• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #1190613  autor: Burito
 10 kwie 2025, 10:53
Witam, jaka jest szansa o wnioskowanie do największych operatorów komórkowych w Polsce o utworzenie nowych stacji bazowych BTS na terenie gdzie ten zasięg jest słaby lub nie ma go wcale.

Dam przykład, jeżdżę do rodziny zamieszkałej w województwie podkarpackim. Niestety tam jest naprawdę bardzo mizerny zasięg sieci GSM ale co ciekawe w odległości 3 km na jednej wieży są nadajniki BTS sieci: Plus, Orange i Play. Niestety po drodze są tzw. pagórki i las, wszystko to tłumi sygnał i w efekcie końcowym w przysiółku "SIEDLISKO" ten zasięg jest znikomy lub nie ma go wcale.
Próbowałem z wszystkimi kartami z tych sieci i rewelacji nie ma.

Można gdzieś wnioskować o posadowienie nadajnika BTS np. na wieży remizy OSP ?

Zdjęcie, nadajnik 3 sieci, na dole na czerwono miejsce, gdzie zasięg nie dolatuje.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2025, 15:59 przez Burito, łącznie zmieniany 1 raz.
 #1190614  autor: Athantor
 10 kwie 2025, 11:20
W Play możesz zaoferować cześć swojej działki pod wieżę, a na pewno spojrzą przychylniejszym okiem na zapotrzebowanie.

https://budujemy.play.pl/

Inni pewnie mają analogiczną możliwość zgloszenia się.

Próba wejścia na remizę to pewnie będzie administracyjna potyczka niebagatelnych proporcji.

Dziś do pokonywania takich niedogodności z brakiem zasiegu we własnej lokalizacji służy Wificalling.

:-)
 #1190615  autor: lordbyd
 10 kwie 2025, 11:31
Na podstawie swoich doświadczeń z chęcią poprawy "zasięgu" za pomocą instalacji wewnętrznej tylko w jednym budynku - jako "kluczowy klient" pewnego operatora z wieloma aktywacjami - mogę napisać, że szanse są bardzo małe :)

Tak jak pisze przedmówca - skoro nie można zmienić operatora - poprawy jakości połączeń należy szukać w usłudze WiFi Calling uzyskanego np. dzięki lokalnym operatorom internetu radiowego.
 #1190616  autor: Burito
 10 kwie 2025, 12:15
Athantor pisze:
10 kwie 2025, 11:20
W Play możesz zaoferować cześć swojej działki pod wieżę, a na pewno spojrzą przychylniejszym okiem na zapotrzebowanie.

https://budujemy.play.pl/

Inni pewnie mają analogiczną możliwość zgloszenia się.

Próba wejścia na remizę to pewnie będzie administracyjna potyczka niebagatelnych proporcji.

Dziś do pokonywania takich niedogodności z brakiem zasiegu we własnej lokalizacji służy Wificalling.
Tylko, że Wi-Fi Calling działa jak jesteś w zasięgu sieci z routera, a wiadomo jak to na wsi. Telefon w kieszeni i się "lata" w obrębie gospodarstwa.
 #1190622  autor: Burito
 10 kwie 2025, 12:37
@Moonoon to miejscowość CYGANY, a "MOKRE" to nazwa tzw. przysiółka. Tam gdzie jeżdżę to miejscowość STALE ale ma też "przysiółki" i ten "mój" to "SIEDLISKO". Może tak być, że z tego nowego nadajnika może być lepszy zasięg niż z tego ich rodzimego zlokalizowanego w Stalach. Wszystko zależy jakie tam jest ukształtowanie terenu.

Wniosek zawieszony ale rozumiem, że muszą coś tam uzupełnić i będzie do realizacji ?
 #1190630  autor: Moonoon
 10 kwie 2025, 13:02
Burito pisze:
10 kwie 2025, 12:37
@Moonoon to miejscowość CYGANY, a "MOKRE" to nazwa tzw. przysiółka. Tam gdzie jeżdżę to miejscowość STALE ale ma też "przysiółki" i ten "mój" to "SIEDLISKO". Może tak być, że z tego nowego nadajnika może być lepszy zasięg niż z tego ich rodzimego zlokalizowanego w Stalach. Wszystko zależy jakie tam jest ukształtowanie terenu.

Wniosek zawieszony ale rozumiem, że muszą coś tam uzupełnić i będzie do realizacji ?

Zapewne, braki w papierologii

2Gb w 5G co raz bliżej... :D
https://www.speedtest.net/result/a/10275062249
 #1190633  autor: Burito
 10 kwie 2025, 13:17
Czyli kwestia czasu jak operator to uzupełni i jest jakaś szansa. Oby bo naprawdę te tereny są "wykluczone" cyfrowo.
 #1190646  autor: Burito
 10 kwie 2025, 16:01
Ten nowy nadajnik BTS Play prawdopodobnie by rozwiązał moje problemy z zasięgiem, bo mam telefony w tej sieci ale nie przebywam tam na stałe.
Szwagier ma telefon w A2Mobile, więc z jego punktu widzenia bardziej by mu zależało na poprawie jakości zasięgu sieci Plus.
No i też Orange, bo ma modem internetowy z kartą OFNK.