• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 50 z 51
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
 #1186740  autor: user14
 27 sty 2025, 17:17
Co do sprzętu do monitorowania sieci to mam pytanie odnośnie starterów operatorów komórkowych i ile który działa od momentu wyjęcia karty z opakowania i pierwszego włożenia do telefonu. Jadąc gdzieś w dalszą trasę oprócz głównego telefonu biorę z 4-5 starych telefonów każdy z dual SIM do monitoringu sieci i zbierania nowych logów. Większość kart, które używam jest niezarejestrowanych, aktualnie posiadam 6 zarejestrowanych kart (2x w Playu, 2x w T-Mobile, 1x w Orange i 1x w Plusie), dwie z nich (1x T-Mobile i 1X Play) to karty główne, z dwoma głównymi numerami z których korzystam na codzień w głównym telefonie, pozostałe 4 karty (po 1 u każdego z 4 głównych operatorów) to karty, które używam tylko i wyłącznie do monitorowania sieci i są one w ogóle nie doładowywane. Nie chce rejestrować kolejnych kart by się ktoś nie przyczepił po co mi tyle tych zarejestrowanych kart SIM skoro i tak z nich nie korzystam. Dlatego mam pytanie odnośnie działania niezarejestrowanych kart SIM u różnych operatorów (zarówno głównych jak i wirtualnych), bo np. z Orange jest taki problem że karta działa tylko miesiąc, więc co miesiąc by płacić 5zł za nowy starter. U niektórych operatorów mamy LTE, u niektórych ograniczenie do wyłącznie 2G i 3G. A jeśli chce się mieć 2G, 3G i LTE każdego operatora, a czasem jeszcze powymuszać kilka konkretnych pasm to trochę tych kart trzeba.

Z moich doświadczeń wygląda to tak:
- T-Mobile - 2G/LTE - działa cały czas (przynajmniej od 3 lat mam taką kartę i nic się nie dzieje)
- Heyah - identycznie jak w T-Mobile - jest LTE, a karta działa cały czas
- Orange - tylko 2G i 3G (brak LTE) - karta działa tylko prze miesiąc od pierwszego połączenia z siecią
- Plus - tylko 2G i 3G (brak LTE) - karta działa zwykle do końca terminu ważności podanego na opakowaniu z kartą, a nawet trochę dłużej (karta działa zwykle ok. przez 2 lata od pierwszego połączenia z siecią)
- Play - tylko 2G i 3G (brak LTE), działa cały czas (przynajmniej od 3 lat mam taką kartę i nic się nie dzieje)

Jak to jest u innych operatorów - tych wirtualnych, głównie chodzi mi tu o tych działających na Orange (potrzebuje jakiejś karty na ich infrastrukturze, która nie będzie przestawała działać po miesiącu - zależy mi głównie na 2G i 3G gdzie CIDy są inne niż w T-Mobile, na LTE jakoś zbytnio mi nie zależy bo w LTE to jest i tak to samo co w TM jedynie bez L900) - jak. jest np. w Nju Mobile lub też innego operatora działającego na infrastrukturze Orange? Przy okazji możecie podzielić się informacjami jak to wygląda u innych operatorów którzy działają nie tylko na Orange ale też na T-Mobile, Plusie czy Playu.

discord: qklon
 #1187019  autor: dagonPL
 31 sty 2025, 20:45
Moonoon pisze:
26 sty 2025, 15:45
Seria Galaxy S25 nie ma SM jakie znamy ?

https://x.com/denpa893/status/1882293607954329996
W S25 menu z *#0011# bez zmian.
W dalszym ciągu nie ma info o C-Band w apkach do monitorowania.

BTW zniknęła też ikonka VoLTE z górnego paska. Pojawia się po przeciągnieciu w dół i wyświetleniu paska szybkich ustawień .
Nie wiem czy tak było w S24 bo w S23 wyświetlała się cały czas
 #1187317  autor: Athantor
 04 lut 2025, 21:32
Potwierdzam, na S25 NetMonster i Service Menu identyko jak w S23.

Co więcej w Android 15/OneUI7, menu pasm zostało odchudzone, a 2G trafiło do osobnej opcji i nie ma jak (z menu ustawień) wymusić 2G:
Obrazek

Żeby tego było mało, nie idzie zainstalować BTSearch z APKPure: po zatwierdzeniu przedwieczności apki i nadaniu wszelakich uprawnień pojawia się jedynie chmurka "Instalacja nie powiodła się" i elo.

