• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 204 z 211
  • 1
  • 202
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 211
 #1185826  autor: maniek357
 11 sty 2025, 15:03
Mixiorek pisze:
11 sty 2025, 14:44
W Orange za to tak właśnie było. W eterze były już szczątki LTE lub go już nie było. Głos rwało lub już nie dało się rozmawiać. Za to było 3G ale sieć nie robiła HO.
Play od września ub.r. działa dokładnie tak samo - do upadłego trzyma LTE podczas rozmowy i właściwie brak jest HO do 3G. Bez znaczenia - sieć macierzysta czy RK Orange (3G u mnie jeszcze dostępne).
 #1185828  autor: lordbyd
 11 sty 2025, 15:21
Właśnie taka konfiguracja sieci Orange i wyłączenie sieci 3G zmotywowało mnie do migracji sieci firmowej do Plus GSM :)
Dodam od razu, że priorytetem dla mnie była tylko jakość połączeń i możliwość przeprowadzenia rozmowy bez "szatkowania".
Transfer danych miał drugorzędne znaczenie.
 #1185839  autor: matias55
 11 sty 2025, 17:56
maniek357 pisze:
11 sty 2025, 15:03
Mixiorek pisze:
11 sty 2025, 14:44
W Orange za to tak właśnie było. W eterze były już szczątki LTE lub go już nie było. Głos rwało lub już nie dało się rozmawiać. Za to było 3G ale sieć nie robiła HO.
Play od września ub.r. działa dokładnie tak samo - do upadłego trzyma LTE podczas rozmowy i właściwie brak jest HO do 3G. Bez znaczenia - sieć macierzysta czy RK Orange (3G u mnie jeszcze dostępne).
To jest bardzo zła konfiguracja. W trakcie jazdy niestety rozmowa rwie, bo trzyma się do upadłego poprzedniej stacji aż do granicznych parametrów. HO też nie robi do 3G, więc potrafi nawet zerwać rozmowę w Orange. Pomijam, że T-Mobile oprócz HO miał ciut wyższe moce przynajmniej w paśmie 800 z którego korzystam.
 #1186057  autor: imovane
 16 sty 2025, 10:33
Dziękuję za odpowiedź.
1. Czy wifi calling włącza się w telefonie?
2. Czy wtedy też mogę dzwonić i zjada mi minuty z pakietu minut czy kasuje na duże kwoty?
3. Czy wtedy też płacę za rozmowy przychodzące?

Pytanie dotyczy WiFi Calling za granicą - konkretnie w Azji. Rem
 #1186058  autor: KC-KARLOS
 16 sty 2025, 10:49
imovane:
1. ...to chyba oczywiste. Ścieżka dotarcia do tej opcji jest różna, zazwyczaj jest w ustawieniach dialera aplikacji Telefon lub w sieciach komórkowych. Musisz mieć kompatybilny telefon, przy Playu ta funkcja i odpowiednim urządzeniu uruchomi się automatycznie.
2. Tak jak pisałem WiFi Calling to rozliczanie krajowe. Aby mieć pewność, że nie będzie ekstra opłat - włącz tryb samolotowy + wifi z włączoną opcją dzwonienia przez WiFi - wtedy cały ruch idzie przez wifi, a nie roaming komórkowy.
3. Na VoWiFi przychodzące są bezpłatne. Zrób to, co opisałem w pkt. 2.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186113  autor: PiRyba
 17 sty 2025, 00:13
Witajcie,
prosić o reset sim i volte? Dzwonię w VoLte z Vectra (Play) do Orange i mnie nie słyszą, ja ich tak... W 2/3G wszystko działa ><, w VoLte z innymi sieciami jest ok :mrgreen:
Nie bardzo mam sprawdzić jak z innym numerem Orange, ale tu po MNP numeru do Vectra się okazało jak wyżej.
 #1186467  autor: Burito
 22 sty 2025, 15:30
Ma ktoś numer w NJU Mobile ? Jak wygląda tam działanie VoLTE i Wi-Fi Calling?
 #1186468  autor: Window
 22 sty 2025, 15:41
@Burito w Nju z rachunkiem/na kartę masz działanie VoLTE i VoWiFi jak Orange Abo i Orange na Kartę, że na pewno będzie ci działać na urządzeniach z listy https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2 ... alling.pdf . Nju na kartę ma ograniczenie VoWiFi jedynie do Polski. Nju Subskrypcja działa na platformie Flexa więc tam nie ma takich ograniczeń z urządzeniami do VoLTE.
 #1186474  autor: as1as
 22 sty 2025, 16:17
Posiadam nju subskrypcja. Telefon samsung s23+. W styczniu byłem w Egipcie i potwierdzam, że bardzo dobrze działa voWifi. Dzwoniłem do Polski, w trybie samolotowym odbierałem też połączenia. W trakcie jednej z rozmów przyszedł sms. Jakość rozmów bardzo dobra bez zastrzeżeń.
Wszystko działało w ramach pakietu.
 #1186475  autor: Window
 22 sty 2025, 16:38
@as1as Dzięki za info. Nie wiedziałem jak to w Nju Subskrypcja jest z VoWiFi, teraz wiem że nie ma ograniczeń jak we Flexie.
 #1186479  autor: kszaq
 22 sty 2025, 17:13
Window pisze:
22 sty 2025, 15:41
@Burito w Nju z rachunkiem/na kartę masz działanie VoLTE i VoWiFi jak Orange Abo i Orange na Kartę, że na pewno będzie ci działać na urządzeniach z listy https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2 ... alling.pdf . Nju na kartę ma ograniczenie VoWiFi jedynie do Polski. Nju Subskrypcja działa na platformie Flexa więc tam nie ma takich ograniczeń z urządzeniami do VoLTE.
Ta lista jest niepełna lub Orange nie blokuje wszystkiego spoza listy - ostatnio wymieniałem 2 osobom z rodziny telefony na Maxcomy (2 różne modele) i w obu działa VoLTE w nju na kartę. W nju abonament działa również w Google Pixel, co najmniej od modelu 6 w górę.
 #1186481  autor: KC-KARLOS
 22 sty 2025, 17:36
... i pomyśleć, że w konkurencyjnym GOLu gość o nicku "PiotrZet" (bodajże u nas też się na forum wypowiadał) nadal opowiada bajeczki o blokowaniu IMSa w Orange.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186485  autor: IC_Current
 22 sty 2025, 17:59
@KC-Karlos
On nie opowiada bajeczek. To cała trolownia wynajęta przez T-ściemniaczy i piszą wg zlecenia. Jeden nie wie, co drugi pisze.
Ale chyba zleceniodawca nie byl zadowolony, bo jakiś czas temu zmienił przecież ppdstawową agencję reklamową i ich trole od razu zaczęły być mniej chamskie i nachalne.

