + dodatkowy esim w Apple Watchu (ten sam nr) warto rozważyć fizyczną kartę sim nad esimem do Iphone'a? Czy fiyczny SIM w dzisiejszych czasach może mieć jakąś realną przewagę w kwestii stabilności połączenia / lepszego działania z esimem w apple watch?
 #1193025  autor: KC-KARLOS
 19 cze 2025, 10:46
peter221: eSIM to cyfrowy odpowiednik fizycznego SIMa, więc różnic nie powinno być - pamiętaj, jak działa sieć komórkowa, warunki zawsze są zmienne i zależne od urządzenia, nadajników oraz setek innych czynników.
Sam korzystałem z opcji eSIM na 13 Pro, a fizyczny SIM-klon na drugie urządzenie, np. do routera jako sam net - lecz ze względów awaryjnych eSIM na telefonie zamieniłem na fizyczną kartę - w razie awarii nie będę odcięty od świata.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1193027  autor: KC-KARLOS
 19 cze 2025, 11:16
peter221: zależnie od planu masz:
> plan za 15 zł (numer dodatkowy) i 35 zł: 1 główna + 1 karta-klon
> plan za 50 zł: 1 główna + 2 karty-klony
> plan za 80 zł: 1 główna + 3 karty-klony.
W każdym planie masz gwarantowaną konfigurację 1 główna + 1 karta-klon, nie musisz dobierać drugiej (plan 50zł) i trzeciej (plan 80zł) - baa, wcale nie musisz mieć tejże karty dodatkowej, jeśli nie chcesz. Nie ma różnicy kombinacja kart - możesz mieć i wszystkie z eSIMem jak i wszystkie z fizycznym SIMem - pełna dowolność.

#1193076  autor: KC-KARLOS
 21 cze 2025, 10:09
peter221: no a jak? Napisałem wyraźnie. Trzeba tylko pamiętać, że plan za 15 zł ma lejek 64 kbps. Trzeba z innego nr Flex przekazać mu trochę GB, czy włączyć promocję np. 6x 50 GB/mc, aby internet nie był spowolniony. Zmiana planu na wyższy też przywraca pełną prędkość.
Poczytaj sobie więcej na https://flex.orange.pl/pomoc

#1193128  autor: bora1410
 23 cze 2025, 18:38
Dzień dobry, mam pytanie o wifi calling w Usa. Dwa numery dodatkowe podpięte pod moje konto, będące teraz w USA i nie można się do nich dodzwonić. Połączenia wychodzące z tych numerów normalnie działają. Na czatcie Flexa powiedzieli ze przychodzące nie działają. Ja, bedac rok temu w USA i wydawało mi się że normalnie do mnie ludzie dzwonili. Może ktoś przechodził ostatnio taki problem i wie coś więcej. Pozdrawiam
 #1193129  autor: KC-KARLOS
 23 cze 2025, 18:43
bora1410: uściślij, czy to rzeczywiście numery dodatkowe czy karty-klony (one nie działają w roamingu).
No i czy jeśli to numery dodatkowe, mają też aktywne wifi calling?

#1193138  autor: bora1410
 23 cze 2025, 19:27
Numery dodatkowe, plan 15zl i przejazuje im cyklicznie gigabajty. Wifi calling maja aktywne, oni normalnie do mnie dzwonią. Ja już do nich nie mogę się dodzwonić i muszę korzystać z WhatsApp.
 #1193140  autor: KC-KARLOS
 23 cze 2025, 20:13
bora1410: to się zachowuje, jakby karta nie miała wykupionego pakietu minut na roaming... nie powinno tak być, skoro VoWiFi działa na ruch wychodzący. Czy w ustawieniach danego numeru (Karty SIM > numery dodatkowe / wybrany numer > karty SIM > ustawienia numeru) masz zaznaczoną opcję "roaming" + odznaczoną "blokada połączeń międzynarodowych"?

