Użytkownik
Ranga
Młody wyjadacz
Teraz jest to ostatni kanał z przekazywanego swojego bloku przez T-Mobile. Docelowo to będzie kanał 45, który obecnie zajmuje początek U900 Plusa.robbo2k pisze: ↑09 lut 2025, 19:22Tak jest. Zastanawia mnie ten 36 kanał czyby to ten "mityczny"
Otóż Polkomtel zgodził się wydzierżawić T-Mobile na trzy lata blok 2x200 kHz na potrzeby obsługi ruchu przygranicznego.
Czyli Polkomtel z U900 będzie się musiał wpasować jakoś w te zakresy by przenieść U900 które dzisiaj w większości jest w T-Mobile.
Z postów z tego wątku można zobaczyć jak wiele zrobili operatorzy, by jak najwięcej zasobów oddać do nowych technologii. Dla mnie fascynujące jest to, jak na niewielu kanałach udaje się utrzymywać nadal w pełni sprawne sieci GSM. Skoro operatorzy robią taką gimnastykę, to najwyraźniej utrzymywanie tej sieci dla starych urządzeń, ma nadal wysoki priorytet. Widocznie ktoś za to płaci - klienci ze starymi urządzeniami nadal generują zyski.Moonoon pisze: ↑11 lut 2025, 11:34Sorry ale nie mogłem się powstrzymać
My w latach w końcówce lat 90 dzwonimy do siebie w przyszłości
- Jak wygląda sieć w 2025 ?
- osiągamy na terminalach prędkości internetu blisko 2 Gb, a jedna stacja może zapewnić internet i rozmowy dla tysięcy ludzi
- wow ale kosmos, a o czym dyskusja na forum ?
- rozprawiamy o kanałach GSM900, mają ten standard wyłączyć do 2030 roku
Ja się pytam co poszło nie tak w rozwoju tej technologii ?
To zobacz GSM jakie masz kanały czy tylko 68-72 i 88-90 czy inne może akurat tutaj był tak duzy ruch 2G ze musieli zamienic LTE na GSM? Albo akurat teraz cos grzebią w sieci.
NIE, oni by to wywalili, to jest dla zgodności, złapania roamingu przez przyjezdnego... Malutki % telefonów w sieci jest tylko GSM. Operator to wie, widzi, liczymungo pisze: ↑11 lut 2025, 12:09...
Z postów z tego wątku można zobaczyć jak wiele zrobili operatorzy, by jak najwięcej zasobów oddać do nowych technologii. Dla mnie fascynujące jest to, jak na niewielu kanałach udaje się utrzymywać nadal w pełni sprawne sieci GSM. Skoro operatorzy robią taką gimnastykę, to najwyraźniej utrzymywanie tej sieci dla starych urządzeń, ma nadal wysoki priorytet. Widocznie ktoś za to płaci - klienci ze starymi urządzeniami nadal generują zyski.
Tak, to prawda - tak to działa w Orange. Do tego będąc w zasięgu 3G często miało miejsce cięcie rozmów (potwierdzał to kolega @LordByd), co sprawiało straszny dyskomfort/potrzebę rozłączenia się ponownego połączenia po złapaniu LTE (strefa Nokii). T-Mobile ma to inaczej skonfigurowane, tam mamy dużo szybszy spadek, teraz już do 2G, co pozwala jednak na zachowanie płynności rozmowy (jakość ulega pogorszeniu, nie mniej i tak jakość tego 2G jest, moim zdaniem lepsza niż w przypadku Orange). Transmisja danych w Orange przy takich parametrach i tak nie działała. Zmieniłem sieć na TM poruszając się po trudnych zasięgowo terenach (lasy itd.) i widzę tu różnicę na plus.matias55 pisze: ↑12 lut 2025, 10:13Zauważyłem to po przejściu do Orange. Trzyma do upadłego LTE często w czasie jazdy sobie lubi mój głos przerywać po drugiej stronie. Korzystam jedynie z pasma L800, wiec jakoś to znoszę. Nie trzymam się pasma pojemnościowego, ale mimo to odczuwam ten fakt.
Zadzwoniłem sobie na jakiś numer i nawet będąc w piwnicy połączenie nie zostało przełączone do 3G/2G przy wskazaniu zasięgu -125 dBm. Rozmowa trwała chociaż nic nie słyszałem. Zasięg na chwilę się poprawił na -121 dBm i głos wrócił, ale nadal rozmowa siedziała w LTE. Podejrzewam, że Orange celowo nie chce spadków do innych technologii.