Rozumiem, że każdy operator ma takie osoby na KAŻDYM FORUM (również tutaj), ale inni są przynajmniej bardziej subtelni i nie próbują wbrew rozumowi kogoś wprost na siłę przekonywać.
 #1186487  autor: KC-KARLOS
 22 sty 2025, 18:08
IC_Current: obiektywnie jeszcze jakiś czas temu był problem z IMS Orange, obecnie chyba zauważyli, że wyłączenie 3G pociąga za sobą spore problemy, to mogli wdrożyć pewne ustawienia sieciowe na simkach i wiele telefonów tych starczych spoza listy, które obsługują IMS z innych sieci, nagle mają rozmowy w HD po LTE, czy WiFi. I sam mogę to potwierdzić, np. na Realme 7 5G RMX2111 czy Moto g31 i to na karcie nju prepaid, gdzie wcześniej był blokowany. Nie mówimy o subskrypcjach, bo one są na innym systemie billingowym. Niedawno nabyta M35 od Samsunga bez zająknięcia wspiera IMS każdej sieci w kraju, a też jest spoza mitycznej listy, no ale to dystrybucja z elektromarketów, gdzie ze wsparciem też nie powinno być kłopotów.

#1186490  autor: matias55
 22 sty 2025, 18:19
Tu nie chodzi o sam fakt wdrożenia ustawień. Po prostu telefony przynajmniej część ma niepełne ustawienia widocznie. Przykładów można wiele mnożyć. Motorola G42 na Android 13 bodajże nie działa WiFi Calling w Orange, a na Customowym LOS już dziala.

Moja Nokia 8 wspiera wszystkie usługi sieciowe IMS w Orange: MMS,SMS, USSD, EVS w Voice. Testowałem to rok temu i czekałem na blokady i jest wszystko dobrze bez blokad. Dziś jestem tam z podstawowym numerem i nie mam żadnych uwag :) Uważam, że Orange nie działa jak to jest w USA, gdzie faktycznie telefony z poza listy działają max 2 dni.
 #1186508  autor: Window
 22 sty 2025, 20:38
A w sumie ciekawe czy w takim T-Mobile czy w Plusie działa VoLTE na takich telefonach jak infinix czy tecno?
Bo w Playu widzę że te 2 usługi działają.
Mając wcześniej Motorolę moto g60s to te 2 usługi działały w Plusie mimo iż tego telefonu na tamtej liście nie było.
 #1187208  autor: zwariowany.kurczak
 03 lut 2025, 18:23
Window pisze:
22 sty 2025, 20:38
A w sumie ciekawe czy w takim T-Mobile czy w Plusie działa VoLTE na takich telefonach jak infinix czy tecno?
Bo w Playu widzę że te 2 usługi działają.
Mając wcześniej Motorolę moto g60s to te 2 usługi działały w Plusie mimo iż tego telefonu na tamtej liście nie było.
Bo tutaj pół na pół była reklama a aspekty techniczne. Operator teraz troszeczkę ułatwi aby jak najwięcej telefonów było zgodne zarobił już na wciskaniu telefonów certyfikowanych z własnej sieci sprzedaży i tak dalej.... Więc sporo telefonu spoza listy będzie działać.
Dożyliśmy takiego momentu że ważniejszy jest Internet w telefonie aby sobie zadzwonić przez komunikator niż zadzwonić po prostu klasycznie na numer telefonu.
 #1188354  autor: niko1985
 24 lut 2025, 18:10
Wificalling w njusubskrypcja i tym samym orange flex nie dziala bez pakietu minut roamingowych. Mozna dzwonic i to sie udaje z roznym skutkiem, ale polaczenia przychodzace sa odrzucane… dopiero po wykupieniu pakietu minut dziala. Co jest ogolnie glupota. Sprawdzone w przeciagu ostatniego miesiaca w Indiach (flex) a pozniej w Dubaju (nju subskrypcja). Telefon iPhone 16 pro max.
  • Strona 204 z 211
  • 1
  • 202
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 211
  • 1
  • 202
  • 203
  • 204