• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 206 z 211
  • 1
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • 208
  • 211
 #1188460  autor: kszaq
 26 lut 2025, 13:25
Sądzę, że do tego dochodzi jeszcze jedna kwestia: te 84% jest wykonywane przez jaki % użytkowników? Ta miara nie daje nam informacji ile aktywnych kart działa w urządzeniach wspierających VoLTE.
 #1188463  autor: Mixiorek
 26 lut 2025, 13:54
Dzieci to teraz mają lepsze telefony od dorosłych :mrgreen: a z funkcji voice korzystają tyle co nic... znak czasów.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #1188469  autor: lordbyd
 26 lut 2025, 15:26
Wolumen transmisji danych rośnie w sieciach mobilnych a rozmowy głosowe przestają lub niedługo przestaną być priorytetem dla operatorów.
Wyłączanie 3G czy nawet GSMu w Playu pozwala stwierdzić, że operatorzy stawiają na rozwój technologii IP i w tym widzą przyszłość.
Młodzież korzysta obecnie przede wszystkim z komunikatorów i dzięki nim prowadzi rozmowy audio czy video.
Taki jest koszt postępu - trzeba z żywymi naprzód iść, po życie sięgać nowe :)
 #1188471  autor: robbo2k
 26 lut 2025, 15:53
Polecam transmisje danych po TCP/IP w sieci 2G i glos na niej.... Na pewno będzie doskonale.

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić
 #1188856  autor: p2225
 07 mar 2025, 11:32
Zauważacie ostatnio problemy z Orange'owym WiFi Calling? Z racji słabego sygnału używam na stałe WiFi Calling i zacząłem w tym tygodniu otrzymywać informacje, że nie można się do mnie dodzwonić, dostaję SMSy, że ktoś dzwonił. Dziś w trakcie połączenia miałem cały czas na belce ikonę WiFi Calling, a rozmowa przerywała. Na liście połączeń nie mam znaczka WiFi Calling dla tej rozmowy. Po wyłączeniu i włączeniu usługi oraz zestawieniu nowej rozmowy, rozmowa szła bez problemu. Nic się nie zmieniło z mojej strony. Zasięg WiFi mam mocny, telefon nie był aktualizowany.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #1188912  autor: matias55
 08 mar 2025, 18:21
lordbyd pisze:
26 lut 2025, 15:26
Wolumen transmisji danych rośnie w sieciach mobilnych a rozmowy głosowe przestają lub niedługo przestaną być priorytetem dla operatorów.
Wyłączanie 3G czy nawet GSMu w Playu pozwala stwierdzić, że operatorzy stawiają na rozwój technologii IP i w tym widzą przyszłość.
Młodzież korzysta obecnie przede wszystkim z komunikatorów i dzięki nim prowadzi rozmowy audio czy video.
Taki jest koszt postępu - trzeba z żywymi naprzód iść, po życie sięgać nowe :)
Nie sądzę, że rozmowy audio są prowadzone przez komunikatory. Stawiam raczej, że w ogóle nie rozmawiają. Młode pokolenie woli tylko pisać, a z kolei te starsze woli raczej krótkie rozmowy albo odpisać raz w tygodniu!

