• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #1187833  autor: mirekK
 14 lut 2025, 20:59
kontynuacja z zeszłego roku:
viewtopic.php?f=9&t=133768
z ta różnicą, że Zenfone z racji wielu problemów definitywnie odpada. Poodbnie jak Xiaomi 14 choćby z racji parującego aparatu i odlokowania boatloadera, nie zabardzo mam ochote ryzykować. Takie usterki powinny być naprawiane z gwarancji dobrej woli producenta. Zresztą na forum MIUI widać spore zamieszania z nowym oprogramowaniem w ostatnich modelach. Być może choroba wieku dziecięcego Hyper OS, czy jako to to sie tam nazywa. Nawet nie chcę o tym słyszeć, bo na samo MIUI mi się zwraca :)
Ileż śmieci musi być w MIUI skoro obrazy dla X15 to 7,5 GB, X14 to 6,4 GB, X13 to 6,0 GB... przecież obraz windows 11 ma ok 4 GB ! Do tego status oficialnego oprogramowania do X13 jest:
GLOBAL Firmware (unlocked) = Saftynet Failed + OTA Updates + Widevine Level 1 + No Google Pay
to przecież jakiś koszmar ! Nawet literówki w tytułach, kurła przerabiałem wspólpracę z chińskimi działami technicznymi, błędy i niejasności na każdym kroku.
Poza tym LoS od dawna nie wydaje, żadnego oprogramowania dla nowszych modeli Xiaomi/Redmi. Zatrzymało sie na egzemplarzach sprzed lat:
https://wiki.lineageos.org/devices/#xiaomi
Na forum MIUI oczywiśie nie pytam, bo wiadomo, że nie napiszą jak jest naprawdę bo są na utrzymaniu Xiaomi.

Xiaomi 12 oczywiście z AOPS już posiadam, ale nie używałem jako codzienny telefon. Po krókich testach na różnych systemach: średnio zadowalający mnie aparat, jakość zdjęć gorsza niż w Huawei P20 / Nova 5T >>> www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=67&t=134570 . Poza tym ok, ale mały wybór w alternatywnym oprogramowaniu, chwilowo deweloperzy nic nie wypuszczają bo szykuja Android 15. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeśli będzie ok, jeszcze trochę z nim zostanę, choć byłoby łatwiej sprzedać teraz, niż za jakiś czas.

Gdyby nie aparat to w zasadzie moje potrzeby zaspokoiłaby Motorola edge 30 neo z czystym androidem, z którego mimo wszystko sporo jeszcze można wywalić śmieci. Aparat powiedzmy dostateczny jak na ta klasę, ale trzeba po kilka razy łapać ostrość na fotosach z bliższej odległości oraz nie ogarnia kolorowych / kontrastowyc zdjęć z monitora, choćby rozkładów jazdy, gdzie przy dość małej czcionce są też niewielkie kontrasowe ikony. W tej kwestii znacznie lepiej sobie radzi Xiaomi 12. Pozostałe modele Motoroli w pożadanej długości maja zbyt małe baterie.

PIXEL
b.dobry stosunek: cena/możliwości/moje potrzeby. W końcu oficialnie w Polsce. Niestety druga karta sim tylko jako e-sim, to w zasadzie by przeszło zakładając, że nr podstawowy będzie jako tradycyjny sim, a zapasowy jako druga karta o ile wszyscy operatorzy udostepniają już e-sim. Niewielka bateria bo tylko ok 4400 mAh, podobno początkowe wersje softu zżerały szybko baterię. Problem rozwiązały kolejne aktualizacje, ale nie odnalazłem porównań o ile konkretnie %. Bardzo duża zaleta, od kilku lat społeczność LoS oferuje regularne co tygodniowe lub częstsze aktualizacje dla praktycznie wszystkich pixeli !!

SHARP
wygląda w specyfikacji ciekawei, ale to kpl nisza i przede wszystkim brak oceny gsmarena.
Gsmarena na podst moich kryteriów:
www.gsmarena.com/results.php3?nYearMin= ... tyMin=4400
podpowiedziała raptem kilka modeli. Modele Sony odpadł z racji b.wysokich cen lub przeciętnych aparatów.

A jakie są Wasze doświadczenia ?

Wymagania:
- tylko z drugiej ręki, zatem modele z ceną sklepową tak do 2200 pln i jeszcze dostepne używane z min 1,5 roku gwarancji
- max 155 mm długości
- bateria min 4400 mAh
- możliwość instalacji systemu typu AOSP lub chociaż czysty Android
- bez zaoblonych bocznych krawędzi wyświetlacza
- jakość zdjęć min na poziomie Huawei P20 / Nova 5T