Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Zależy od Play i nie tylko - przyłącza, itd. Zwykle stacja jest odpalana po ok. 3-4 miesiącach od pomiaru PEM, czasem jednak zdarza się że uruchomią po miesiącu a czasem po 2 latach. Nie ma na to reguły.radzio607190851 pisze: ↑26 lut 2025, 11:49Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowyMma pytanie odnośnie tej stacji bo akurat tak sie składa że to moje miasto i właśnie nie wiem dlaczego nadajnik jeszcze nie został uruchomiony. Postawili go bodajże 27.01 , akurat byłem wtedy na mieście i widziałem całą operację na żywo, na arzie jest zgłoszenie instalacji do systemu SIPEM , a kwestia odpalenia yo ile czasu? Jakieś terminy muszą minąć czy to zależy już od Play?
Krosno i okolice - padła całkiem transmisja danych, mimo iż jest zasięg. Połączenia głosowe i SMSy działają normalnie. Co ciekawe transmisja danych działa normalnie po przełączeniu na roaming Orange, a na sieci macierzystej już nie
Po prostu sprawdziłem. Moim zdaniem globalne uruchomienie GSM1800 się nie wydarzy chyba ze obetną 5MHz z LTE1800 w całej Polsce (ale po co). Ta jedna stacja na Mariocie zabiera połowę wszystkich dostępnych dzisiaj kanałów.
Chłopie... ćwiczenie polegało na ocenie stanu sieci GSM1800 w Play na terenie Mazowsza i Warszawy TU I TERAZ. Wniosek jest oczywisty nie ma takiej sieci.
O tym właśnie koledze pisałem już kilka razy, ale jakoś nie zanotowałPawrzes pisze: ↑27 lut 2025, 21:23
Nie będzie żadnego zwiększania ilości kanałów / zwiększania pasma GSM1800 bo działa w technologii Dynamic Spectrum Re-allocation Sharing z LTE1800.
Już pisaliśmy, że tam gdzie jest już tylko DCS i LTE900 na 5 MHz MIMO to urządzenia widzą 15 MHz LTE1800 bo zajmuje ono więcej niż 13 MHz z powodu znikomego ruchu na 2G.
Poszli w Open Radio na stacjach zmodernizowanych? Czyli co chcesz/kiedy chcesz/na ilu Mhz chcesz, a sprzęt kiedyś fizyczny, dziś jest "demonem" w oprogramowaniu?