Co do sprzętu do monitorowania sieci to mam pytanie odnośnie starterów operatorów komórkowych i ile który działa od momentu wyjęcia karty z opakowania i pierwszego włożenia do telefonu. Jadąc gdzieś w dalszą trasę oprócz głównego telefonu biorę z 4-5 starych telefonów każdy z dual SIM do monitoringu sieci i zbierania nowych logów. Większość kart, które używam jest niezarejestrowanych, aktualnie posiadam 6 zarejestrowanych kart (2x w Playu, 2x w T-Mobile, 1x w Orange i 1x w Plusie), dwie z nich (1x T-Mobile i 1X Play) to karty główne, z dwoma głównymi numerami z których korzystam na codzień w głównym telefonie, pozostałe 4 karty (po 1 u każdego z 4 głównych operatorów) to karty, które używam tylko i wyłącznie do monitorowania sieci i są one w ogóle nie doładowywane. Nie chce rejestrować kolejnych kart by się ktoś nie przyczepił po co mi tyle tych zarejestrowanych kart SIM skoro i tak z nich nie korzystam. Dlatego mam pytanie odnośnie działania niezarejestrowanych kart SIM u różnych operatorów (zarówno głównych jak i wirtualnych), bo np. z Orange jest taki problem że karta działa tylko miesiąc, więc co miesiąc by płacić 5zł za nowy starter. U niektórych operatorów mamy LTE, u niektórych ograniczenie do wyłącznie 2G i 3G. A jeśli chce się mieć 2G, 3G i LTE każdego operatora, a czasem jeszcze powymuszać kilka konkretnych pasm to trochę tych kart trzeba.
Z moich doświadczeń wygląda to tak:
- T-Mobile - 2G/LTE - działa cały czas (przynajmniej od 3 lat mam taką kartę i nic się nie dzieje)
- Heyah - identycznie jak w T-Mobile - jest LTE, a karta działa cały czas
- Orange - tylko 2G i 3G (brak LTE) - karta działa tylko prze miesiąc od pierwszego połączenia z siecią
- Plus - tylko 2G i 3G (brak LTE) - karta działa zwykle do końca terminu ważności podanego na opakowaniu z kartą, a nawet trochę dłużej (karta działa zwykle ok. przez 2 lata od pierwszego połączenia z siecią)
- Play - tylko 2G i 3G (brak LTE), działa cały czas (przynajmniej od 3 lat mam taką kartę i nic się nie dzieje)
Jak to jest u innych operatorów - tych wirtualnych, głównie chodzi mi tu o tych działających na Orange (potrzebuje jakiejś karty na ich infrastrukturze, która nie będzie przestawała działać po miesiącu - zależy mi głównie na 2G i 3G gdzie CIDy są inne niż w T-Mobile, na LTE jakoś zbytnio mi nie zależy bo w LTE to jest i tak to samo co w TM jedynie bez L900) - jak. jest np. w Nju Mobile lub też innego operatora działającego na infrastrukturze Orange? Przy okazji możecie podzielić się informacjami jak to wygląda u innych operatorów którzy działają nie tylko na Orange ale też na T-Mobile, Plusie czy Playu.
discord: qklon