Jeżeli ktoś rozmowę głosową przez komunikator uważa za postęp to gratuluje, bo kodeki i degradowalność jakośći audio przez nie jest dużo bardziej zauważalna.
 #1188914  autor: lordbyd
 08 mar 2025, 21:51
W moim przekonaniu młodzi ludzie obecnie nie przejmują się jakością audio ponieważ zamiast słuchać muzyki na zestawach stereo czy słuchawkach to chodzą po osiedlu z głośnikami bluetooth i męczą przechodniów bluzgami lub łupaniną z nich emitowaną :)
 #1188916  autor: IC_Current
 08 mar 2025, 22:07
@lordbyd
Przejmują się tak samo jak nasze pokolenie.
Teraz przynajmniej nie ma boomboxów na ramieniu. Durna muzyka była zawsze - niemieckie techno lub amerykańskie kawałki, gdzie język był wyszukany, tylko zazwyczaj nikt nie rozumiał. Teraz przynajmniej od razu wiadomo, gdzie laska "pracuje (kur...uje)", albo że gościu ma pusty beret.
Zaś sama jakość dźwięku- kaseta pięć razy odgrywana do muzyki, POTS do rozmowy i VHS do filmu chyba nie były lepsze niż nawet najgorsze kodeki bluetooth.
Zaś w kwestii jakości samej rozmowy - kodeki telefoniczne czy komunikatory. W kraju zazwyczaj to telefon jest górą, ale jak dzwonię za granicę, czy ktoś dzwoni z zagranicy, to jednak WhatsApp dużo lepiej się sprawdza. Operatorzy chcą chorych pieniędzy za rozmowę, a jednocześnie pchają ją przez jakieś najgorsze łącza pakietowe i to jeszcze z psimi kodekami, bo "szkoda kasy na pasmo". Już nie mówię, że nawet mało gdzie HD-Voice działa w takiej komunikacji międzynarodowej.
 #1188917  autor: matias55
 09 mar 2025, 02:56
Korporacje liczą tabelkami oraz liczbą realizowanych takich połączeń. Z resztą sądze, że każdy operator głównie dba o jakość na własnym podwórku. Nie wierzę, że za granicą jest inaczej. Dzwoniąc z Orange/T-Mobile do Niemiec, czy Włoch na Polskie numery mialem EVS, więc zmienia się to już znacznie :)
 #1188937  autor: PiRyba
 09 mar 2025, 16:44
matias55 pisze:
08 mar 2025, 18:21
...

Nie sądzę, że rozmowy audio są prowadzone przez komunikatory. ...
...
Jeżeli ktoś rozmowę głosową przez komunikator uważa za postęp to gratuluje, bo kodeki i degradowalność jakośći audio przez nie jest dużo bardziej zauważalna.
Jeśli ktoś ma już komunikator - i musisz do niego zadzwonić - robisz to odruchowo w komunikatorze... Winny jest OP nie komunikator :) Bo "net wolny" i tak słychać...

IC_Current pisze:
08 mar 2025, 22:07
...
Operatorzy chcą chorych pieniędzy za rozmowę, a jednocześnie pchają ją przez jakieś najgorsze łącza pakietowe i to jeszcze z psimi kodekami, bo "szkoda kasy na pasmo". Już nie mówię, że nawet mało gdzie HD-Voice działa w takiej komunikacji międzynarodowej.
Każdy liczy $, a większe firmy mają łącza... telefony gdzie zobaczysz rozmówce i nie absolutnie żadnych strat jakości. Kwestia $.
matias55 pisze:
09 mar 2025, 02:56
Korporacje liczą tabelkami oraz liczbą realizowanych takich połączeń. Z resztą sądze, że każdy operator głównie dba o jakość na własnym podwórku. Nie wierzę, że za granicą jest inaczej. Dzwoniąc z Orange/T-Mobile do Niemiec, czy Włoch na Polskie numery mialem EVS, więc zmienia się to już znacznie :)
O dziwo dzwoniąc na "stacjonarny" nadal jest lepiej, niż po łączach na komórkę... ale...

p2225 pisze:
07 mar 2025, 11:32
Zauważacie ostatnio problemy z Orange'owym WiFi Calling?...
... Zasięg WiFi mam mocny, telefon nie był aktualizowany.
Reset telefonu i... routera działa wiele :)

Operator woli sprzedać "internet"* i mieć Cię z głowy... Jak wielu oferuje karty "data" w roamingu, aby ominąć wymóg rejestracji, ale zarobi $?
* a ten bajer, jak na video zobaczysz się z rozmówcą :)
Takie czasy głos i tak leci jako "@", a prościej Ci jest użyć komunikatora, czy aplikacji VoIP. Czysta rozmowa jest jako ostatnia.