#1193142  autor: kszaq
 23 cze 2025, 21:15
Tu cytat ze strony nju o subskrypcji, ale jako że jest to ta sama platforma...
połączenia przychodzące

w kraju i w roamingu UE – bezpłatnie
w roamingu poza UE – niezbędna jest aktywacja pakietu minut roamingowych w strefie Standard lub Egzotycznej
Z jakiegoś dziwnego powodu w subskrypcjach Orange wymaga wykupienia minut wychodzących, aby odbierać połączenia w WiFi Calling, gdy się jest za granicą. Najwyraźniej platforma billingowa zapamiętuje ostatnio zalogowaną sieć i jeśli jest to poza UE, nie wpuszcza połączeń, gdy brak pakietu minut, nawet jeśli idzie ono przez WiFi Calling, czyli w rozliczeniu krajowym.

Regulaminu WiFi Calling dla Flex (oraz nju subskrypcja) nigdzie nie znajdziesz, więc brak jest podstawy do reklamacji. Zastanawia mnie, czy można świadczyć usługę telekomunikacyjną (nawet dodatkową) bez regulaminu?
 #1193144  autor: IC_Current
 23 cze 2025, 21:33
@kszaq
Nie masz racji.
1. Jeśli rzeczywiście do działania usługi jest wymagany wykupiony pakiet, to jest to podstawa do reklamacji, gdyż nigdzie nie ma informacji o takiej potrzebie.
2. Regulamin nie jest potrzebny. WIFI Calling to nie oddzielna usługa, tylko techniczne rozwiązanie komunikacji głosowej. Takie samo jak VoLTE, system bilingowy czy sposób wywołania abonenta w sieci POTS. To składnik techniczny szerszej usługi - komunikacji głosowej w ofercie Flex i na to jest regulamin. Co do reklamacji. Jeśli Orange zapewnia w oficjalnych materiałach, reklamach, blogach i na czym tam jeszcze sie chwali o pewnych funkcjach w ofercie Flex, to zgodnie z prawem konsumenckim są one obowiązkowe do świadczenia. W tym przypadku masz nawet info na głównej stronie Flexa:
https://flex.orange.pl/blog/technology/ ... -volte-139
Więc należy składać reklamację i żądać naprawy usługi albo zwrotu kosztów np tego pakietu, który jest konieczny do uruchomienia usługi.
 #1193145  autor: kszaq
 23 cze 2025, 22:05
@IC_Current Dziękuję Ci za wyjaśnienia. Chciałbym się w pełni zgodzić, ale dla abonamentu i karty WiFi Calling ma regulamin ze szczegółami działania i ewentualnymi wyłączeniami (jak na przykład brak dostępu za granicą w ofercie na kartę). Tutaj mamy jedynie materiały marketingowe, które nierzadko wprowadzają w błąd - na przykład strona nju twierdzi, że korzystając z WiFi Calling za granicą wszystkie połączenia są bezpłatne, co jest oczywistą bzdurą - jedynie się nic nie dopłaca. Zgłosiłem to kilka tygodni temu na czacie, obiecali poprawić, wyszło jak zwykle.

A na blogu Orange takie kwiatki:
Klienci Orange Flex mogą korzystać z WiFi Calling w roamingu UE przy połączeniach do Polski.
I dlatego - moim zdaniem - dla rozwiania wszelkich wątpliwości Orange powinno opublikować regulamin usługi, aby dla wszystkich była jasność jak ta usługa działa w tej ofercie.

---

Żeby była jasność po co jest potrzebny regulamin - załóżmy następującą sytuację:
1. Użytkownik wybiera się w podróż do UE.
2. Wykupuje pakiet minut z Polski do UE, żeby zadzwonić do znajomych, na numer w kraju docelowym.
3. Będąc w kraju docelowym, rozmowy UE->UE są bezpłatne, dzwoniąc do w/w znajomych może rozmawiać bez limitu, pakiet z pkt. 1 nie jest zużywany.
4. Łączy się z WiFi, aktywuje się WiFi Calling, rozmowy do znajomych zjadają pakiet.