:-)
 #1187322  autor: lordbyd
 04 lut 2025, 23:36
Kolego Athantor a w jakiej sieci masz aktywację? T-Mobile ingeruje w menu wyboru sieci w Samsungach.
Jeśli wybierzesz preferowane 3G to teoretycznie w sieci T-M i wybranych miastach w których Orange wyłączyło 3G, telefon powinien logować się do 2G.
I ciekawe co będzie, gdy wyłączymy możliwość logowania 2G przy preferowanym trybie 3G w miejscach gdzie brak 3G w eterze.
 #1187325  autor: Athantor
 05 lut 2025, 06:18
W Play.
Porównanie w stosunku z S23 z którego przeszedłem na te S25, w którym to było inaczej, normalnie; temu nie omieszkałem napisać o zmianie, jako że teraz trzeba gmerać przez "Phone info" netmonstera (czy jaki to miało kod z dialera), żeby uzyskać "GSM Only" co zebrać numerki 2G.

:-)
 #1187339  autor: robbo2k
 05 lut 2025, 12:35
Czy ktos ma działający CLF v4 w apce G-Mon Pro. Wgrałem z btsearch ale nie pokazuje mi danych z CLF a fajnie generuje logi z mapą i danymi w ustawionych odstępach czasu. Jedyne co pokazuje to lokalizacje stacji na mapie jakby nie kojarzył CIDów z pliku z CIDami w apce

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić
 #1187755  autor: 3G
 13 lut 2025, 16:16
user14 pisze:
27 sty 2025, 17:17
Co do sprzętu do monitorowania sieci to mam pytanie odnośnie starterów operatorów komórkowych i ile który działa od momentu wyjęcia karty z opakowania i pierwszego włożenia do telefonu.
Polecam jednak rejestrację. Niepotrzebnie sobie narzucasz takie ograniczenia, a to LTE nie działa, a to karta szybko umiera... Dlaczego boisz się rejestracji? Kilka kart to żadne przestępstwo, ludzie mają po kilkadziesiąt kart u każdego opa i "nic się nie dzieje" jak to napisałeś :) Sam również mam trochę tych kart. Myślę, że gdyby już ktoś miał się przyczepić, to raczej za niezarejestrowane karty.
Jeśli ma być tanio, do Orange możesz przenieść numer i w ten sposób uzyskać rok ważności konta.

https://www.speedtest.net/android/6734171506.png
 #1187770  autor: dagonPL
 13 lut 2025, 19:58
Mógłby ktoś sprawdzić na S25 w Play taką kwestię => kiedy wybieram preferowane 3G , telefon wpada w 2G. Pomaga ponowne uruchomienie telefonu i wtedy loguje sie do
U900. Na S23 zachowuje się to standardowo.

Edit

Zauważyłem ze pomaga wyłącznie tej nowej opcji "zezwalaj na 2G", coś chyba po stronie softu nie gra, albo celowy konfig Play? Lub coś u mnie nie gra

Edit

kolejny przypadek to tylko połączenia alarmowe....ale w U900 Plusa....

Wygląda to tak
https://youtube.com/shorts/C07EmcTP02o? ... TgdiJwN2S5
 #1187796  autor: dagonPL
 14 lut 2025, 11:29
Dzisiaj wszystko wróciło do normy , a U900 daje wyniki na poziomie 2,8 / 2,46 Mbps.

Sprawdzę jeszcze późnym wieczorem, kiedy występował problem.
 #1187797  autor: gawron8917
 14 lut 2025, 12:07
Witam, u kolegi na Netmonster na L900 wyświetliło się 3 MHz. Dodam, że to wystąpiło na 3 różnych telefonach.

ENB: 187346, 287940
CI: 47960648, 73712714

(Wilczowola, gm. Policzna, własna wieża i Wysocin, gm. Przyłęk, wieża Orange).

Dodam, że te 3 MHz dają prędkość do 5 Mb/s, a wysyłanie zerowe.

Jest to jakaś redukcja zakresu?

Pozdrawiam.
 #1187801  autor: robbo2k
 14 lut 2025, 12:28
Tak T-Mobile zzweził pasmo do 3MHz na czas zamiany pasm z Plusem. Pewnie za 2-3tygodnie wszystko bedzie po staremu

#1187984  autor: robbo2k
 17 lut 2025, 12:19
Własnie odkryłem ze Motka G84 ma wybór pasm. Dla LTE działa doskonale wiec zakładam ze NR z podziałem na SA i NSA też. i mozna właczyc VoNR ciekawe czy zadziała :) ale pewnie wymaga sieci SA

Obrazek

• Strona 50 z 51
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 1
  • 47
  • 48