Nie technologia nas ogranicza, 5g/ftth... a Kultura osobista korzystania z tego wśród innych!!!
 #1188951  autor: Ricki1980
 09 mar 2025, 20:15
Od dłuższego czasu mam problem z połączeniem VoLTE między Play a numerem T-Mobile. Połączenie zostaje natychmiast przerwane po naciśnięciu zielonej słuchawki. Wyłączenie VoLTE pomaga natomiast i bez problemu dochodzi do skutku. Telefon to Xiaomi 14T jak i staruszek Mi 11 Lite 5g. Na obu sytuacja jest podobna. Co dziwne, nie jest to permanentne i przez większość czasu można się dodzwonić. W czasie tej "usterki" na numery w Play i Orange można dzwonić i rozmawiać bez najmniejszego kłopotu. Co to może być?
 #1188952  autor: Burito
 09 mar 2025, 20:40
Jak to jest z VoLTE i VoWiFi w iPhonie 15 ? Czy VoLTE powinno się wyświetlać w górnym pasku obok zasięgu ? Tak samo z VoWiFi ?
 #1188956  autor: KC-KARLOS
 09 mar 2025, 21:18
Burito: przy połączeniu głosowym gdy masz aktywną transmisję danych, wyświetlana jest ikona LTE (a przy 5G przez chwilę jeszcze ten znaczek jest emitowany, potem zmieni się w LTE). Przy braku aktywnej transmisji danych, jedyna opcja którą zauważysz to szybsze nawiązanie połączenia w porównaniu do 2G/3G. Upewnij się, że w sekcji "Opcje danych kom." > "Głos i dane" masz zaznaczone LTE.
Przy VoWiFi musi Tobie wyświetlać etykieta z nazwą operatora + dopisek "WiFi", np. Play WiFi, Orange WiFi. Upewnij się, że w sekcji "Sieć komórkowa" masz włączoną funkcję "Rozmowy przez WiFi" - jeśli nie to włącz tą funkcję i potwierdź komunikat operatora komórkowego, aby włączyć usługę.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1188962  autor: KC-KARLOS
 09 mar 2025, 21:41
Burito: ogólnie VoLTE od modeli 12 powinno działać z automatu, choć musisz to mieć aktywne na poziomie operatora. Sprawdź to.
Pamiętaj o aktualizacjach iOSa. Przeskakiwanie do nowej wersji aktualizują wgrane funkcje operatora.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1188963  autor: Burito
 09 mar 2025, 21:44
@KC-KARLOS właśnie wczoraj zaktualizowałem do najnowszej wersji iOS. Czyli tu nie będzie tak jak w XIAOMI POCO gdzie w pasku wyświetlało się VoLTE lub VoWiFi.

Numer telefonu jest w sieci PLUSH, z punktu widzenia operatora niby wszystko jest ok.
 #1188964  autor: KC-KARLOS
 09 mar 2025, 21:47
Burito: masz znacznik usługi VoLTE / VoWiFi w smsie zwrotnym pod wbiciu kodu *101# ?

#1188965  autor: Burito
 09 mar 2025, 21:55
@KC-KARLOS, rozumiem, że mam wbić ten kod na klawiaturze i wcisnąć zadzwoń ?
Efekt jest taki, zauważ, że w momencie wywołania rozmowy "zrzuca" do 3G.
Obrazek
 #1188966  autor: KC-KARLOS
 09 mar 2025, 21:57
Burito: nie w trakcie rozmowy, a w trybie czuwania. Plus na kartę nie pozwoli na następne połączenie / kod USSD w trakcie bieżącej rozmowy.
A na sieć 3G będzie przeskakiwać, bo VoLTE nie działa tam na kody USSD.

#1188967  autor: Burito
 09 mar 2025, 21:59
KC-KARLOS pisze:
09 mar 2025, 21:47
Burito: masz znacznik usługi VoLTE / VoWiFi w smsie zwrotnym pod wbiciu kodu *101# ?
Jak mam to zrobić to co pogrubiłem ?
  • Strona 206 z 211
  • 1
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • 208
  • 211
  • 1
  • 204
  • 205