Bardziej obeznane osoby wiedzą, jak działa WiFi Calling i że jest to działanie "prawidłowe", jednak przeciętny użytkownik może chcieć złożyć reklamację - tylko na jakiej podstawie, skoro operator świadczy usługę bez regulaminu?
Ostatnio zmieniony 24 cze 2025, 11:22 przez KC-KARLOS, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Scalenie podbitego postu. Proszę używać funkcji edycji. Dzięki.
 #1193152  autor: KC-KARLOS
 24 cze 2025, 11:30
kszaq: zasady działania realizacji połączeń w roamingu m/n ustala cennik. A w nim jest jasna sprawa: jesteś w Strefie 1 (do niej należy USA) i chcesz wykonać / odebrać połączenie - należy zakupić pakiet minut dla strefy 1 czyli 10 min za 10 zł lub 100 min za 75 zł (paczki są ważne 30 dni). Pakiet minut jest wymienny na smsy i mmsy w stosunku 1:1:1.
W przypadku VoWiFi na wychodzące daje te same zasady co w roamingu UE, a przychodzące wymagają już pakietu (a powinno działać to inaczej - albo w ramach UE albo wcale i wymagać pakietu minut, więc mamy połowiczne rozwiązanie). Albo kupujemy pakiet, albo wspomagamy się komunikatorem zewnętrznym.

#1193153  autor: kszaq
 24 cze 2025, 12:48
@KC-KARLOS: Nie, chwileczkę - w przypadku połączeń realizowanych przez VoWiFi zasada rozliczania jest taka sama, jakbyś był w Polsce, tak było od zawsze. Do tego piję w moim poprzednim poście - wyjeżdżając poza Polskę, do Unii Europejskiej/EOG można dzwonić bez opłat do dowolnego kraju UE, ale jeśli korzystasz z VoWiFi jest to traktowane jak połączenie z Polski i w tym przypadku trzeba mieć pakiet minut. Jeśli nie masz pakietu minut, aplikacja wyśle Ci powiadomienie, że jest potrzebny, Ty jako obeznany użytkownik wyłączysz VoWiFi i zadzwonisz, ale jeśli ktoś ma pakiet minut to UE to go "zje", a podstaw do reklamacji brak - bo brak regulaminu.

Wszyscy tu na forum wiemy, jak to działa, dlatego myślę, że nie ma potrzeby na ten temat dyskutować - ja jedynie podnoszę fakt, że operator nie daje nam regulaminu usługi, gdzie czarno na białym opisane byłyby zasady, włącznie z tym dziwnym wymogiem wykupienia pakietu minut, by działały połączenia przychodzące w VoWiFi poza UE.

P.S. Nie użyłem opcji edycji postu, bo dla zwykłych użytkowników wygasa ona po pewnym czasie, edycja nie była już możliwa.

Edit:
A wracając do pytania zadanego w poście:
bora1410 pisze:
23 cze 2025, 18:38
Dzień dobry, mam pytanie o wifi calling w Usa. [...] przychodzące nie działają. [...]
odpowiedź mamy tutaj, drugi post na stronie:
https://nasz.orange.pl/t5/Orange-Flex/S ... 305/page/2
Do odbierania połączeń potrzebny jest pakiet na połączenia wychodzące.
 #1193157  autor: KC-KARLOS
 24 cze 2025, 13:28
kszaq: realizacja połączeń poprzez VoWiFi jest na równi traktowane z tradycyjnym wykonywaniem połączeń. Dlatego nie ma konieczności umieszczenia tego w regulaminach. Potrzebna jest tylko informacja o działaniu usług w roamingu poza UE - a nie, że sami się dowiadujemy, że poza Strefą UE czyli w 1 i 2 aby odbierać połączenia w VoWiFi musimy mieć dodatkowy pakiet min/sms/mms. Sytuację również utrudnia funkcjonalność głównego numeru, który ma wpięte karty-klony (w roamingu nie działają, to wiadome) - wówczas traci SMSonIP w ramach VoWiFi i też nie ułatwia komunikacji w roamingu w strefach 1 i 2.

#1193181  autor: Remington
 25 cze 2025, 11:03
kszaq pisze:
24 cze 2025, 12:48
w przypadku połączeń realizowanych przez VoWiFi zasada rozliczania jest taka sama, jakbyś był w Polsce, tak było od zawsze.
KC-KARLOS pisze:
24 cze 2025, 13:28
realizacja połączeń poprzez VoWiFi jest na równi traktowane z tradycyjnym wykonywaniem połączeń.

I właśnie to powinno być zdefiniowane w regulaminie - inaczej to jest tylko nasza dowolna interpretacja. Na ile pamiętam regulaminy WiFi Calling w Orange i Play, to jest to w nich jednoznacznie opisane.
  • Strona 137 z 138
  • 1
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • 1
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137