Reshuffling jest tu niejako z urzędu, wykonuje się go by efektywnie rozdysponować pasmo.
Nie sądzę, by ktokolwiek z N! myślał poważnie o zakupie pasma 800. 10MHz 800 i 10MHz 700 to dla nich optymalne zasoby. A i z punktu widzenia konfiguracji radia jest z paru powodów lepiej, gdy bloki obydwu operatorów w danym pasmie są symetryczne.
Taki mały szalony scenariusz wpadł mi też do głowy. Wiemy, że Plus próbuje się dogadać z Play-em odnośnie współdzielenia RAN. Patrząc na obydwie sieci, wspólne radio większe korzyści daje Plusowi. Dzięki wejściu na stacje Play mają "bezwysiłkowo" zwiększenie site-ów o parę tysięcy. Sprzęt Play-owy również w wielu przypadkach jest o wiele nowszy i daje z reguły komplet pasm (oprócz C-band), czego o obecnych stacjach Plusa na pewno powiedzieć nie można.
Oczywiście Play również wejdzie na jakąś grupkę stacji Plusa, ale asymetria korzyści wg mnie jest spora.
I teraz mój szatański pomysł. Wiemy, że operator może wziąć w aukcji max 10MHz. Wybraźmy sobie taką sytuację: Play bierze w aukcji 10MHz 700ki i dogaduje się z Plusem, że ten weźmie w aukcji blok 800ki, a potem wydzierżawi go Playowi długoterminowo po korzystnej cenie. Taki deal za wspóldzielenie stacji.
Abstrakcja? Sci-Fi? Może tak, a może nie

Tak sobie gdybam.