• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #1192321  autor: MarcinKK
 28 maja 2025, 15:07
Musiałem na kilka dni włożyć do routera kartę TMobile z taryfą GO XL.
Karta wcześniej jeździła ze mną w telefonie po różnych nadajnikach i działała z pełną prędkością.. ale gdy podziałała w jednym miejscu na bardzo obciążonym nadajniku dostała takiego lejka, że prędkości nie dobijały 2-3 Mb/s. Co ciekawe karta Orange Flex przebywająca 90% czasu na tym nadajniku też miała taką prędkość, choć nigdy na to nie zwracałem uwagi.
Przełożyłem do routera inna kartę " podróżującą" GO XL i prędkość była ok :)
Zabrałem kartę z lejkiem na wycieczkę i po zmianie nadajników wróciły jej normalne prędkości :)
Macie może porównanie innych taryf T bądź O, jak Red Bull czy Orange Free czy wpadają w taki lejek?
Ewentualnie czy coś takiego występuje w Plusie bądź Play ? :)
 #1192324  autor: KC-KARLOS
 28 maja 2025, 15:33
MarcinKK: czy miałeś poprawnie ustawiony punkt dostępu APN? Jaki to model routera?

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1192325  autor: koszalineo941268
 28 maja 2025, 15:38
Przecież transfery zależą od wielu zmiennych. Być może na routerze bez agregacji zapięło się zapchane zasięgowe L800, a na telefonie leciałeś na pustym 5G w paśmie C ze zagregowanymi pasmami pojemnościowymi. Bez szczegółowych danych Twój wpis to jedynie anegdota.
 #1192327  autor: KC-KARLOS
 28 maja 2025, 16:40
Wyjątkowo z Koszalineo się zgadzam. Niestety bez dodatkowych danych wszystkie możliwości są na stole. Dodatkowo można mieć na komputerze zainstalowany program, który również limituje prędkości transferu danych.
Operator może też maczać w tym palce, szczególnie w niektórych ofertach (Orange jeszcze rok temu na kartach voice / data mógł nakładać systemowo tymczasowe lejki techniczne z powodu zbyt nadmiernego zużycia danych - od 5 do ok 15 mbps).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1192329  autor: MarcinKK
 28 maja 2025, 17:00
Przepraszam, pisałem w pociągu i faktycznie podałem za mało danych.
Telefon Pixel 4a,
Router Huawei B535,
BTS tylko 1800/2100 bez 5G na radiolinii
jedyny w okolicy, ani telefon, ani router nie wykrywa innego.
Uśredniając 3 dni karta w routerze działała z prędkościami 20-30 Mb/s, po czym wpadła w lejek 2-3Mb/s. Karta przełożona do telefonu dalej działała 2-3Mb/s, ale karta z telefonu w routerze leciała z prędkością 20-30 Mb/s. Zamieniałem kilkukrotnie i zawsze było tak samo. Router chodzi 18h na dobę, dwa komputery, telewizor i radio :)
Gdyby nie dziecka lekcje online bym zostawił tą kartę i sprawdził kiedy wyłapie lejek :)
Orange opisał działanie swojego lejka technicznego jakiś czas temu, ale nie wiedziałem, że TMobile też taki stosuje :)
https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/Lej ... td-p/43048
 #1192330  autor: KC-KARLOS
 28 maja 2025, 17:20
MarcinKK: moja diagnoza - wpadasz w LTE800 a szczególnie w L900 które są spowalniaczami transferu - są stworzone, aby pokryć zasięgiem LTE cały kraj i zapewnić podstawową łączność voice+text z niewielkim naciskiem na internet (L900 ma szerokość zaledwie 5 MHz, co powoduje mizerne kilka megabitów na sekundę).

#1192332  autor: MarcinKK
 28 maja 2025, 18:13
Normalnie bym się zgodził, gdyby nie to, że router w HManager wybrane tylko pasma 1800/2100, Netmonster w telefonie nie wykrywa sygnału innych stacji w domu, a sam BTS ma takie pasma :
Obrazek

W internecie mało jest doniesień o takich przypadkach..
https://www.reddit.com/r/Polska/comment ... _internet/
Dużo stacji jest już zmodernizowana, a przy 5G problem pewnie w ogóle nie wystąpi ;)
Nie jest to moja główna oferta, stąd bez problemu zostawię w ramach ciekawostki..
ale wizja cebuli za 5zl na 3-4 miesiące była kusząca ;)