• Dział poświęcony wyłącznie wyżej wymienionym urządzeniom oraz akcesoria tj. anteny wzmacniacze itd.
Dział poświęcony wyłącznie wyżej wymienionym urządzeniom oraz akcesoria tj. anteny wzmacniacze itd.
Regulamin forum: Wątek stworzony do rozmów na temat urządzeń do przesyłania transmisji danych każdej kategorii. Można tu również pisać o dodatkowych komponentach poprawiających pracę modemów i routerów.
 #1189505  autor: Mateuszmati
 22 mar 2025, 13:44
Cześć, od dłuższego czasu chce zrobić dzieciom ok 10 osób (kuzyni) serwer Minecraft i mam problem z ddns robię np: no-ip albo dyndns.org lub inne tworzę hosta, na starych routerach mam problem z NAT. Porty przekierowane itp... Niedziałający sprzęt starej daty, do rzeczy (jak zrobię przez tailscsle to działa ale nie na tym mi zależy)

Szukam jakiegoś sprawdzonego routera (może być zewnętrzny) nie za miliony na kartę SIM który pójdzie pod truenas żeby odpalić serwer Minecraft. Dziękuję za każdą wskazówek.
 #1191875  autor: dav4dav4
 15 maja 2025, 09:15
no-ip czy ddns nie ruszy na większości ofert na karte/abonament ponieważ operator robi NAT.

Jeśli chodzi o routery LTE to polecam MF286D + OpenWRT. Masz tam pełnego firewalla itd - o ile będziesz miał ofertę z publicznym IP. Jeżeli jednak z serwera będą korzystać tylko znajome osoby, zostałbym przy tailscale/zerotier/hamachi