tomi81 pisze: ↑22 cze 2025, 15:03
@Athantor - dzięki za info! Byłem tam 29 maja i jeszcze nic wówczas się nie działo. Co to pokrycia Jaryłowki - N! daje tam radę (jest nawet 5GDSS), ale ich stacja w Bobrownikach jest mocno rozbudowana. Plus zapewnia tam L900, ale to wynika ze pasm w Bobrownikach. Jak będzie z Play (zwłaszcza przy planowanych pasmach?) - zobaczymy. Zastanawiające są plany Plusa na budowę nowej stacji na przejściu granicznym (nie tylko w Bobrownikach ale też Kuźnicy oraz Połowcach, razem z Play), co by wskazywało na wyłączenie obecnej…Jeżeli na to się zdecydują to będzie to realne pogorszenie zasięgu.
Networks i Plus stacje mają dość wysoko, szczególnie Plus ma ją świetnie położoną, ale patrząc na sektory Play, to wygląda że nawet nie będą próbować. Na oko wygląda, że sektory na Jaryłówkę (wieś) i Narejki. Choć, może fala się poodbija tym wąwozem, którym wiedzie droga z Kruszynian do Bobrownik, ale przy 1800MHz to raczej bez szaleństw będzie.
Dziś byłem na północ od Szudziałowa, także w stronę granicy - Play tam właściwe nie istnieje (Horczaki to wręcz stacja widmo- niby jest ale złapać z niej zasięg to faktycznie trzeba mieć farta).
Bez kitu! Ja byłem w sobotę też w tych okolicach (Nomiki, Wojnowce, Usnarz) i to nie tylko przypadłość Play, ale ogólna przypadłość naszej, wschodniej Polski B; gdyby nie dawny deal Polkomtela z SG, to pewnie nic by tam do dziś nie było.
Mi Horczaki zdarzało się łapać z 15km, na południowym wjeździe do Kuźnicy (przy blokach). Cóż, Wzgórza Sokólskie to przewrotny i trudny teren do radiopropagacji, chyba że się postawisz na ich szczytach jak Plus, to wtedy jesteś urządzony. Niestety nie ma żadnej, ale to żadnej, oferty podnajmu lokalizacji Plusa, gdyby była, to Play miałby dość ułatwione zadanie
Swoją drogą, patrząc na realne pokrycie u wszystkich opków nie dziwię się, że mając obecne lokalizacje Plus dowiesil się w Ostrowie Północnym i dodatkowo chce to zrobić w Jeziorku - moim zdaniem to strzał w 10.
Szkoda że w drugą stronę to tak prężnie nie działa, że Play jeszcze nie obsiadł wszystkich przygranicznych stacji.
Wspomniałeś też o Tarczy Wschód - skąd wniosek, że to inwestycja w jej ramach

.
No, kwitów na ten fakt nie mam, jedynie wnioski z faktu że lokalizacja ta wyskoczyła w marcowym wykazie pozwoleń radiowych, wraz z innymi, ulokowanymi na państwowej infrastrukturze wszystkich podlaskich drogowych przejść granicznych (BIA5594, SKL4491, HAJ4415), właśnie chwilę przed wydaniem tego komunikatu.
Jako ciekawostka, stawiane też są
70m wieże obserwacyjne przy granicy; mam niemałą nadzieję że ich udostępnienie Opom też jest w planach, a Opy nie zaśpią okazji.