Użytkownik
Ranga
Młody wyjadacz
Operator "widzi", iż Twój telefon obsługuje lepsze technologie, tylko Ty fanaberię 3 g załączyłeś
robbo2k pisze: ↑24 lut 2025, 12:15Ostatnio jechałem z ustawionym na sztywno 3G Playa ..... i nie wiem jak sobie poradzą bo telefon wpada w roaming Orange co chwila. Wiec bez 3G Orange to ruch w 3G Playa bedzie duzy a oni niby planuja wylaczenie 3G i 2G chyba ze zrobia waskie LTE900 na 3MHz i GSM. Ale to bez sensu gdy maja LTE800
Play wyłącza 3G, Orange również (do końca roku) więc nie rozumiem za bardzo w czym problem.robbo2k pisze: ↑24 lut 2025, 12:15Ostatnio jechałem z ustawionym na sztywno 3G Playa ..... i nie wiem jak sobie poradzą bo telefon wpada w roaming Orange co chwila. Wiec bez 3G Orange to ruch w 3G Playa bedzie duzy a oni niby planuja wylaczenie 3G i 2G chyba ze zrobia waskie LTE900 na 3MHz i GSM. Ale to bez sensu gdy maja LTE800
Ale 3G Play nie jest jakoś specjalnie zapchane. A mimo tego nawet w centrum miasta, po przełączeniu trybu na 3G, telefon potrafi przeskoczyć do Orange. Także to raczej konfiguracja, a nie duży ruch.
Nie porównywałbym takich sytuacji. Inny jest zasięg stacji z LTE a inny z GSM/3G.kozien70 pisze: ↑24 lut 2025, 17:10Tu się patrzy na pieniądze, setki milionów płacone Orange, a nie na dziadkofony na wioskach, na których zarobku jest tyle co kot napłakał. Żadna sieć nie ma pokrycia 100%. Zawsze będą miejsca, gdzie którejś sieci nie będzie.No i teraz pytanie czy warto płacić grube miliony konkurencji za ciut większy zasięg na wsiach. Excel operatora to policzy, ale wg mnie nie warto. Powtórzę: Plus ma kilka tysięcy stacji mniej i nie przejmuje się tym, że są wsie gdzie nie ma żadnego zasięgu. Kwestia tylko skali tych braków.
No i z tym „w dużej mierze „ nie przesadzaj. Nie znamy statystyk operatora w skali kraju. To co piszesz na podstawie swojego doświadczenia nie musi być reprezentatywne w skali makro.
Oczywiście. Każdy z nas odwołuje się głównie do własnych doświadczeń, bo raczej nie ma tu osoby posiadającej dostęp do takich danych operatorów. Tym niemniej z zasięgiem Plusa mam tak, że jeśli trafię na dziurę zasięgową to zasięg 2G tracę na końcu. W Play znam miejsca gdzie zasięg LTE mam znakomity, ale 2G/3G po prostu nie ma, bo nie ma gratów na maszcie. Myślę, że takich miejsc jest więcej niż tych kilka, w których bywam.kozien70 pisze: ↑24 lut 2025, 17:10Plus ma kilka tysięcy stacji mniej i nie przejmuje się tym, że są wsie gdzie nie ma żadnego zasięgu. Kwestia tylko skali tych braków.
No i z tym „w dużej mierze „ nie przesadzaj. Nie znamy statystyk operatora w skali kraju. To co piszesz na podstawie swojego doświadczenia nie musi być reprezentatywne w skali makro.
Które to lokalizacje?MariuszY pisze:W Play znam miejsca gdzie zasięg LTE mam znakomity, ale 2G/3G po prostu nie ma, bo nie ma gratów na maszcie.
robbo2k pisze:Plus może i ma mało stacji ale na każdej GSM900 i 3G
A o czym ja piszę? Cały czas o Play. Wyłączają 3G, wyłączają EGSM, włączają DCS. To już się dzieje, np. w Toruniu chyba od pół roku albo lepiej. I nie tylko tam.
Jaka szerokość kanału ma wiec LTE1800 w miejscach gdzie działa GSM1800. jak we wspomnianym Toruniu bo zakładam ze LTE900 jest na 5MHz. I w tego co rozumiem jednak zostało kilka stacji z GSM/3G 900.